Krecik666 Napisano 1 września 2007 Udostępnij Napisano 1 września 2007 Witam wszystkich.Chciałbym kupić kolumny do komputera bo póki co mam tylko imitacje 5.1 ... jednak nie za bardzo znam się na tym i chciałbym zasięgnąć pomocy kogoś kto się zna.Chodzi konkretnie o kolumny + jakiś wzmacniacz aby móc je pod kompa podłączyć wszystko ma się mieścić w kwocie 1000 zł. Mój pokój ma 3,2x4,3 metra (tj.13,5m2) słucham przeważnie polskiego hip-hopu i sporadycznie jakiegoś techno lub disco polo. Rozważam również możliwość kupienia głośników i samemu zrobienia do nich obudowe z np.mdf'u lub płyty wiórowej ponieważ miałbym prawie za darmo płytę i fornir jednak słyszałem że wymiary się jakoś oblicza pod konkretne głośniki więc sam już nie wiem ....Z góry dzięki za propozycje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 1 września 2007 Udostępnij Napisano 1 września 2007 Odpusc sobie robienie kolumn. Lepiej kupic cos uzywanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 2 września 2007 Udostępnij Napisano 2 września 2007 Budowa własnych kolumn, wbrew pozorom nie jest łatwa. Wystarczy jednak nieco wiedzy o ich budowie, zdolności manualne, dostęp do narzędzi i odpowiednie komponenty. Możesz również zlecić wykonanie skrzynek stolarzowi.Tu znajdziesz pomocne informacje: LINKJeżeli jest to za trudne, to już lepiej poszukaj jakiś kolumn fabrycznych. Spory wybór jest na allegro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik666 Napisano 2 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 września 2007 Cytat Wystarczy jednak nieco wiedzy o ich budowie, zdolności manualne, dostęp do narzędzi i odpowiednie komponenty. Możesz również zlecić wykonanie skrzynek stolarzowi. Kiedyś pracowałem w zakładzie stolarskim i teraz mam narzędzia, materiał i kilku specjalistów za darmo więc dlatego napisałem że mogę zrobić se je samemu. Jednak nie umiem obliczać wymiarów względem głośnika bo słyszałem że to nie może być tak jak chce tylko do każdego głośnika musi być inny wymiar kolumn. Jeśli ktoś wie jak to obliczać to proszę pisać.(Chyba że jest to w tym linku ale teraz nie mam czasu czytać bo jadę na wolumen)Jednak jeśli nie to prosiłbym o jakieś propozycje konkretne bo sam niestety nie wiem co jest dobre a co nie. Kolumny jak i wzmacniacz mogą być używane lub nowe mi to bez różnicy.pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 2 września 2007 Udostępnij Napisano 2 września 2007 Z kolumn np cos takiego.http://www.allegro.pl/item228399909_magnat..._hit_cena_.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik666 Napisano 2 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 września 2007 Mówiąc szczerze głośnik z boku z tego co słyszałem to nie jest najlepsze rozwiązanie, więc nie chciałbym ryzykować.Może jakieś inne propozycje ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 3 września 2007 Udostępnij Napisano 3 września 2007 To moze to:http://www.allegro.pl/item228406658_magnat..._hit_cena_.htmlNic lepszego w takiej cenie nie kupisz. Jeszcze zostanie na dobry wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konieczko Napisano 5 września 2007 Udostępnij Napisano 5 września 2007 Głośnik z boku jest tak samo dobrym rozwiązaniem jak z przodu, zawsze pod warunkiem, że konstruktor wiedział co robi. Do podanej przez Ciebie muzyki JBL jest OK, Magnaty wymienione niżej również. Choć chyba za drogie, bo 1000zł ma Ci starczyć także na wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 14 września 2007 Udostępnij Napisano 14 września 2007 Jeżeli jednak miałbyś ochotę spróbować własnych sił, pomoc znajdziesz tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum...aa36a9acabc9640 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts