Skocz do zawartości

CD ma problem z czytaniem przegranych płyt Audio

Recommended Posts

Napisano
Witam,

mam CD ROTEL RCD-950, oryginalne płyty grają na nim przepięknie jednak mam również kilka CD-R audio i mam wrażenie, że odtwarzacz ich po prostu nie "lubi". Czyta je, ale pojawiają się zakłócenia, szumy, zgrzyty. Jak je odtwarzam w małym kompakcie Sony to nie ma takich problemów.
Czy można się tego jakoś pozbyć?
Czy pozostaje mi tylko przerzucić się na oryginały... ;(

pzdr i dziekuję z góry za pomoc
Napisano
CD-Ry należy nagrywać z możliwie najmniejszą możliwą prędkością nie większą niż X4
i na dobrych nośnikach.
Też mam ten problem u siebie na moim CD-1 Usher-a ale tylko z płytami nagranymi
na komputerze ,ze stacjonarnej nagrywarki Marantz nigdy nie miał problemów.
Najgorsze nośniki z jakimi miałem doczynienia to CD-R Audio TDK po nagraniu
odtwarzacz stacjonarny CD nie potrafi wczytać płyty przez kilka minut a jak już wczyta
i zacznie odtwarzać to nie można zmieniać ścieżek bo znowu nie może wczytać.
Laser po "czyszczeniu" w servisie .
Napisano
Do poprawnego odtwarzania płyt CD-R, odtwarzacz CD musi być w lepszej kondycji, niż dla płyt CD-Audio. Płyta CD-R zawsze jest gorzej nagrana ze strony technicznej i laser zmuszony jest, do większego wysiłku by taką płytę odczytać. Może tu pomóc mniejsza prędkość nagrywania do 6x, wyczyszczenie soczewki lasera, lub nawet wymiana całego układu na nowy. W ostateczności, ten model może po prostu nie czytać nagranych płyt, bo tak ma.
Napisano
Witam! Używaj płyt CD-R które najczęściej oznaczone są jako AUDIO lub FOR AUDIO. Najczęściej płyty te, same ograniczają możliwość szybkiego nagrywania, jak np. wspomniana tu TDK CD-R Audio (moim zdaniem jedna z lepszych płyt tego typu na rynku). Poprzednie wypowiedzi właściwie wyjaśniły w zupełności Twój problem, nagrywarkę kompa ustaw na mniejszą prędkość. Przydały by się też lepsze płytki, nie oszczędzaj, zaoszczędzisz złotówkę a efekt może być taki jak opisałeś. Niezłe są też płytki FujiFilm CD-R PRO FOR AUDIO, JVC Music AUDIO i Verbatimy For Recording Music. JVC raczej w kraju nie dostaniesz, dwie pozostałe propozycje są dostępne bez problemu w Media Markt. Pozdrawiam!