van-Di #1 Napisano 20 października 2007 Witam,mam CD ROTEL RCD-950, oryginalne płyty grają na nim przepięknie jednak mam również kilka CD-R audio i mam wrażenie, że odtwarzacz ich po prostu nie "lubi". Czyta je, ale pojawiają się zakłócenia, szumy, zgrzyty. Jak je odtwarzam w małym kompakcie Sony to nie ma takich problemów. Czy można się tego jakoś pozbyć?Czy pozostaje mi tylko przerzucić się na oryginały... ;(pzdr i dziekuję z góry za pomoc Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fono Master #2 Napisano 20 października 2007 CD-Ry należy nagrywać z możliwie najmniejszą możliwą prędkością nie większą niż X4i na dobrych nośnikach.Też mam ten problem u siebie na moim CD-1 Usher-a ale tylko z płytami nagranymi na komputerze ,ze stacjonarnej nagrywarki Marantz nigdy nie miał problemów.Najgorsze nośniki z jakimi miałem doczynienia to CD-R Audio TDK po nagraniuodtwarzacz stacjonarny CD nie potrafi wczytać płyty przez kilka minut a jak już wczytai zacznie odtwarzać to nie można zmieniać ścieżek bo znowu nie może wczytać.Laser po "czyszczeniu" w servisie . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cz58y #3 Napisano 20 października 2007 Do poprawnego odtwarzania płyt CD-R, odtwarzacz CD musi być w lepszej kondycji, niż dla płyt CD-Audio. Płyta CD-R zawsze jest gorzej nagrana ze strony technicznej i laser zmuszony jest, do większego wysiłku by taką płytę odczytać. Może tu pomóc mniejsza prędkość nagrywania do 6x, wyczyszczenie soczewki lasera, lub nawet wymiana całego układu na nowy. W ostateczności, ten model może po prostu nie czytać nagranych płyt, bo tak ma. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Waldek #4 Napisano 20 października 2007 Witam! Używaj płyt CD-R które najczęściej oznaczone są jako AUDIO lub FOR AUDIO. Najczęściej płyty te, same ograniczają możliwość szybkiego nagrywania, jak np. wspomniana tu TDK CD-R Audio (moim zdaniem jedna z lepszych płyt tego typu na rynku). Poprzednie wypowiedzi właściwie wyjaśniły w zupełności Twój problem, nagrywarkę kompa ustaw na mniejszą prędkość. Przydały by się też lepsze płytki, nie oszczędzaj, zaoszczędzisz złotówkę a efekt może być taki jak opisałeś. Niezłe są też płytki FujiFilm CD-R PRO FOR AUDIO, JVC Music AUDIO i Verbatimy For Recording Music. JVC raczej w kraju nie dostaniesz, dwie pozostałe propozycje są dostępne bez problemu w Media Markt. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mejson #5 Napisano 21 października 2007 Cytat Czyta je, ale pojawiają się zakłócenia, szumy, zgrzyty. Jak je odtwarzam w małym kompakcie Sony to nie ma takich problemów. Czy można się tego jakoś pozbyć? Jeszcze nie wszystko stracone.Zajrzyj do tego wątku:http://audio.com.pl/forum/index.php?showto...p;hl=nagrywanie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
van-Di #6 Napisano 22 października 2007 Dzięki za rady!postaram się działać wg nich i na pewno dam znać czy pomogły mojemu CD pzdr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach