Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Glosnik basowe sa stosowane aby zachowac stosunkowa wąską obudowe, a jednoczesnie dać duzą moc np. jamo S708. Zeby glosnik basowy byl z przodu, kolumna byla by bardzo szeroka, a tak dostajemy schludna obudowe ktora dusponuje nie lada basem i moca. To ze nie gra on bezposrednio na sluchacza nie ma istotnego wplywu, bo to przeciez glosnik basowy. Zeby to byl wysoki lub sredni owszem. W subwooferach jest podobnie, niektore maja nawet glosniki w srodku a bas jest icon_biggrin.gif Magia chyba icon_smile.gif zart.
Napisano
Jest to raczej podyktowane uzyskaniem efektu smukłej konstrukcji, która jest mniej zauważalna. Z drugiej strony jednak, takie konstrukcje są trudniejsze w ustawieniu, ze względu na różne ich brzmienie w zależności od tego, czy basy będą ustawione do środka, czy na zewnątrz.
  • 2 weeks later...
Napisano
A są jeszcze kolumny podłogowe z głośnikiem basowym w dolnej części, skierowanym pionowo do dołu. I potrafią zagrać pięknym, szybkim i doskonale kontrolowanym basem. Mam, używam i cały czas jestem w szoku, bo sprawdziłem je jak grają w samym rogu pokoju bardzo blisko ściany... i tak już zostały. Zero problemów z basem, wzmacniacz oczwiście w trybie Direct! Na początku były oddalone o min. pół metra od ścian, a w przypływie wolnego czasu i zabawy przestawiłem je na chwilę, a chwila trwa i trwa icon_lol.gif
Jak dodamy do tych rozwiązań jeszcze kolumny z 1 lub 2 głośnikami basowymi w środku kolumny i mocno dmuchającym bassrefleksem, to mamy już totalną mieszankę rozwiązań.
Ale żeby to odpowiednio grało, to nie są to kolumny z dolnych zakresów cenowych...
A ja i tak jakoś nie mogę się przekonać do kolumn z basem na bocznej ściance - dobrze, że mamy demokrację icon_rolleyes.gif
Napisano
RoRo:

w trybie "direct". Czy mam rozumiec, ze w tym trybie pracy masz wlaczony korektor (bas, trable ?)

co do ustawienia kolumn w kacie nie bylbym taki pewien, ze gra to poprawnie. Chyba, ze producent dopuszcza takie ustawienie (patrz instrukcja zalaczona do kolumn). Z tego co mi wiadomo takich konstrukcji, ktore umozliwiaja takie ustawienie jest bardzo malo.
Kolumna w kacie hmm, kojarzy mi sie to z sztucznie podbitym basem. Czy jak ustawiles kolumny w kacie, bas sie zwiekszyl ?
  • 2 weeks later...
Napisano
Cytat

w trybie "direct". Czy mam rozumiec, ze w tym trybie pracy masz wlaczony korektor (bas, trable ?)

Hybryd - przepraszam za opóźnienie, przeoczyłem Twój post icon_redface.gif
Pisząc "Direct" myślałem o ominięciu wszelkich korekcji (balans, bass, treble) na moim wzmacniaczu, bo tak zazwyczaj słucham.
Z uwagi na warunki lokalowe i przede wszystkim żonę nie słucham zbyt głośno, natomiast odsłuchy przed i po zakupie robiłem przy odsunięciu metr, potem pół metra od ścian i różnych poziomach głośności. W tej chwili za kolumnami na ścianie jest ustawione trochę gąbki na dole, na wysokości głośnika basowego.
Poprzednio na chwilę miałem tam ustawione JBL E90 i ... pomyłka, mimo otworu basrefleksu z przodu bas był zbyt mocny i musiałem włączyć korekcję około -2 (podobne wrażenie było przy "czystym" trybie i odsunięciu o pół metra od ścian). Więc JBL wróciły pod kino domowe.
Trochę lepiej było wcześniej z podłogówkami Jamo, ale tam zamiast pary ośmiocalówek są dwie sześcioipółcalówki i ogólnie kolumny miały bardziej spokojny charakter icon_cool.gif
W tej chwili kolumny grają na płaskim kablu, poprzednio standardowe Jamo 4mm.

Po przestawieniu w kąt bas mógł się ew. zwiększyć w minimalnym stopniu, ale cały czas jest szybki i w pełni kontrolowany, wzmacniacz (ale nie lampa - bez oddzielnego pokoju tylko dla mnie nie będę inwestował w takie rozwiązanie) chodzi bez żadnych korekcji icon_rolleyes.gif
Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
Cytat

Niektóre kolumny mają głośnik basowy z boku, a nie z przodu

Takie kolumny nadają się do dużych pomieszczeń powyżej 30m. One potrzebują sporo wolnej przestrzeni wokół siebie. Nie widzę ich w małych blokowych pokoikach. Nawet pomimo tego że są wąskie i można je wsunąć między meble przynajmniej z jednej wolnej strony.