maly Napisano 29 października 2007 Udostępnij Napisano 29 października 2007 To moj debiut na forum wiec klaniam sie wszystkich. Mam zamiar kupic dobry sprzecik ale .... no wlasnie kiedy zabieram sie za przeliczanie siwieje. Dajmy na to: Yamaha RX - V1700 to 910W mocy calkowitej. Zakladajac, ze bedzie pracowac 6h dziennie to otrzymujemy 149.4 kWh miesiecznie i to mnie wlasnie przeraza. Czy w trakcie normalnej pracy sprzetu dochodzi do takiego zuzycia? Czy pobor pradu jest moze duzo mniejszy? Jak to sie ma w praktyce, a nie w teorii jaka prezentuje? Dzieki wielkie za okazana pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byk Napisano 30 października 2007 Udostępnij Napisano 30 października 2007 1. Zużycie, a nie zurzycie 2. 910W to pobór maksymalny, przy zwykłym słuchaniu będzie to wielokrotnie mniej i nie jest to wartość stała, ale zależna od ustalonej mocy wyjściowej - głośności. Jak np. słuchasz w tle radia to zużycie jest minimalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 30 października 2007 Udostępnij Napisano 30 października 2007 Ten amplituner i tak jest drogi w eksploatacji, gdyż nawet jak jest tylko włączony, to pobiera ok. 80W z sieci. Później oczywiście im głośniej grasz, tym więcej płacisz za prąd. W skrajnym przypadku potrafi pobrać 1200W, ale 6 godzin takiego wycisku mógłby nie wytrzymać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baq85 Napisano 24 listopada 2007 Udostępnij Napisano 24 listopada 2007 Pobór prądu z tego co wiem w głównej mierze zależy od tego w jakiej klasie wykonany jest wzmacniacz najpopularniejsze klasy to czysta klasa A lub klasa AB. Więcej na ten temat w tym linku: http://www.audioton.republika.pl/technika.htm warto poczytać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 25 listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 listopada 2007 Cytat Pobór prądu z tego co wiem w głównej mierze zależy od tego w jakiej klasie wykonany jest wzmacniacz Tak, i to jest prawda, jednak moja poprzednia wypowiedź, podparta jest autentycznym pomiarem na Yamasze. Z wyników wynika, że końcówki mocy nie są w klasie A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts