Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
To moj debiut na forum wiec klaniam sie wszystkich.
Mam zamiar kupic dobry sprzecik ale .... no wlasnie kiedy zabieram sie za przeliczanie siwieje. Dajmy na to: Yamaha RX - V1700 to 910W mocy calkowitej. Zakladajac, ze bedzie pracowac 6h dziennie to otrzymujemy 149.4 kWh miesiecznie i to mnie wlasnie przeraza. Czy w trakcie normalnej pracy sprzetu dochodzi do takiego zuzycia? Czy pobor pradu jest moze duzo mniejszy? Jak to sie ma w praktyce, a nie w teorii jaka prezentuje? Dzieki wielkie za okazana pomoc.
Napisano
1. Zużycie, a nie zurzycie icon_smile.gif
2. 910W to pobór maksymalny, przy zwykłym słuchaniu będzie to wielokrotnie mniej i nie jest to wartość stała, ale zależna od ustalonej mocy wyjściowej - głośności. Jak np. słuchasz w tle radia to zużycie jest minimalne.
Napisano
Ten amplituner i tak jest drogi w eksploatacji, gdyż nawet jak jest tylko włączony, to pobiera ok. 80W z sieci. Później oczywiście im głośniej grasz, tym więcej płacisz za prąd. W skrajnym przypadku potrafi pobrać 1200W, ale 6 godzin takiego wycisku mógłby nie wytrzymać.
  • 4 weeks later...
Napisano
Cytat

Pobór prądu z tego co wiem w głównej mierze zależy od tego w jakiej klasie wykonany jest wzmacniacz

Tak, i to jest prawda, jednak moja poprzednia wypowiedź, podparta jest autentycznym pomiarem na Yamasze. Z wyników wynika, że końcówki mocy nie są w klasie A.