Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Coś moje Paradigmy lekko mi sie zestarzały, potrzebuję czegoś nowego, co myślicie o JBL ES 90, czy może polecicie coś o głębokim miękkim basiku, do jazzu, muzyki klasycznej, itp, będzie to grało z HK 3490 i kable Monster ZR1.

czekam na opinie i proposy
Napisano
Martini - ogolnie JBL-e to wielki dzwiek, brak klasy i zadyma w scenie muzycznej. Jezeli szukasz czegos powyzej wieku mlodzienczego to zdecydowanie przylanczam sie do slow DONa i polecam MA lub jeszcze lepiej cos z firmy Acoustic Energy (Aelite lub Radiance). Pytanie tylko jaki masz budzet na te fronty ?

Jeszcze jedno slowo bo az trudno sie powstrzymac. Do muzyki jaka preferujesz czyli miekki basik , jazz, klasyka jezeli ktokolwiek polecil Tobie JBLe to jest to albo jakis kiepski zart ale gosc oszalal. Nie ma chyba gorszych glosnikow do Twoich preferencji. Jezeli natomiast sam postanowiles ruszyc w tym kierunku to zawroc icon_smile.gif

Nie sugeruj si tym ze JBL paruja wlasnie z HK bo to w zasadzie ten sam wytworca. To nic nie pomaga icon_biggrin.gif
Napisano
Jezeli szukasz czegos ze smakiem i optymalnie dobrego to w Towim przedziale mozna trafic na Acoustic Energy Aelite 3. Te glosniki wrecz zmasakruja JBL pod wzgledem muzycznym. To jest doslownie przepasc. Sa tez slyszalnie lepsze (w zasadzie w calym pasmie) niz juz dosc dobra seria BX z Monitor Audio.

Prawde mowiac spodziewalem sie ze dysponujesz mniejszym budzetem skoro rozgladales sie za JBL icon_wink.gif

Co do wzmacniacza i kabli to nie jest zle. Co prawda przy klasyce i Jazzie HK nie jest optymalnym wyborem ale tez nie jest zly. W polaczeniu z klasowymi glosnikami moze byc na prawde dobrze icon_smile.gif

Jeszcze jedno pytanko - czy mozesz odstawic glosniki torche od sciany ? jakies 60-80cm ?
Napisano
Cytat

Jezeli szukasz czegos ze smakiem i optymalnie dobrego to w Towim przedziale mozna trafic na Acoustic Energy Aelite 3. Te glosniki wrecz zmasakruja JBL pod wzgledem muzycznym. To jest doslownie przepasc. Sa tez slyszalnie lepsze (w zasadzie w calym pasmie) niz juz dosc dobra seria BX z Monitor Audio.

Acoustic Energy Aelite 3
"# Głośnik nisko-średniotonowy : 110 mm głośnik stożkowy z 32 mm termicznie spajaną cewką i ekranowaniem magnetycznym
# Głośnik niskotonowy: 2 x 125 mm głośnik stożkowy z wysokiej mocy systemem oraz ekranowaniem magnetycznym"

AE3 nie słuchałem i wiem że parametry nie grają, ale tak na chłopski rozum...
3x 16,5 cm w MA BX6 vs 2x 12,5 cm w AE3 na basie, jest chyba sporym ograniczeniem w tych drugich kolumnach... chyba że bas w AE jest mocno podbity przez bas reflex co może z kolei powodować problem z ustawieniem, MA BX6 z kolei najlepiej grają na basie jako konstrukcja zamknięta, bas jest świetnej jakości i subwoofer jest zbędny nawet jeśli ktoś przywykł do lekkiego wypełnienia nim dołu icon_wink.gif
Napisano
don - AE3 maja 16.5/17cm basowce. 12,5cm to jakas pomylka w danych. Oczywiscie ze 12,5cm basowce by graly inaczej i nie byloby wowczas tak dobrze jak to jest w rzeczywistosci icon_smile.gif MA BX 6 bas maja dobry ale po wygrzaniu Aelite i MA BX roznice sa slyszalne rowniez w tym zakresie. No i nie bardzo zatykanie basu w MA pomaga. Dla mnie brzmi gorzej niz z otwartymi bass reflexami ....

martini jezeli masz mozliwosc odstawienia od sciany to nie masz w zasadzie zadnych ograniczen. Z uzywek ciezko powiedziec bo czasami mozna kupic cos ciekawego a czasami mozna sie naciac. Jezeli kupujesz uzywki to najlepiej od znajomego icon_wink.gif
Napisano
Tradycyjnie polecę ELAC FS68 - neutralne kolumny w sam raz do takiej muzy i na taką powierzchnię.
Firma w Polsce bardzo mało znana. Sam się mocno zdziwiłem jak mi je zaproponowali w salonie. Zdębiałem nieco jak je usłyszałem icon_smile.gif
Bardzo dobrze poukładany dźwięk bez podbijania któregokolwiek zakresu, a i przysolić potrafią icon_smile.gif
Dokładniej poczytaj TUTAJ
Napisano
Powiem tak i zaznacZam nie chcę wszczynać wojny...
Nie wiem czemu zawsze wszyscy jeżdzicie po JBL'ach jak po kupie. Sam mam i wybierałem wśród kilku w tej cenie- lepszych nie słyszałem.
Osobiście uważam że do muzyki którą słucham wybrałem optymalnie. Jest bass jest głośność i jest to co chciałem... a nie szybkie wymmiękkanie kolumny i dławienie dźwięku przy dużych głośnościach.
Czasem czytając takie psiczenie się dziwię- bo w testach wcale źle nie wypadały i moim zdanią grają znośnie a nie kosztują po kilka klocków za sztukę. A tu każdy narzeka ... , że najgorsze i wogóle .... Dziwne.
Mi tam się wydaje że po prostu jakaś kurcze zmowa jest anty JBL i tyle.
Wg. wcale nie są złe- choć w jazzie faktycznie mogą się nie odnaleźć, z tym mogę się zgodzić icon_wink.gif
Napisano
powiem szczerze iż dziś miałem okazje posłuchać JBL-ów dzwięk jest ok, według mnie w stylu amerykańskim "big mac" głośno i lekki bałagan, co do szczegółów to marnie, przyznaje wyzej iż moje Paradigmy grają lepiej faktycznie, każdy lubi coś innego JBL tez mają swoich zwolenników i pełen szacun dla was koledzy.
Napisano
Blackside, jeśli kolumny mają maksymalnie na.....ć bez odrobiny kultury czy neutralności, to faktycznie do tego są niezłe, choć jeśli chodzi o dynamikę i mocne granie, to Magnaty lub Heco lub choćby Paradigmy grają dużo lepiej. To nie żadna zmowa, tylko po prostu ludzie mają słuch i pewne wymagania co do jakości dźwięku. Fakt, że dużo zależy od gustu i doboru elektroniki. Jakie masz te JBLe i z czym grają?
Napisano
U mnie gra to z RX-797 + CDX494 +E60. Gra to za kwotę 1200zł b.d.b . Kultura jest ,szczegółowość jest.
Często się kiedyś spierałem ale słuchanie mika oldfielda czy Schillera to bajka .
Słuchałem kilku zestawów i raczej lubię dobrą jakość... Wiem że nie są najlepsze i na pewno są lepsze zestawy ale czy w kwocie 1200zł... Dużo ludzi chwali fheniksy II - dla mnie bez rewelacji.
Porównywałem do rubikonów... wybrałem JBL'a.
Dużo ludzi pisze że jbl gra metalicznie poprzez tytanową kopółkę, może jedwabiu nie ma ale jest jak powinno. Nie ma ,jak w innych kolumnach , przypadków wchodzenia wokali w "ssss" "cccc". Średnica wzespół z yamachą- jest- czy wycofana- nie czuje. No i bass- jest go pod dostatkiem żadne podpinanie suba nie jest potrzebne- wiadomo nie jest to mięciutki basik... ale bez przesady to jest najtańsza kolumna. Choć są kawałki w których bas schodzi niziusieńko i potrafi udeżyć.
Generalnie sam nie narzekam- choć po wielu wpisach sam zacząłem się rozglądać za zmianą ... ale na razie pozostanę z moimi. Te co bym wybrał są za ponad 3k a nie wiem czy aż tak odczułbym różnice w walorach odsłuchowych.
Nie mówię że inne są złe- uważam tylko że takie koszmarne jbl'e nie są .
Napisano
w porównaniu do Fenixów to ok, może i grają nieźle icon_wink.gif

Cytat

don - AE3 maja 16.5/17cm basowce. 12,5cm to jakas pomylka w danych. Oczywiscie ze 12,5cm basowce by graly inaczej i nie byloby wowczas tak dobrze jak to jest w rzeczywistosci icon_smile.gif MA BX 6 bas maja dobry ale po wygrzaniu Aelite i MA BX roznice sa slyszalne rowniez w tym zakresie. No i nie bardzo zatykanie basu w MA pomaga. Dla mnie brzmi gorzej niz z otwartymi bass reflexami ....

no jeśli tak to zmienia trochę postać rzeczy... icon_wink.gif choć nadal AE3 ma dwa przetworniki basowe, to wg mnie trochę mało na 35m
co do bas reflexów w MA BX to zależy wszystko od ustawienia i akustyki pokoju, u mnie lepiej jest z pozatykanymi wszystkimi otworami, bas jest bardziej sprężysty i mniej utwardzony