martini_dy #1 Napisano 10 grudnia 2010 Coś moje Paradigmy lekko mi sie zestarzały, potrzebuję czegoś nowego, co myślicie o JBL ES 90, czy może polecicie coś o głębokim miękkim basiku, do jazzu, muzyki klasycznej, itp, będzie to grało z HK 3490 i kable Monster ZR1.czekam na opinie i proposy Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
don #2 Napisano 10 grudnia 2010 tylko po co zmieniać na gorsze ? chcesz wyraźnie lepsze w paśmie średnio-wysokotonowym i z ekstra basikiem to popatrz na Monitor Audio BX6 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
martini_dy #3 Napisano 10 grudnia 2010 po to pytam żęby nie kupić "kupy" a te Monitor Audio BX6 mają fajną cenę musze posłuchać ich Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SlawekWS #4 Napisano 10 grudnia 2010 Jak chcesz JBL to tylko L880, a jak lubisz ogrom basu to L890.Są prawie 2 razy tak drogie jak ES90, ale grają 3 razy lepiej:) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
don #5 Napisano 11 grudnia 2010 grają trochę lepiej tylko w ich cenie też już można dostać coś lepszego... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Avatar #6 Napisano 11 grudnia 2010 Martini - ogolnie JBL-e to wielki dzwiek, brak klasy i zadyma w scenie muzycznej. Jezeli szukasz czegos powyzej wieku mlodzienczego to zdecydowanie przylanczam sie do slow DONa i polecam MA lub jeszcze lepiej cos z firmy Acoustic Energy (Aelite lub Radiance). Pytanie tylko jaki masz budzet na te fronty ?Jeszcze jedno slowo bo az trudno sie powstrzymac. Do muzyki jaka preferujesz czyli miekki basik , jazz, klasyka jezeli ktokolwiek polecil Tobie JBLe to jest to albo jakis kiepski zart ale gosc oszalal. Nie ma chyba gorszych glosnikow do Twoich preferencji. Jezeli natomiast sam postanowiles ruszyc w tym kierunku to zawroc Nie sugeruj si tym ze JBL paruja wlasnie z HK bo to w zasadzie ten sam wytworca. To nic nie pomaga Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #7 Napisano 11 grudnia 2010 Oby się nie okazało, że te Paradigmy lepiej brzmią od w/w JBLi ES 90 A co to za model, można wiedzieć? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
martini_dy #8 Napisano 11 grudnia 2010 Moje Paradigmy to Monitorki 3v4 a za kolumny chaiłbym zmieścić się cenowo do 3,5 tys PLN i zeby pasowal do kabli Monster ZR1 i HK 3490, JBL to zły pomysł, szukam czegos ze smaczkiem a nie bałaganu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Avatar #9 Napisano 12 grudnia 2010 Jezeli szukasz czegos ze smakiem i optymalnie dobrego to w Towim przedziale mozna trafic na Acoustic Energy Aelite 3. Te glosniki wrecz zmasakruja JBL pod wzgledem muzycznym. To jest doslownie przepasc. Sa tez slyszalnie lepsze (w zasadzie w calym pasmie) niz juz dosc dobra seria BX z Monitor Audio. Prawde mowiac spodziewalem sie ze dysponujesz mniejszym budzetem skoro rozgladales sie za JBL Co do wzmacniacza i kabli to nie jest zle. Co prawda przy klasyce i Jazzie HK nie jest optymalnym wyborem ale tez nie jest zly. W polaczeniu z klasowymi glosnikami moze byc na prawde dobrze Jeszcze jedno pytanko - czy mozesz odstawic glosniki torche od sciany ? jakies 60-80cm ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
don #10 Napisano 12 grudnia 2010 Cytat Jezeli szukasz czegos ze smakiem i optymalnie dobrego to w Towim przedziale mozna trafic na Acoustic Energy Aelite 3. Te glosniki wrecz zmasakruja JBL pod wzgledem muzycznym. To jest doslownie przepasc. Sa tez slyszalnie lepsze (w zasadzie w calym pasmie) niz juz dosc dobra seria BX z Monitor Audio. Acoustic Energy Aelite 3"# Głośnik nisko-średniotonowy : 110 mm głośnik stożkowy z 32 mm termicznie spajaną cewką i ekranowaniem magnetycznym# Głośnik niskotonowy: 2 x 125 mm głośnik stożkowy z wysokiej mocy systemem oraz ekranowaniem magnetycznym"AE3 nie słuchałem i wiem że parametry nie grają, ale tak na chłopski rozum... 3x 16,5 cm w MA BX6 vs 2x 12,5 cm w AE3 na basie, jest chyba sporym ograniczeniem w tych drugich kolumnach... chyba że bas w AE jest mocno podbity przez bas reflex co może z kolei powodować problem z ustawieniem, MA BX6 z kolei najlepiej grają na basie jako konstrukcja zamknięta, bas jest świetnej jakości i subwoofer jest zbędny nawet jeśli ktoś przywykł do lekkiego wypełnienia nim dołu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
martini_dy #11 Napisano 12 grudnia 2010 z odstawieniem kolumn od sciany nie ma problemu grają w pomieszczeniu ok 35 m2 wiec jest troche miejsca, a może coś z używek ciekawego polecicie ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Avatar #12 Napisano 13 grudnia 2010 don - AE3 maja 16.5/17cm basowce. 12,5cm to jakas pomylka w danych. Oczywiscie ze 12,5cm basowce by graly inaczej i nie byloby wowczas tak dobrze jak to jest w rzeczywistosci MA BX 6 bas maja dobry ale po wygrzaniu Aelite i MA BX roznice sa slyszalne rowniez w tym zakresie. No i nie bardzo zatykanie basu w MA pomaga. Dla mnie brzmi gorzej niz z otwartymi bass reflexami ....martini jezeli masz mozliwosc odstawienia od sciany to nie masz w zasadzie zadnych ograniczen. Z uzywek ciezko powiedziec bo czasami mozna kupic cos ciekawego a czasami mozna sie naciac. Jezeli kupujesz uzywki to najlepiej od znajomego Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adamc #13 Napisano 13 grudnia 2010 Tradycyjnie polecę ELAC FS68 - neutralne kolumny w sam raz do takiej muzy i na taką powierzchnię.Firma w Polsce bardzo mało znana. Sam się mocno zdziwiłem jak mi je zaproponowali w salonie. Zdębiałem nieco jak je usłyszałem Bardzo dobrze poukładany dźwięk bez podbijania któregokolwiek zakresu, a i przysolić potrafią Dokładniej poczytaj TUTAJ Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Blackside #14 Napisano 13 grudnia 2010 Powiem tak i zaznacZam nie chcę wszczynać wojny... Nie wiem czemu zawsze wszyscy jeżdzicie po JBL'ach jak po kupie. Sam mam i wybierałem wśród kilku w tej cenie- lepszych nie słyszałem. Osobiście uważam że do muzyki którą słucham wybrałem optymalnie. Jest bass jest głośność i jest to co chciałem... a nie szybkie wymmiękkanie kolumny i dławienie dźwięku przy dużych głośnościach. Czasem czytając takie psiczenie się dziwię- bo w testach wcale źle nie wypadały i moim zdanią grają znośnie a nie kosztują po kilka klocków za sztukę. A tu każdy narzeka ... , że najgorsze i wogóle .... Dziwne. Mi tam się wydaje że po prostu jakaś kurcze zmowa jest anty JBL i tyle. Wg. wcale nie są złe- choć w jazzie faktycznie mogą się nie odnaleźć, z tym mogę się zgodzić Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
martini_dy #15 Napisano 13 grudnia 2010 powiem szczerze iż dziś miałem okazje posłuchać JBL-ów dzwięk jest ok, według mnie w stylu amerykańskim "big mac" głośno i lekki bałagan, co do szczegółów to marnie, przyznaje wyzej iż moje Paradigmy grają lepiej faktycznie, każdy lubi coś innego JBL tez mają swoich zwolenników i pełen szacun dla was koledzy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #16 Napisano 13 grudnia 2010 Blackside, jeśli kolumny mają maksymalnie na.....ć bez odrobiny kultury czy neutralności, to faktycznie do tego są niezłe, choć jeśli chodzi o dynamikę i mocne granie, to Magnaty lub Heco lub choćby Paradigmy grają dużo lepiej. To nie żadna zmowa, tylko po prostu ludzie mają słuch i pewne wymagania co do jakości dźwięku. Fakt, że dużo zależy od gustu i doboru elektroniki. Jakie masz te JBLe i z czym grają? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Blackside #17 Napisano 13 grudnia 2010 U mnie gra to z RX-797 + CDX494 +E60. Gra to za kwotę 1200zł b.d.b . Kultura jest ,szczegółowość jest. Często się kiedyś spierałem ale słuchanie mika oldfielda czy Schillera to bajka . Słuchałem kilku zestawów i raczej lubię dobrą jakość... Wiem że nie są najlepsze i na pewno są lepsze zestawy ale czy w kwocie 1200zł... Dużo ludzi chwali fheniksy II - dla mnie bez rewelacji. Porównywałem do rubikonów... wybrałem JBL'a. Dużo ludzi pisze że jbl gra metalicznie poprzez tytanową kopółkę, może jedwabiu nie ma ale jest jak powinno. Nie ma ,jak w innych kolumnach , przypadków wchodzenia wokali w "ssss" "cccc". Średnica wzespół z yamachą- jest- czy wycofana- nie czuje. No i bass- jest go pod dostatkiem żadne podpinanie suba nie jest potrzebne- wiadomo nie jest to mięciutki basik... ale bez przesady to jest najtańsza kolumna. Choć są kawałki w których bas schodzi niziusieńko i potrafi udeżyć. Generalnie sam nie narzekam- choć po wielu wpisach sam zacząłem się rozglądać za zmianą ... ale na razie pozostanę z moimi. Te co bym wybrał są za ponad 3k a nie wiem czy aż tak odczułbym różnice w walorach odsłuchowych. Nie mówię że inne są złe- uważam tylko że takie koszmarne jbl'e nie są . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
don #18 Napisano 13 grudnia 2010 w porównaniu do Fenixów to ok, może i grają nieźle Cytat don - AE3 maja 16.5/17cm basowce. 12,5cm to jakas pomylka w danych. Oczywiscie ze 12,5cm basowce by graly inaczej i nie byloby wowczas tak dobrze jak to jest w rzeczywistosci MA BX 6 bas maja dobry ale po wygrzaniu Aelite i MA BX roznice sa slyszalne rowniez w tym zakresie. No i nie bardzo zatykanie basu w MA pomaga. Dla mnie brzmi gorzej niz z otwartymi bass reflexami .... no jeśli tak to zmienia trochę postać rzeczy... choć nadal AE3 ma dwa przetworniki basowe, to wg mnie trochę mało na 35mco do bas reflexów w MA BX to zależy wszystko od ustawienia i akustyki pokoju, u mnie lepiej jest z pozatykanymi wszystkimi otworami, bas jest bardziej sprężysty i mniej utwardzony Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach