Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Wszystkich.

Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o sprzęt RTV dlatego szukałem jakiegoś forum gdzie mogłbym liczyć na fachową pomoc. Jakoś pracownicy Media Markt mnie nie przekonali swoją wiedzą.
A więc tak noszę się z zamiarem zakupu kina domowego w granicach 2-3 tyś zł. Ważną częścią tego zestawu jest nagrywarka DVD ( ze względu na żonę , udało mi się ją przekonać do kina).Znalazłem sobię następujący sprzęt:

-http://www.mediapasaz.pl/nagrywarka-dvd-divx-hdd-sony/rdr-gx220s-srebrny.html
-http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/189737
-http://www.topmarket.pl/kolumny_i_glosniki/SONY_SS_FCR_6000.php

Wątpliwości nabrałem przeglądając rózne fora w tym i Wasze. Dlaczego nigdzie nikt nic nie pisze o SONY. Czy to taka zła firma? Czy za te pieniądze można kupić coś leprzego?
Dodam jeszcze , że maniakiem - "audiofilem" nie jestem , nigdy nie słuchałem i oglądałem muzyki i flimu na kinie domowym więc nie mam żadnego porównania.. Kino w 90% przeznaczone będzie do filmów

DZiękuje za ewentualne porady.
Napisano
Nie no jakoś to zagra, spokojnie nie bedzie to dzwiek jak z popularnego kiedys jamnika, posiedzisz wszystko ustawisz to i Ciebie skoro nie masz doswidczenia zadowoli, za 2,3koła spokojnie mozesz wybrac inny sprzet..natomiast wez pod uwage,ze z regoly jezeli oscylujesz w tej same kwocie sprzet zagra podobnie jeden 10-15% lepiej inny 10-15%gorzej.
Zestawow za taką kase mozna złożyć co najmniej kilkanaście...wiec..ja Tobie konkretnego nie podam
co do marki sony... dawno zeszla na psy..to tak ogolnie to nie czasy PRL-u i sklapów pewex baltona itp itd...sony niech zostanie w MM
Polecam takie sprawdzone i solidne marki jak Onkyo, Denon, Harman Kardon
Napisano
Co do nagrywarek:
1. Koniecznie musi to być model z dyskiem twardym, tak jest wygodniej (a SONY GX-220 go nie ma..) i to nalepiej 160GB lub 250GB. Dobrze, gdy będzie to model nie starszy niż rok (czasami można coś obejrzeć w DivXie, a dzięki temu będziesz miał w miarę świeże kodeki do tego standardu) i mający złącze HDMI. Minimalna kwota jaką trzeba będzie wydać to 850zł za LG model RH-277 (160GB, HDMI, tegoroczny model, bez problemu odtwarza płyty DivX i zdjęcia -także zapisane na DVD).
2. Jakość muzyki na tym SONY jest mówiąc krótko KIEPSKA, inne nagrywarki też nie radzą sobie zbyt dobrze. Wyjście jest równie proste jak tanie: za 50-100zł kupisz używany odtwarzacz CD i będziesz z niego zadowolony (bez większych problemów dopasujesz kolorystycznie do reszty zestawu).
3. W sklepach typu MMarkt czy Euro trzeba poszukać kompetentnego sprzedawcy- są tacy, tylko trzeba trafić i nie zrażać się przy pierwszej nieudanej próbie. Nic nie stoi na przeszkodzie by zweryfikować jego sugestie w innym sklepie: podstawa to kartka z zapisanymi modelami, potem jeszcze trochę siedzenia w internecie.
4. Model SONY STR-DG710 nie jest najgorszy (sporo lepszy od modeli serii 400 czy 500/510) i tańszy o 500zł od modelu 910. Ma już HDMI, mikrofon do autokalibracji i wystarczającą moc oraz ilość wejść/wyjść.
5. Co do kolumn SONY - nie są najlepsze, ale i nie są najgorsze. Cena pasuje do ich jakości i na pierwsze parę lat wystarczą... Proponuje tylko brać pełnowymiarowe fronty (jak te z Twojego linku) i odpuścić sobie "patyczaki" (wąskie obudowy z małymi głośniczkami), a jeżeli masz miejsce w pokoju to chyba nie warto kupować systemu opartego na subwooferze i 5 malutkich kolumienkach.

Dla Ciebie kino to będzie 90%, czyli musi być subwoofer.
Policzmy: 1000zł nagrywarka z HDD (czyli z dyskiem twardym), 500zł to subwoofer (bo większość zestawów jest sprzedawana bez niego). Zostaje ok.1000-1500zł na amplituner z 5 kolumnami (jeżeli kupujesz w MMarkt czy Euro to nie ma raczej rozsądnych propozycji z nagrywarką - dostajesz od razu odtwarzacz DVD, który i tak zazwyczaj lepiej sobie radzi z muzyką niż nagrywarka). A poza tym odtwarzacz możesz sprzedać i masz 200zł w kieszeni na kolejne zakupy.
Za taką kwotę możesz kupić zestaw SONY STR-DG510 (w promocji może nawet i wyższy 710) oraz podstawowy odtwarzacz NS-38 (w promocji NS-78 już z HDMI i większą ilością wyjść). I raczej szukałbym właśnie zestawu z modelem NS-78.

Wg mnie lepiej jest wyszukać akcji promocyjnej i potem dokupić nagrywarkę niż szukać zestawu z nagrywarką, bo wybór jak już pisałem jest tragicznie mały (albo nawet zerowy).
Z propozycji innych firm: z Harmanem będzie trudno zmieścić się w cenie, można szukać Denona, Pioneera, Onkyo i Yamahy (podane w kolejności alfabetycznej, a nie sugerowanej).
To tyle odnośnie nagrywarki i zestawów (oraz samej marki) SONY - cdn - później icon_lol.gif
Napisano
Dziękuję za już i tak doś obszerne podpowiedz.
-Na pewno nagrywarkę wybyliście mi zgłowy i jak zrozumiałem oprócz użytecznej funkcji nagrywania jakość odbioru dzwięku nie jest dobra a przez to ewentualny zestaw może stracić. Zawsze mnie zastanawiało co takiego mają w sobie te DVD które kosztują po 1000 zł w porównaniu z nagrywarka za podobną cenę.

-NIe upieram się przy firmie Sony ani sklepach typu MediaMarkt. Tam akurat chciałem usłyszeć jakąś poradę w doborze zestawu i podpowiedz czym się kierować , na co zwracać uwagę. NIestety w Opolu żle trafiłem. A w firmie Sony podpasował mi kolor głośników i tak się zaczęło.

- Jakiś czas temu zbierałem na wieżę. Udało mi się wreszcie nazbierać i za ok. 200 tyś zł kupiłem Technicsa SH-EH 580. Dziś trochę żałuje bo wystarczyło dodać 200-300 zł i miałem model wyższy już z 5 głośnikami i innymi bajerami. Wtedy nie miało to znaczenia dla mnie biorąc pod uwagę mały pokój , brak czasu itp.Teraz sytauacja się zmieniała , warunki są lepsze. Dlatego nie chcę popełnić podobnego błędu. Wolę trochę poczekać i kupić coś z czego będę zadowolony i taki zestaw pogra mi jakiś czas niż za dwa lata pluć sobie w brodę , że można było to lub tamto.
Napisano
Witaj August!
Czy dla Ciebie rozwiązanie z dodatkowym odtwarzaczem CD do słuchania płyt ma sens, czy raczej chcesz się zamknąć w dwóch elementach (amplituner + DVD lub nagrywarka), bo nie chciałbym Ci czegoś narzucać na siłę...

A co do odtwarzaczy DVD po 1000zł to są to już modele klasy średniej, a nie podstawowej - można w nich wyłączyć tor wideo i wyświetlacz (chodzi o zmniejszenie zakłóceń), no i oprócz DVD i CD odtwarzają też formaty SACD oraz DVD-Audio.

Jeszcze co do nagrywarek - ja dość dużo z tego korzystam (momentami testowałem jeszcze drugą - kolegi, no a teraz praktycznie nie korzystam z magnetowidu - chyba że muszę nagrać równocześnie 2 filmy) i jest to fajne rozwiązanie, trzeba tylko zdawać sobie sprawę z ich ograniczeń icon_rolleyes.gif
Napisano
Myślałem o 2 częściach.+ głośniki. Do słuchania muzyki ( NIE ROBIĘ TEGO CZĘST) pozostaje mi TECHNICS

Nie posiadam video dlatego myślałem o nagrywarce al jeżeli to nie jest dobre rozwiązanie to nie będę się przy tym upierał. Tyle czasu "dałem rade" to i teraz wytrzymam.
Napisano
Apropo nagrywarki, pamiętaj o jednej rzeczy, w której jest ona zdecydowanie gorsza od magnetowidu. Jeśli chcesz coś archiwizować (ślub, wakacje itp) to nagranie z płyty DVD wyparuje nawet po roku (może tak się zdarzyć), a VHS, choć jakość nie ta no i spada z wiekiem potrafi przetrwać nawet 20 lat.
Napisano
Cytat

... nagranie z płyty DVD wyparuje nawet po roku (może tak się zdarzyć), a VHS, choć jakość nie ta no i spada z wiekiem potrafi przetrwać nawet 20 lat."

Frog - nie bądź aż takim pesymistą.
Bardziej prawdopodobne jest, że nagrania na dobrych płytach przetrwają 20 lat, niż że po roku będą już bee. Wiadomo, że nagrywa się od razu z kopią i to na nośnikach dwóch różnych firm. No i nie ma co się oszukiwać, że płytka DVD+-R za złotówkę przetrwa wieki. Stopniowo wracają porządne nośniki,służące do archiwizacji - a że kosztują one parę razy więcej od zwykłych to już inna sprawa. Ważne, że zaczęto więcej mówić na temat trwałości danych w cyfrowych formatach.
A na przykład zdjęcia na papierze też (wiem, że stopniowo...) tracą kolory i najdłużej zachowują się te czarno-białe icon_rolleyes.gif
I masz rację co do trwałości kaset VHS - mam prawie dwudziestoletnie i jeszcze żyją (podobnie jak kasety magnetofonowe z tego okresu).

Poza tym, chyba większość ludzi kupuje nagrywarkę głównie na bieżące potrzeby - nagrać coś, czego w danej chwili nie możemy obejrzeć. A przy okazji chce zastąpić nią posiadany magnetowid i mieć urządzenie uniwersalne, a że dźwięk jest gorszy od odtwarzacze CD czy wysokich modeli DVD to nie znaczy, że jest to totalne dno - spokojnie wystarczy przy oglądaniu większości filmów (z koncertami to już inna sprawa, bo wtedy zależy nam chyba bardziej na bardzo dobrym dźwięku). Z nagrywarki z HDD korzystam nałogowo od prawie 2 lat i już nie wyobrażam sobie oglądania naszej wspaniałej telewizji bez niej (podobnie jak paru moich znajomych). icon_cool.gif
No i nic nie stoi na przeszkodzie, by za 5 czy 10 lat wykonać kolejne kopie swoich ważnych płyt.

Wiadomo, że ze wszystkim trzeba zachować umiar i sprzęt musi swoje kosztować - np. nie oczekiwać od kolumn za 200zł dźwięku jak w kolumnach 20 tysięcy icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Jakość muzyki na tym SONY jest mówiąc krótko KIEPSKA, inne nagrywarki też nie radzą sobie zbyt dobrze.

Mam Sony RDR-HX910 i jakość muzyki jest na niej zadziwiająco dobra. Porównywałem z innym sprzętem, dopiero w przypadku CD Marantza można było usłyszeć minimalną różnicę na niekorzyść nagrywarki. Natomiast zgadzam się całkowicie z opinią, że jeżeli kupować nagrywarkę to jedynie z HDD.
Napisano
Pablo1964!
Twój model kosztował 2-3 razy więcej od podstawowego modelu nagrywarki SONY, więc ma prawo lepiej grać icon_biggrin.gif
Słuchałem modelu SONY RDR-RX210 (poprzednik 220). Na jej tle zwykły odtwarzacz SONY klasy podstawowej (bodajże był to ok. dziesięcioletni model CDP-491) bez żadnych modyfikacji to było cudo! Połączenia obu były podobnej klasy (w miarę zwykłymi) kabelkami RCA, grały równie podstawowym amplitunerem KD firmy SONY (model 2 lub 3 od dołu).
Słuchałem też modeli LG z HDD (RH7500 - najniższy model z roku 2005 oraz RH200 - górny model z 2006 roku) i też nie było rewelacyjnie, choć różnica była już mniejsza (też niezbyt drogie kable RCA i amplituner z zakresu do 1000zł).
A pamiętaj, że taki używany CD można na szczęście bez większego problemu kupić za 100zł !!!

Nie przeczę, że mogą być modele nagrywarek z niezłym dźwiękiem - ale kosztują o tysiąc zł więcej niż przedmiotowy SONY-RX220. Wybacz, ale ja wolałbym już ciut inaczej wydać pieniądze.
Wniosek nasuwa się sam - trzeba sprawdzić osobiście na nowym modelu. Jak pisałem parę dni wcześniej nowy LG-RH277 kosztuje poniżej 900zł, niestety u mnie w okolicy nikt nie ma do testów podobnie świeżego eLdżika. Ja już nie muszę chodzić za nagrywarką (i nie mam zbyt wiele wolnego czasu...) więc raczej nie planuję zabawy porównawczej w najbliższym miesiącu.

August!
Komplet ONKYO: 604 + DVD 405 to bardzo dobre rozwiązanie icon_lol.gif
Co do kolumn - można odpuścić sobie M-Audio, natomiast Quadral Quintas 500 który występuje też w Twoim linku gra już nieźle (szczególnie w porównaniu do swojej ceny). Quintas 700 będzie o te 300-400zł droższy, podobnie jak Tannoye (już przekroczyliśmy założone przez Ciebie 3 tysiące). Przy takim amplitunerze i kolumnach wytrzymasz na razie bez subwoofera.
Co do Tannoy Mercury F3 - i tak musiałbyś samodzielnie ocenić te dwa zestawy na podstawie płyt, które grasz najczęściej. A ponieważ to ONKYO można kupić z jednym i drugim więc nie będziesz miał z tym raczej większego problemu - powodzenia icon_lol.gif