Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Mam dla was amatorskie i mam nadzieję proste pytanie.
Brzmi ono następująco... chociaż nie icon_smile.gif na początek kilka słów komentarza.
Do tej pory miałem amplituner DENONA i 5.1. Ostatnio postanowiłem zmienic sprzęt na stereo i kupiłem wzmacniacz zintegrowany YAMAHA.
Chodzi mi o to, że została mi para surroundów i chciałbym ją podłączyc jako speaker B, gdyż od czasu do czasu poza stereo chciałbym też sobie posłuchac w quadro. Tylko, że zwykle pisze i na wzmacniaczu, i w instrukcji, że jeśli chcemy speaker a+b to głośniki powinny byc o impedancji 8 ohm lub więcej.
Głośniki mam niemieckie, a co za tym idzie niemieccy producenci zwykle piszą, że impedancja wynosi 4-8 ohm.
Tak więc czy mogę podłączyc 4 głośniki 4-8 ohm nie ryzykując, że coś spalę??
Z góry dziękję.
Napisano
quadro nie będzie, co najwyżej 'dual stereo' icon_smile.gif bo żeby mieć quadro (kwadrofonię jak sądzę) to musiałbyś mieć kwadrofoniczne nagranie i sprzęt który to obsługuje. (Zasłyszałem kiedyś że nawet były winyle kwadrofoniczne ale wraz ze sprzętem był to tak drogi wynalazek że z niego zrezygnowano).

Podłączyć możesz, kontroluj tylko temp. wzmacniacza przy dużych głośnościach. Albo najlepiej unikaj dużych głośności w takim połączeniu icon_smile.gif
Napisano
Dwie pary głośników w tym samym pomieszczeniu, do stereo? icon_evil.gif Zrobi się zamieszanie, nie poprawisz odbioru. Lepiej sprzedaj te wszystkie kolumny, jeśli możesz dołóż parę złotych a kupisz lepsze kolumny i będziesz miał lepsze brzmienie. Albo pozostań przy tych większych głośnikach jakie tam masz.
Napisano
Wiem, że może się zrobic zamieszanie. 90% czasu słucham muzyki w zwykłym stereo jednak przez prawie 10 lat miałem amplituner 5.1 i zostały pewne naleciałości, czasem mam ochote żeby mi tam coś i z tyłu grało. Wiem, że najlepiej jakościowo jest słuchac jednej pary głośników i tak też słucham prawie zawsze. Jak już napisałem wcześniej, od czasu do czasu lubię takie urozmaicenie icon_smile.gif
A głośniki mam Canton Fonum 501 DC. Stare dziadki, ale jestem z nich bardzo zadowolony...