wolffik1 Napisano 10 czerwca 2011 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2011 Witajcie,Jestem nowym użytkownikiem forum i zwracam sie do wszystkich znawców tematu z prośbą o poradę, pomoc. Chcę kupić zestaw kina domowego, w układzie 5.1 i zamknąć się w kwocie 10 tys. Przy czym...słyszalem, czytałem, że dobre kino domowe niekoniecznie dobrze zagra stereo. Ja ponad wszystko chciałbym mieć dobry dźwiek stereo, dobre głębokie, czyste brzmienie, z głębokim basem, a także niezłe kino domowe. Ale znacznie częściej będę słuchał muzyki w stereo. Słucham różnej muzyki, rocka, pop, rnb, czasem tez klasyki. Salon z aneksem ok 37 m2, pomieszczenie 2,8m wysokości. O ile do instalacji kina mam pociągniete w ścianach zwykłe kable beztlenowe 2x 2,5 mm wiec miernota, o tyle do stereo jestem w stanie podpiąc lepsze kalbe. Kilka lat temu, bodajże w 2006 lub 2007 roku na audio show w warszawie był spięty taki zestaw naim z kolumnami RLS - dla mnie kwintesencja jakości brzmienia, po prostu bajka. Ale naturalnie z uwagi na budżet o naimie mogę na długo zapomnieć. Prosze więc o jakieś wasze pomysły, propozycje co można byłoby dobrego zestawić. Ważne jest też, żeby był to sprzęt dostępny na tyle, żeby można był zrobić odłsuch gdzieś w sklepie, nie chciałbym bowiem kupować czegoś w ciemno. Za wszelkie porady bardzo dziękuję.Pozdrawiam,Marcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirs Napisano 10 czerwca 2011 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2011 WitajJezeli muzyka jest u Ciebie priorytetem to zacznij od zestawu stereo a potem kompletuj kino.Uwierz mi.Nie będziesz żałował.Musiałbys wydać duzo większa sume żeby było dobrze w kinie a zarazem w stereo.Napisz czy to ma byc nowy czy bierzesz pod uwage uzywany sprzęt? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 11 czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2011 Jeśli muzyka jest priorytetem to pirs ma zdecydowanie rację.Mając dobre stereo nie stracisz tyle przy oglądaniu filmów co stracisz na jakości dźwięku muzyki słuchanej z kina domowego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolffik1 Napisano 11 czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca 2011 KOledzy, sprzęt może być uzywany. Natomist co w takim razie doradzacie, kupic zestaw do stereo i oddzielnie amplituner do kina? I jakie sprzęt (wzmacniacze, amplitunery) z czym zestawic, z jakimi kolumnami? Jeśli mówimyu o stereo i chciałbym się zamknąc w kwocie 7 tys. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toxiq Napisano 11 czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2011 (edytowany) Sam to wyzwanie podjąłem i muszę przyznać że temat jest ciężki i kosztowny Jest kilka rozwiązań:1) Zakup dobrze grającego amplitunera do kina domowego, koszt około 6000zł. oraz zakup do niego zestawu kolumn głośnikowych, nigdy nie oszczędzaj na frontach i centralnym. 2) Zakup procesora dźwięku wielokanałowego, koszt od 2000zł do 10000zł i wyżej. Do tego tego rozwiązania musisz końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo z wejściem main in oraz końcówka mocy dla reszty kanałów. I oczywiście zestaw kolumn. Tutaj uważam jest najlepszy FUN )3) Zakup dobrego zestawu stereo + odtwarzacz dvd lub bluray z wyjściem analogowym + opcjonalnie subwoofer. Najlepsze rozwiązanie pod względem cena/jakość. Wybór należy do Ciebie. Edytowano 12 czerwca 2011 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować ... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 13 czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2011 Witaj. Jeśli w 100% wystarczy Ci zestaw 5.1 oraz w grę wchodzą używki - gwarantuje Ci, że można pogodzić stereo z kinem domowym i to na bardzo wysokim poziomie!!! Piszę bo sam od dobrych 10 lat mam takie kino domowe, które opiera się na wzmacniaczu/procesorze: YAMAHA DSP-A1. To doskonały wzmacniacz do kina domowego 5.1 (w specyfikacj Yamahy 7.1), grający w stereo na poziomie współczesnych wzmacniaczy za ok. 4000 zł!!! Porównywałem go bezpośrednio z NAD-em i ARCAM-em właśnie z tego przedziału cenowego (modeli niestety nie pamiętam). Dla mnie od Arcama lepszy i tak samo bardzo dobry jak NAD. Odkąd go mam wiele się zmieniło: kolumny, źródło, kable, ale Yamaszka ciągle jest i przepięknie mi gra.... Dlatego proponuje zainteresować się właśnie takim produktem, który dziś kosztuje już poniżej 2000 zł!!!! W grę wchodzą też jego następcy DSP-AX1 oraz DSP-AZ1 teraz na allegro za 2299 zł:http://allegro.pl/yamaha-dsp-az1-i1607357623.html(sam mam chrapkę na tego ,,Z").No i zostaje bardzo dużo kasy na resztę toru . Oczywiście problem z odsłuchem będzie oraz ryzyko, czy nie uszkodzony (choć w tym przypadku sprzedawca ma niezłe rekomendacje).....???? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolffik1 Napisano 18 czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 czerwca 2011 Panowie,Dziękuje za wszelkie uwagi i podpowiedzi. Decyzja jest taka, ze rezygnuje z kompromisu i ide w stereo, wobec tego przenoszę temat do forum stereo. Jeśli będziecie mogli cos doradzić bede bardzo wdzięczny.Pozdrawiam,Marcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2011 W związku z (planowanym) przejściem na stereo - zamykam temat.A chętnych zapraszem do nowego wątku w dziale STEREOhttp://forum.audio.com.pl/index.php?showto...amp;#entry76318Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts