zb2x Napisano 2 sierpnia 2011 Napisano 2 sierpnia 2011 WitamZałożyłem wcześniej temat Amp z oddzielnymi końcówkami mocy, nie wiem jak go skasować ? sorry od razu za nowy.Zdecydowałem sie mam 4 tysiące.Chcę kupić Amplituner + Głośniki 5.1 ewentualnie 5.0 do pokoju :26m26,4 x 4 m Telewizor będzie 55" Plazma lub Led jeszcze nie wiem Plazma tańsza ale Led Ładniejszy.Siedzę 5m od TV.I mam prośbę podpowiedzcie co kupić ? Myślałem o TX-SR 608 Onkyo + Jamo S608 + Sub250 czy to dobry wybór w tej cenie ?Czy sugerujecie coś innego ? 5.1 lub 5.075% Telewizja i Filmy z Komputera20% Muzyka (słucham każdej ) 5% Gry.Bluray odtwarzam z kompa mam nagrywarkę.dziękuję za porady. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 sierpnia 2011 Napisano 2 sierpnia 2011 Witaj,biorąc pod uwagę Twoje wymagania, wielkość pomieszczenia odsłuchowego, zwróciłbym Twoją uwagę na zestawy, które przede wszystkim będą wyposażone we wszystkie najnowsze dekodery oraz kompatybilne z sygnałem 3D. Dodatkowo muszą one przede wszystkim dobrze zagrać w systemie wielokanałowym (odsłuch dwukanałowy jest dodatkiem). Zwróć proszę uwagę na amplituner ONKYO TX-NR609 oraz konkurencyjny DENON AVR-1912. Do powyższych amplitunerów zastosowałbym kolumny JAMO S 606 HCS3 wspomagane subwooferem JAMO SUB 250 lub Wharfedale Diamond 9.6 / 9.0 / 9.cc z odpowiednim subem. Zestawy te powinny zmieścić się w Twoim założonym budżecie.W przypadku pytań służę pomocą Odpisz, cytując
zb2x Napisano 2 sierpnia 2011 Autor Napisano 2 sierpnia 2011 Witam,Dziękuję bardzo za odpowiedź.Widzę że onkyo TX-NR609 to w zasadzie różni się tylko o Qdeo , czy to rzeczywiście porpawia obraż ? w jaki sposób to działa ? podłączam źródło obrazu do Amplitunera a dopiero potem do telewizora i on mi poprawia jakość obrazu ? To do poprawy gorszej jakości obrazu rozumiem bo do HD to raczej nic nie zmieni ? czy też może tylko błądzę po omacku ? i czemu s606 z Jamo a nie s608 ? lepiej zagraja czy dlatego ze z 609 się nie zmieszcze w 4000 ? mogę kupic teraz 5.0 s608 Jamo + Amplituner Onkyo 609 a potem dokupić suba.Jeszcze jedno pytanie, bo czytam sporo teraz na ten temat i piszą że kolumny powinny być droższe niz amp? w moim przypadku tak nie jest za bardzo to źle czy raczej sie tym nie przejmować ? pozdrawia Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 sierpnia 2011 Napisano 3 sierpnia 2011 (edytowany) Witaj,1. Qdeo rzeczywiście poprawia obraz, jednak nie spodziewaj się cudów. Najbardziej poprawa jest widoczna przy wprowadzeniu sygnału niskiej rozdzielczości skompresowanego np. z tunera cyfrowego (te gorsze jakościowo programy). Przy sygnale HD praktycznie nie ma różnicy.2. Co do porównania z amplitunerem Denon AVR-1912 to różnica jest słyszalna w brzmieniu. Denon jest trochę cieplejszy, bardziej łagodny. Onkyo jest dokładne, jaśniejsze, bardziej ostre. 3. Zaproponowałem kolumny Jamo S 606 HCS3, gdyż spokojnie wystarczą do pomieszczenia 27m2, natomiast nie będzie żadnego problemu z modelem Jamo S 608 HCS3. Większe kolumny także zagrają prawidłowo w twoim pomieszczeniu. 4. Oczywiście subwoofer zawsze można w przyszłości dokupić. Jamo gra bardzo dynamicznie, mocnym basem, jednak nie spodziewaj się efektów takich jak przy korzystaniu z subwoofera.5. Kwestie cen amplitunerów vs kolumn. Wybierając amplituner klasy Onkyo TX-NR609 / Denon AVR-1912 oczywiście sensowne jest zastosowanie lepszych / droższych kolumn. Jakość wzmacniaczy wbudowanych w te urządzenia pozwala na wykorzystania jakości drzemiącej w droższych kolumnach. Często tej klasy amplitunery łączone są z kolumnami Dali (seria Concept a nawet Lektor), Monitor Audio (seria M, BX oraz coraz częściej Rx), Focal, itp. Wiąże się to jednak ze większym wydatkiem. W naszym przypadku budżet 4000 zł. nie pozwalał na zainteresowanie zacznie lepszymi i droższymi zestawami kolumn, dlatego wybór Jamo jest moim zdaniem optymalny (tym bardziej że system będzie służył przede wszystkim do odsłuchu wielokanałowego, w którym subwoofer jest bardzo potrzebny).Idąc jednak drogą zmiany zestawu kolumn na modele z wyższej półki, w podanym przedziale (ewentualnie delikatnie go przekraczając) mogę zaproponować konfigurację na Onkyo TX-NR609 ewentualnie Denon AVR-1912 i kolumnach Dali Concept 6 / 1 / C lub na Monitor Audio M6 / M2 / MCentre. Jest to już klasa wyżej. Ewentualnie w podobnych przedziałach cenowych są zestawy Energy oraz QAcoustics. Nie mamy jednak szans na subwoofer w tej cenie. Mam nadzieję że chociaż w drobnym stopniu wyjaśniłem sprawę, w przypadku pytań służę pomocą Edytowano 3 sierpnia 2011 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować ... Odpisz, cytując
zb2x Napisano 3 sierpnia 2011 Autor Napisano 3 sierpnia 2011 To już wiem praktycznie wszystko.Teraz pytanie :za ile kupię zestaw TX-NR 609 + Jamo S608 HCS3 + Sub 650 ?i czy z tym Subem do pokoju 26-27m2 to już pojechałem ? czy lepiej TX-NR 609 + Jamo S608 HCS3 + Sub 250 ? pozdrawiam Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 sierpnia 2011 Napisano 3 sierpnia 2011 Cytat Czy dobrze patrze że jest Pan z Pabianic? Bo jestem z Aleksandrowa i mam rzut beretem mógłbym odebrać osobiśćie sobie nawet. a i jeszcze pytanie o raty bo potrzebuje jeszcze Telewizor led lub Plasma 46-55" i jedno kupię za gotówkę ale na drugie to już raty konieczne będą. Prośba porządkowa: szczegóły transakcji to już proszę omawiać bezpośrednio na PW lub mailowo/telefonicznie ...A co do subwoofera - o ile JAMO 250 to będzie za mało, to poza 650-ką jest jeszcze 300 i 550. W każdym razie przy niezbyt dużych różnicach cenowych między 550 a 650 tylko ten ostatni jest na 12calowym głośniku i do kina domowego to nie będzie złe wyjście...A poza tym - i tak warto posłuchać w salonie co najmniej dwóch różnych subwooferów Pozdrawiam Odpisz, cytując
zb2x Napisano 3 sierpnia 2011 Autor Napisano 3 sierpnia 2011 Przepraszam już edytowałem i dziekuję za odpowiedź. Odpisz, cytując
viszuL Napisano 26 sierpnia 2011 Napisano 26 sierpnia 2011 próbowaliście coś takiego łączyć z multimedialnym odtwarzaczem sieciowym ? żeby uniknąć okablowania. Odpisz, cytując
Recommended Posts