Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Jako że to mój pierwszy post to witam wszystkich icon_smile.gif
Przechodząc do rzeczy, planuje złożyć zestaw do 1000₤ (mieszkam w UK) czyli ~5k pln na dzień dzisiejszy. Zestaw ma być głównie do oglądania filmów, chociaż lubię sobie czasem pograć czy posłuchać muzyki (w zestawieniu filmy 50%, muzyka 35% i gry 15%), większość muzyki mam w formatach bezstratnych typu flac więc zmiana nagłośnienia powinna być odczuwalna w tym przypadku. Do tej pory używałem głównie głośników komputerowych z5500, były ok dopóki nie usłyszałem muzyki na zestawie 5.1 znajomego, różnica okazała się kolosalna i w końcu postanowiłem wysupłać parę groszy na coś porządnego.

Salon w którym wszystko stoi ma rozmiary 24m2 i nie ma żadnych otwartych przejść także dźwięk nie powinien się źle rozchodzić. Tak jak w temacie pod cały zestaw będę chciał podłączyć komputer, PS3, satelite i BlueRay'a. W PC mam karte dźwiękową Auzentecha True Theater HD z HDMI 1.3a (ale i tak pewnie będę korzystał z hdmi na GPU ... jeśli ma to jakieś znaczenie prosiłbym także o rade w tym temacie), satelitę i BR po HDMI, PS3 może iść po SPDIF. Zależy mi na jak najlepszym odwzorowaniu wysokich tonów jako że słucham głównie rocka, metalu i klasyki. Dobrze by było żeby i bas nie ucierpiał w tym zestawieniu jako że żona lubi filmy wojenne. Chyba o wszystkim na czym mi zależy już wspomniałem. Szukałem już różnych zestawień ale kompletnie nie mam pojęcia na co zwracać uwage także proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego sprzętu.
Napisano
Witaj,
jeśli szukasz kompromisu pomiędzy dobrym kinem i dobrym stereo, zwróć uwagę na amplitunery Marantz. Są to urządzenia bardzo solidnie zbudowane, które wyśmienicie radzą sobie z odtwarzaniem muzyki i koncertów. Dźwięk wielokanałowy natomiast jest także na wysokim poziomie. Można już spokojnie kupić nawet wychodzący w tym momencie model SR 5005. Bardziej basowo i mocniej zagra natomiast Harman Kardon (proponuję modele od AV 255 w górę).
Do Marantza zaproponowałbym kolumny QAcoustics lub Mission serię MX. Bardziej dynamicznie zagrają Dali Concept. Do Harmana możesz zastosować jeden z modeli JBL, jednak będzie to brzmienie z cofniętym środkiem pasma. Innym rozwiązaniem jest Denon (np. model AVR-1911) z kolumnami Dali Lektor.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,
w przypadku pytań służę pomocą
Napisano
Cytat

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,

Kolega Xeroeth będzie miał dość daleko do Pabianic icon_mrgreen.gif

A tak trochę bardziej poważnie - to w UK zdarzają się w rozsądnej cenie amplitunery kd firmy ARCAM (kilka osób z wysp wypowiadało się własnie w ten sposób na Forum i chwaliło dokonany zakup) i to mógłby być niezły wybór zarówno do stereo jak i do kd (kina domowego)...

Do filmów chcesz zestaw 5 (lub 5 + subwoofer) kolumn?
Czy odtwarzacz BR masz wyższych lotów czy coś prostszego? Tzn. jeżeli nie sprawuje się zbyt dobrze przy słuchaniu muzyki z płyt CD to warto się rozejrzeć za używanym odtwarzaczem CD - koszt do 100 funtów, a warto...

Pozdrawiam
Napisano
Odtwarzacz BR kupiłem nie dawno, nie będę go zmieniał przez dłuższy czas więc wybrałem trochę droższy model Oppo BDP-95, świetnie gra i nie mam do niego zastrzeżeń. Odnośnie kolumn to interesuje mnie wyłącznie zestawienie 5.1. Poszukałem trochę info na temat amplitunerów Arcam'a, wyglądają imponująco ale i ceny mają równie imponujące, używanego sprzętu nie chce kupować także muszę szukać czegoś innego. Ampli Harman Kardon odpadają (żonie nie przypadły wogóle do gustu niestety), natomiast z Marantz skłaniał bym sie do modelu SR-6005, mogę go kupić za £505.

Mam teraz problem z kolumnami, concepty zupełnie nie pasują do salonu, mimo tego że dobrze grają i mają pozytywne opinie odpadają. Zastanawiam się nad zestawem QAcoustics składającym się z 4 satelit 2010, centralnego 2000, sub 2070 i wszystko zamyka sie w £550 także przekracza to mój początkowy budżet trochę ale jakoś to przeboleje. Chyba że ktoś mi doradzi coś innego, podobnego cenowo ?

Dziękuje za szybką reakcje icon_smile.gif
Napisano
Zerknij jeszcze na Cambridge Audio Auzr model 650R - lub trochą tańszy poprzednik czyli CA 640R (albo mocniejszy model 840R), a możesz go kupić jako "nówkę" na gwarancji.
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640r-i1776665964.html
Z tego co pamiętam, to bywa w cenie rzędu 300 funtów.

Czyli jest sporo tańszy od Arcama AVR280 ...

Pozdrawiam

Edit: Z kolumn można się zastanowić nad Monitor Audio - ale żeby zmieścić się w cenie, to pewnie 5.0 oparte na podłogowych M4 (z większymi M6 będzie drożej o jakieś 150 funtów...). Cenowo (ale bez subwoofera) wyjdzie to porównywalnie z QAcoustics z subem
Napisano
Dzisiaj kupiłem aplituner Marantza SR-6005 i subwoofer QAcoustics 2070. Kolumny tak jak pisałem wyżej też QAcoustics, muszą je sprowadzić więc teraz tylko cierpliwie czekać. Kupując wszystko w jednym miejscu dostałem mały rabat, przekroczyłem te 1000 funtów ale nie wiele i jakoś udało się wyjść z tego bez większych kompromisów.

Dziękuje za pomoc icon_biggrin.gif
  • 4 weeks later...
Napisano
Jako że świeżak na forum SIEMA wszystkim!!!

A wiec mieszkam w irlandii i mam wielki problem. Tu wogole nie ma pozadnych sklepów z audio przejrzałem wszystkie strony i nic jesli ktos z forumowiczów wie gdzie znajduje sie taki sklep PROSZE o pomoc, w innym razie zostaje scignac to z anglii.

Troche sie rozpisałem nie na tamat. Bardzo jestem ciekaw jak gra ten zestawik tez zamiezalem sie z zakupem takiego . Mysle nad podobnym zestawem ale na razie amli. Marantz SR6005 kolumny Acoustic Energy Aelite 3 na razie tylko fronty i z czasem reszta. Zalezy mi na dobrym stereo 60% muzyka 40% dla filmów i gier. Slucham muzyki raczej dynamicznej typu RnB, electro itp, ale tez czasem lubie cos spokojnego. Zalezy mi na nisko schodzacym basie i wysokiej czystej górze. Co myslicie o tym zestawieniu??? Moze inne sugestie kwota jaka zamierzam przeznaczyc to 1300euro

prosze o odpowiedzi dzieki