Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.Jestem tu nowy.Chciałbym kupić zestaw kina domowego z amplitunerem , dvd i kolumnami. Jakiej firmy możecie polecić? I czy warto samemu złożyć? Czy kupie coś w miarę dobrego do 2500 zł? Dodam ,że chodzi mi też o w miarę dobrą jakość muzyki (głównie muzyka klubowa).
Napisano
Jak złożylibyście zestaw do 2500 z następujących części ?
Przeglądałem sobie internet i wydaje mi się zę jeżeli chodzi o ten przedział cenowy (dodam ,że chcę sprzęt w kolorze czarnym) mój wybór padnie na Amplituner i DVd marki Yamaha, Onkyo, JVC lub Pioneer natomiast głośniki KODA , TAGA bądź JAMO. Dodam ,że system głośników ma być 5.1 czyli z subwooferem. CZy musze jeszcze kupić kable ?czy okablowanie będzie dołączone do sprzętu?
Oczywiście amplituner i dvd mają być tej samej marki.

1.Amplituner
a)JVC RX 5060 - cena od 711 zł
b)Pioneer VSX 415 - 849 zł
c)Pioneer VSX 916 - 1258 zł
d)Pioneer VSX 817 - 1065 zł
e)YAMAHA RX-497 - 989 zł
f)Yamaha RXV 459 - 999 zł
g)Yamaha RX 397 - 819 zł
h)Yamaha - HTR 6030 - 858 zł
i)Yamaha RX 396RDS - 929 zł
j)Onkyo TX SR 604 - 1599 zł

2. DVD
a)JVC XV-N340B - 336 zł
b)Pioneer DV-300 - 268 zł
c)Pioneer DV-393 - 302 zł
d)Pioneer DV-400 - 367 zł
e)Yamaha DVD S1500 - 878 zł
f)ONKYO DV-SP500 - 449 zł

3. Zestaw głośników
a)KODA SG 550 + SW-550 v2 - 885 zł
b)KODA AV 701 + SW550 - 899 zł
c)KODA AV-701 + SW-550 v2 - 915 zł
d)Koda SG-550v2 + SW-850v2 - 1099 zł
e)KODA F-51 + SW550 - 1099 zł
f)Koda F-51F/C/S v2 + SW-850 v.2 - 1110 zł
g)KODA F51 v2 + SW1000 v2 - 1288 zł
i)TAGA TAV 305 + TSW 80 - 1050 zł
j)Jamo E 750PDD - 799 zł
k)Jamo S 416 HCS 3 + SUB 200 - 1275 zł

Być może macie jakieś inne propozycje?Jakie jeszcze musze wziąć pod uwagę parametry przy składaniu zestawu?

P.S. Yamaha raczej odpada ze względu na strasznie drogie DVD w kolorze czarnym.
Napisano
Ja jestem posiadaczem amplitunera tego JVC co wymieniłeś (tylko kolor srebrny) i jestem z niego bardzo zadowolony ma dużo ciekawych funkcji, fajnie gra i jest tani. Jest również tani w eksploatacji bo pobiera tylko 140 Wat prądu (na start). Wg mnie 100 wat na kanał zdecydowanie wystarczy do pokoju icon_smile.gif , a pozostałych amplitunerów z Twojej listy nie miałem okazji słuchać.
Pozdrawiam
Napisano
Unikaj następujących modeli amplitunerów:

- jakiejkolwiek Yamahy z serii HTR
- Yamahy RX-V397

Brzmią - i w muzyce i w kinie - jak tanie, zintegrowane kina domowe po krótkim manicure.
Zastanowiłbym się nad używanymi amplitunerami. W cenie ok. 1000 zł widziałem gdzieś na Allegro już 1,5-roczną Yamahę RX-V659. Poza tym - poszperaj dokładniej w internecie. Na początek przykładowy link.

Jeżeli chodzi o odtwarzacz DVD - jeśli nie interesuje Cię odtwarzanie SACD i DVD-A - wziąłbym Yamahę DVD-S661, którą można już nabyć (nową) za niespełna 600 zł. Ma HDMI i możliwość skalowania obrazu do 1080i/720p.
Jeżeli nie interesuje Cię HDMI - kupiłbym Yamahę DVD-S657. Używana nie powinna kosztować więcej niż 600 zł. O DVD-S1500 nie mówię, bo nie słuchałem i nie widziałem, chociaż po przejrzeniu specyfikacji przedstawia się identycznie jak DVD-S657. Róznicą jest tylko system Faroudja DCDi, który posiada DVD-S1500. Można więc podejrzewać, że obraz w tym modelu będzie jakoś tam lepszy od obrazu w DVD-S657.

Jeżeli mowa o głośnikach - wziąłbym Kodę - ale to z czystej sympatii dla producenta. A przed zakupem na pewno bym posłuchał - chociaż pobieżnie, ale w takich samych warunkach odsłuchowych.
Napisano
Cytat

CZy musze jeszcze kupić kable ?czy okablowanie będzie dołączone do sprzętu?
Oczywiście amplituner i dvd mają być tej samej marki.

Supermario23
Kable zazwyczaj nie są dołączone do sprzętu - czyli w najlepszym (tzn. najtańszym i równocześnie najsłabszym pod względem jakości) wypadku musisz wydać 100zł na okablowanie kolumn i połączenie DVD-amplituner oraz DVD-TV, a coś najlepiej przyjąć na to kwotę ok. 200zł by zbytnio nie pójść na kompromis.

Jeżeli będziesz chciał podłączyć odtwarzacz DVD pod telewizor LCD lub plazmę to najlepiej kup DVD z wyjściem HDMI icon_lol.gif Pioneer robi stosunkowo niezłe i niedrogie odtwarzacze DVD, a jeżeli chcesz mieć jeszcze odtwarzacz SACD/DVD-Audio to możesz zamiast Yamahy wziąć model DV-600 (koszt poniżej 600zł). U Pioneera nie powinno byc problemu z czarnym kolorem obudowy i nic nie trzeba dopłacać.

Z kolumn warto popatrzeć na zestawy 5.0 Jamo, Quadral Quintas 500 oraz zestawy HECO i MAGNATa, natomiast w tych cenach będzie jeszcze spory wybór u KODY. Subwoofer niekoniecznie musi być w zestawie, możesz go dokupic oddzielnie (lub później).
Wśród czarnych zestawów mamy jeszcze produkty DENONa i SONY, a z podstawowym subem i kablami spokojnie zmieścisz się w 2500zł icon_cool.gif

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Cytat

tylko 140 Wat prądu (na start). Wg mnie 100 wat na kanał zdecydowanie wystarczy do pokoju

Tylko jak może mieć 100 W na kanał przy poborze 140 W? Elektrownia czy tylko perpetuum mobile?

140W jest to pobór prądu przy minimalnej głośności a przy max volume będzie zapewne powyżej 500W dla porównania tej samej mocy Pioneer ma pobór (przy wł zasilaniu) 280W.
Napisano
A co myslicie o takich zestawach ? wyjdzie troche powyżej 3000 ale trudno sie mówi

Pioneer vsx-817 + dv400 + quadral 500
lub
Onkyo 505 + dv405 + quadral 500

Dużo sie nasłuchałem o tych Quadralach i wszyscy potwierdzają ,że są to juz głośniki z wyższej połki niz Koda , TAGA czy Jamo?
Napisano
Cytat

A co myslicie o takich zestawach ? wyjdzie troche powyżej 3000 ale trudno sie mówi
Pioneer vsx-817 + dv400 + quadral 500 lub Onkyo 505 + dv405 + quadral 500

Supermario
Zakup zestawu ONKYO z kolumnami Quintas jest często poruszany na tym forum i warto przejrzeć wszystkie posty. Ostatnio temat był poruszany m.in. tutaj:
http://audio.com.pl/forum/index.php?showtopic=2453
http://audio.com.pl/forum/index.php?showto...&#entry7425
Generalnie zestaw ten w klasie od 2500 do 3500zł jest dobrym rozwiązaniem icon_lol.gif
Wygodne jest to, że w zestawach z DVD 405 i kolumnami Quadral Quintas 500 (lub droższymi 700) występuje kilka modeli amplitunera: od najtańszego SR508 poprzez 505, 640 do 604 (w tych postach masz już opisane podstawowe różnice między nimi).
Parę osób ostatnio kupiło takie zestawy i są zadowolone.

Cytat

Dużo sie nasłuchałem o tych Quadralach i wszyscy potwierdzają ,że są to juz głośniki z wyższej połki niz Koda , TAGA czy Jamo?

Te Quadrale są niezłymi kolumnami w swoim zakresie cenowym. Trudno je porównywać z kolumnami kosztującymi 600zł czy 2500zł... Każda firma ma swojej ofercie kilka "rodzin" kolumn w różnych cenach - np. 5 kolumn JAMO kupisz za tysiąc zł, ale już na serię D firmy JAMO 10 tysięcy będzie mało icon_cool.gif
Dlatego trudno ułożyć ranking firm o jaki prosisz.

Cytat

140W jest to pobór prądu przy minimalnej głośności a przy max volume będzie zapewne powyżej 500W dla porównania tej samej mocy Pioneer ma pobór (przy wł zasilaniu) 280W

kamil1990b
140W to maksymalny pobór mocy - tyle może dać zasilacz!!! Stąd w testach (popatrz na recenzję w AUDIO) masz podawaną realną moc przy przy podłączonym 1 kanale, 2 kanałach.... aż do 5. I nagle okazuje się, że zamiast 5x100W masz 1x100, 2x70 i ... 5x30W icon_sad.gif Przeczytaj choć jeden taki test - warto! Szczególnie, że testowane i opisywane są tam amplitunery i DVD z różnych zakresów cenowych.
Pozdrawiam