Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Jestem nowa i zielona icon_smile.gif W związku z moją soczystą zielenią proszę o radę w sprawie wyboru gramofonu. Byłby to mój pierwszy gramofon. Po dokładnym przejrzeniu forum i opinii o różnych modelach, upatrzyłam sobie Pro-Ject Essential. Teraz okazało się że moja stara wieża nie posiada wejścia phono. Przynajmniej tak mi się wydaje... są tylko dwa wejścia cinch, czerwone i białe, podpisane "in" i "out" ale nigdzie "phono". Jeśli nie mam takiego wejścia, to czy kupno Pro-Ject Essential Phono USB załatwi sprawę? Pytam bo niby ma przedwzmacniacz, ale to USB w nazwie mnie martwi. Czy lepiej jednak kupić Essential a do tego dodatkowo osobny przedwzmacniacz? Jeśli tak to jaki? icon_smile.gif icon_smile.gif

Edit:

Domyślam się że potrzebne jest coś takiego:
http://sklep.rms.pl/index.php?p4816,pro-je...acz-gramofonowy

ale jakie kable powinnam do tego dokupić?
Napisano
Witam.
Teoretycznie ten gramiak z USB musi mieć wyjście przez interkonekty. Złącze USB jest tylko dodatkiem dla ludzi chcących sobie "zrypować" winyle na "twardziela", żeby potem słuchać z plików. Tak więc, wystarczy zakupić w miarę przyzwoite interkonekty do podłąćenia do wieży. Nie muszą być z dodatkową masą bo wkładkę masz już podłączoną takimi kabelkami do pre. na pokładzie gramiaczka. Jedynie zalecam na starcie zamówić zestaw z lepszą wkładką. Tak ok. 400 zeta i będzie ok. Wiem, że to może być sporo, ale inaczej możesz się zrazić do analogu. Te wkładki startowe za niecałą stówę trochę "kaszanią" dźwięk. Przerabiałem to kiedyś i wiem.
pozdr. Jacek
Napisano
Z całym szacunkiem dla wyboru Pro-Jecta rozważ jeszcze kupienie używanego gramofonu + dobra wkładka + dobry przedwzmacniacz. Zmieścisz się spokojnie w budżecie przeznaczonym na Pro_Jecta , a efekt może być lepszy.
Kiedyś spotkałem się z opinią fachowca, że gramofon to wkładka + kabelki. Reszta to tylko bajer icon_smile.gif
Szukam ostatnio różnic w brzmieniu ADAMA i GARRARDA i coś mam kłopot znaleźć icon_wink.gif
Teraz ze dwa ADAMY są na allegro - od ok 250 do 400 zł.
Na przedwzmacniaczach się nie znam - mój wzmak ma PHONO - więc się nie wypowiadam.
ADAM gra znakomicie z wkładką SHURE za ok 350 zł.
Na przedwzmacniacz zostaje spokojne 500 zł icon_smile.gif
Napisano
Jeśli można swoje trzy grosze.
Ja osobiście uważam, że osoba bez zupełnego doświadczenia w świecie audio musi bardzo ostrożnie podejść do tematu związanego z gramofonem i płytami winylowymi, aby nie zrazić się na samym początku i nie utopić niepotrzebnie pieniędzy w czymś co okaże się niewypałem.
Są dwie opcje:
- zakupić mimo wszystko gramofon nowy , na gwarancji. Do tego w miarę przyzwoity pre, a nie wykluczone że jakiś niedrogi wzmacniacz jak np. sugeruje to RoRo.
- jeśli miałby to być gramofon używany to tylko z możliwością osobistego sprawdzenia lub ew. zwrotu, gdyby okazało się, że jest to szrot.

Nie zgadzam się przy całym szacunku do Kolegi Adamc, a właściwie opinii fachowca, że gramofon to wkładka + kabelki. Zaznaczam to tylko moje zdanie poparte osobistym doświadczeniem.

Tak, czy inaczej radziłbym przed zakupem poczytać trochę na ten temat, chociażby na naszym forum i w sieci.
Napisano
Bardzo dziękuję za odpowiedzi icon_smile.gif Po przemyśleniu jestem skłonna kupić raczej nowy sprzęt niż używany. Pytanie tylko jaki, aby to dobrze ze sobą współgrało i nie wypłukało za bardzo kieszeni... Aktulanie jestem na etapie szukania owego "w miarę przyzwoitego pre". Zastanawiam się też nad ewentualną zmianą pro-jecta na thorensa. Zmiana gramofonu głównie ze względu na to iż doszłam do wniosku, że nie przeżyję jeśli to nie będzie automat >_< Na allegro jest masa ofert, na przykład coś takiego:

http://allegro.pl/thorens-td158-td-158-sal...1906189334.html

Niestety nie ma informacji o typie wkładki (ciągle się dokształcam i próbuję znaleźć jakieś info na ten temat). Szukam też opinii o thorensach (nie znam żadnych konkretów odnośnie poszczególnych modeli).
Napisano
Jeśli nowy gramofon, osobiście stawiałbym na Pro-Jecta, chociażby Debut III. Odradzam tanie Thorensy, nijak się mają do swoich poprzedników z przed 20-30 lat i do sowich droższych braci.
Można też dozbierać trochę pieniążków i nabyć wyższy model Pro-Jecta.
Co do pre tutaj raczej nie doradzę. Chociażby z tego powodu, że uważam im lepsze pre tym lepiej dla efektu końcowego, o wzmacniaczu, kolumnach itd. nie wspominam, bo to oddzielny temat i łączący się niestety z większymi wydatkami.

Oczywiście trzeba pamiętać, o czym wspomniał Kolega Adamc, że ważną rolę odgrywa dobra wkładka.

Wiem coś na ten temat, przerabiam to o bardzo wielu lat.
Napisano
Acha, więc Thorensy odpadają... Dlaczego nikt nie pomyślał żeby w pro-jectach zrobić ramię z wyłącznikiem krańcowym ?____? Rozumiem że lepiej będzie kupić Debut III + pre, niż Essentiala z wbudowanym pre? Nie wiem też czy porywać się na nową wkładkę. Debut posiada Ortofona OM 5e, jedni chwalą, inni radzą wymienić od razu.
Napisano
Niestety o tym trzeba się przekonać na własnej skórze. I dobra rada będzie funta kłaków warta, bo może się okazać, że w tym zestawieniu to nie zagra.

Poza tym w tej dziedzinie jak w każdej zazwyczaj każdy pierwszy zakup pociąga za sobą następne. icon_evil.gif
Wszystko też zależy od zasobności portfela i od cierpliwości.

Nowy gramofon zazwyczaj daje pewien komfort - gwarancja dystrybutora i ma swoje zalety na początku "winylowej drogi". Z czasem przychodzi apetyt na coś lepszego. Wówczas dobrym rozwiązaniem jest pewny, używany gramofon o mocnej i solidnej konstrukcji.

Moim zdaniem im więcej automatyki tym gorzej. Choć wyłączanie po zakończeniu odtwarzania płyty przydaje się. Dla mnie to akurat nie ma znaczenia. Choć jeden z moich gramofonów ma taką funkcję.
Napisano
Ja wysokich wymagań nie mam, w całym swoim krótkim życiu tylko raz miałam okazję słuchać płyty gamofonowej i się zakochałam... Liczę się z tym że kupno pierwszego gramofonu to tylko początek wydatków icon_wink.gif Być może w przyszłości zdobędę fundusze na porządny wzmacniacz i kolumny... Na razie pozostaje tylko pytanie czy Debut, czy Essential. Debut ma niby lepszą wkładkę, a Essential ramię z zawieszeniem typu ''uni pivot' (cokolwiek to znaczy...) Czy te gramofony różnią się jakością tak samo jak ceną?
Napisano
O ramionach posiadających konstrukcję uni pivot można poczytać m.in. na forum audiostereo.
http://www.audiostereo.pl/unipivot_15045.html

Ja osobiście optuję za rozwiązaniem użytym w Debut III.

A może jednak wejść w kontakt z jakimś doświadczonym użytkownikiem gramofonów i zakupić na początek jakiś niedrogi używany. Zawsze można go później sprzedać, a nawet jeśli nie to przy założeniu, że nie przekonasz się do tego typu reprodukcji dźwięku mniejszy żal, że wydało się dużo pieniędzy.
Napisano
>> Jolencja

Pisałem już o wkładce w PJ na start. Nie czytaszto to trudno. Jednak odradzam ramiona typu unipivot. Gibią się na boki strasznie. Co do pre to ten Monacor dostanie baty od Pro-Jecta.
popzdr.
Napisano
Byłam ciekawa co inni mają do powiedzenia na temat tych wkładek, bo spotkałam się też z pozytywnymi ocenami icon_smile.gif

Co do preampa to sama nie wiem, skoro mam zamiar kupić w przyszłości dobry wzmacniacz to nie będę przecież wydawać teraz kroci na przedwzmacniacz. Aktualnie jestem zmuszona podłączyć gramofon do miniwieży z AUX. Zastanawiałam się czy jest jakiś model w miarę przystępny cenowo co by mnie tymczasowo zadowolił icon_smile.gif Domyślałam się że monacor jest niezbyt jakościowo, dlatego zaintrygowały mnie pozytywne opinie o nim i postanowiłam spytać tutaj. Czytałam też z kolei że najtańsze pre od pro-ject (do 300zl) nie są godne uwagi... To prawda??
Napisano
Powiem tak, sam zaczynałem od Pro-Jecta Debuta III. Czytając kilka recenzji na jego temat, w większości recenzenci narzekali na tą najtańszą startową wkładkę. Na początek może jest ok., ale jak do tego napędu dokupisz wkładkę za 3-4 stówki zapomnisz o zmianach na długo. Możesz nawet kupić tego gramiaka PJ-a już z wbudowanym właśnie takim samym preampem, będzie taniej. Oni robią gramofony od lat i na pewno bardziej przykładają się do osprzętu niż przypadkowa firma. O tym pre Pro-Jecta jest w necie dużo dobrych opinii w tej cenie. Tak więc radzę nie oszczędzać mocno na początku bo może to zemścić się zniechęceniem do analogu.
A jak wciągniesz się mocniej i portfel pozwoli to pomogę zestawić coś trochę wyższej półki.
Życzę Ci abyś mogła kiedyś poszaleć i zadać pytanie o analog na poziomie 30-40 kz. icon_wink.gif
Pozdr. Jacek
Napisano
Cytat

Domyślałam się że monacor jest niezbyt jakościowo, dlatego zaintrygowały mnie pozytywne opinie o nim i postanowiłam spytać tutaj. Czytałam też z kolei że najtańsze pre od pro-ject (do 300zl) nie są godne uwagi... To prawda??

Najtańsze pre (w stylu Monacor i podobne) w cenach do 150zł to totalne nieporozumienie. icon_eek.gif
W okolicy 200zł kupisz używane pre ProJecta i na jakiś czas to spokojnie starczy, a jak już Cię wciągnie temat gramofonów to bez problemu odsprzedaż to w podobnej cenie.

Jeżeli masz grać na miniwieży - to zdecydowanie lepiej kupić używany wzmacniacz w zbudowanym preampem gramofonowym (wybór jest baaardzo duży), w cenie np. od 200 do 500zł. Przede wszystkim - coś firmowego i w Twojej okolicy, byś mogła sprawdzić stan sprzętu i jego działanie na miejscu, a potem bezpiecznie go zawieźć do domu icon_razz.gif

Poza tym - jak zestawisz dobry (tzn niezły - bo dla niektórych to dobre sprzęty zaczynają się w okolicach pięciocyfrowych kwot icon_wink.gif ) gramofon z byle jaką resztą to będzie totalne nieporozumienie.
Plusem zabaw z audio jest to, że można stopniowo zmieniać posiadane sprzęty i wchodzić na wyższe półki. Trzeba to tylko robić z głową, by np. nie podłączać kolumn za 200zł do wzmacniaczy za kwoty 10 czy 100 razy większe.

Co do automatyki gramofonu - odpowiedzi są niezmienne od dłuższego czasu: jedni wolą pełen manual (jako najmniej awaryjny), inni półautomat (po zakńczeniu płyty ramię wraca do pozycji spoczynkowej i gramofon się wyłącza), a jeszcze inni wolą więcej bajerów i pełen automat.
Jak napisali przedmówcy - jak kupować używkę to z pewnych rąk, w dobrym stanie i z możliwością sprawdzenia (np. tygodniowa gwarancja rozruchowa).

Co do wkładek - zobacz, co przed chwilą napisal UMKA. Najtańsza - będąca w komplecie nie jest rewelacyjna.
Ale na początek pozwoli Ci przynajmiej uruchomić sprzęt i trochę posłuchać, a później możesz ją spokojnie wymienić na lepszy model.
Kupując nowy gramofon - często masz możliwość kupić lepszą wkładkę zamiast podstawowej (czyli "startowej").

Co do firm -sporo osób zaczynało od sprzętów firmy ProJect.
A rozpiętość modeli (i cen...) jest duża icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam
PS. Warto uzupełnić informacje o sobie w profilu - miejsce zamieszkania jest ważną informacją, bo można wtedy zasugerować jakieś konretne miejsca i modele wśród używanego sprzętu (i nowego zresztą też).
No i warto też czytać wątki dotyczace gramofonów i preampów - bo już sporo pisaliśmy na ten temat w bieżącym dziale icon_cool.gif