Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. mam problem z wybraniem suba który będzie dobrze grał. Co myślicie o sprzęcie firmy Voice Kraft bo w sieci można wyczytać różne opinie. Chodzi mi o model VK7830. Pieniędzy za dużo nie mam bo dopiero kupiłem kino domowe. Myślałem też o YAMAHA YST-SW012 ale z opinii wynika że to gorsze od VK. SAMSUNG 310W też znalazłem(on naprawdę ma 310W?) Zależy mi na niskim basie, nie pierdzącym. Możecie również napisać czy te suby mają porównanie z Logitech X-530. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Aha, głównie będzie używany do muzyki.
Napisano
Ile masz pieniędzy na subwoofer?

Nowy - czy może być uzywany?

Wg mnie to za niewielkie pieniądze od VK zdecydowanie lepszy będzie z nowych - sub KODA (lub TAGA), albo coś z używanych (jeszcze lepszy za podobne pieniądze).
Poza tym - sub do muzyki za małe pieniądze to duży problem. Tanie suby nadają się do kina domowego, a w muzyce gorzej dają sobie radę.
Jaki masz sprzęt - do którego chcesz dopiąć ten sub?

Pozdrawiam
Napisano
Tzn. mam 2 zestawy.
1.Kolumny Eltax Discovery 2.0+Yamaha RXV-350.
2. Denon AVR-1912+jbl northridge cinema pack.
Możliwe że subwoofer będę używał raz na jednym a raz na drugim.
Używany też może być. Budżet +/- 400 zł(jeżeli będzie okazja mogę dać więcej). Na necie jest dużo pozytywnych i negatywnych opinii o VK właśnie przy muzyce.
Są też filmy na YT.
Napisano
Skoro są rózne opinie o VK - to tym bardziej warto poszukać czegoś innej firmy.

Spokojnie powinieneś zmieścić się z KODA SW1000 w tej kwocie.

Które JBLe serii E masz u siebie?
A nie chcesz poszukać używanych subów JBLa?

Pozdrawiam
Napisano
Po pierwsze jak trochę poszukacz/poczekasz to spokojnie nowe 150 pojawiają się poniżej tysiąca icon_rolleyes.gif
Więc używane - za jeszcze mniej...
No ale i tak kwota chyba trochę za wysoka.

Po drugie - sa jeszcze starsze modele niż E150

Po trzecie - czy rzeczywiście SW1000 jest za słaby?

Pozdrawiam
PS. Aleś się rozpędził - już wykasowałem Twoje zdublowane posty icon_wink.gif
Napisano
Ma znaczenie zarówno moc (i wydajność) wzmacniacza jak i średnica głośnika (oraz ilość głośników, bo może być więcej niż jeden).
A do tego jeszcze parę innych parametrów, jak skok głośnika, wielkość obudowy, wytłumienie, zastosowane rozwiązania (basrefleks, obudowa zamknięta ...).

W każdym razie można przyjać, że sub powinien mieć minimum 80W i głośnik co najmniej 20cm.
A ceny subów są baaardzo różne.

Jak chcesz coś większego - tu masz coś na 30cm głośniku (9jeśli Ci nie przeszkadza prawie półmetrowa wysokość suba) w cenie 499zł jest moel TAGA SW150
http://allegro.pl/wyprzedaz-taga-tsw150-30...2025926373.html

Są też wyższe modele KODY w rozsądnych cenach
http://allegro.pl/brak-maskownicy-koda-sw-...2036618361.html
http://allegro.pl/koda-sw5300-sw-5300-nowy...2037429068.html

Pozdrawiam
Napisano
Jakośc dzwięku z suba nie jest zależna tylko od wielkości zastosowanego głosnika ale różnież od użytego wzmacniacza w tym subie oraz jakości i typu obudowy.
W moim K.D. slucham też czasem muzyki więc jakość reprodukowanego basu przez suba ma znaczenie ,ostatnio zmieniłem mojego Velodyne CHT-10Q bez
żalu na Dynaudio SUB-250 /używka kupiona za 1kzł/ .
Napisano
Cytat

Jakośc dzwięku z suba nie jest zależna tylko od wielkości zastosowanego głosnika ale różnież od użytego wzmacniacza w tym subie oraz jakości i typu obudowy.
W moim K.D. slucham też czasem muzyki więc jakość reprodukowanego basu przez suba ma znaczenie ,ostatnio zmieniłem mojego Velodyne CHT-10Q bez
żalu na Dynaudio SUB-250 /używka kupiona za 1kzł/ .

Masz rację, ale zwróć uwagę że Velodyne CHT-10Q ma obudowę bass reflex a Dynaudio SUB-250 zamkniętą.
Napisano
Z zatkanym otworem BR nie będzie tak samo ...
już w fazie projektowania przyjmuje się założenia co do rozwiązań konstrukcyjnych suba. Nawet przy takim samym głośniku będziesz miał inną elektronikę, inne wymiary i tłumienie, inny material obudowy itp.
Więc zatykając otwór BR zmienisz bas, ale nie będzie tak samo jak w kontrukcji zamkniętej.

Jeszcze co do innych modeli - poniżej masz link do niezłego suba firmy Mordaut-Short na gwarancji za 550zł (głośnik 10" o długim skoku zawieszenia, moc 200/340W)
http://audio.mm-team.com/opis.htm,9572,Mor...20potega%20mocy
a można jeszcze taniej kupisz wyższy model 409, ale w porysowanej obudowie (ale jakbyś chciał zmienić kolor suba, to i tak trzeba kupić okleinę...).
http://audio.mm-team.com/opis.htm,9575,Sub...-Short%20MS409W

Pozdrawiam
PS. Nie ma gotowej odpowiedzi, jaki sub jest lepszy (mniejszy głośnik z dużą mocą czy większy głośnik i mniejsza moc). Suby grają różnie - i bardzo różnie kosztują...
Napisano
No to jak ma być nowy - to wracamy do punktu wyjścia: KODA, Taga... może też być JAMO.

Chyba że uprzedzenie "powystawowe" nie odnosi się do używek w (teoretycznie - czyli wg opisów) w idealnym stanie???

Pozdrawiam