kruljulian Napisano 15 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2012 Witam!U mnie sytuacja wygląda następująco , od ładnych kilku lat kupuję płyty (CD) i to z nich głównie słucham muzyki. Dodam, że jeżeli chodzi o samą muzykę jest to głównie szeroki zakres rocka (od spokojnego i melodycznego, po ostry HardRock, hardcore) oraz metal (tu podobnie – trash, death, black) z lekką domieszką jazzu. Lubię posłuchać np. Pink Floyd, Queen, Cohena, AC/DC, Slayera, Behemoth czy B.B.Kinga…Problem polega na tym, że nie mam „normalnego”sprzętu do słuchania płyt. Póki co nie mam zamiaru kupować, czegoś rzeczywiście porządnego, ale z drugiej strony chciałbym mieć już coś na poziomie. Wiem,że to brzmi bardzo ogólnie, postaram się ciut konkretniej…Pokój ma wielkość ok. 20m2 i jest w kształcie prostokąta.Nie jestem specjalistą (inaczej bym nie pytał) ale troche poczytałem... Z selekcji jaką przeprowadziłem i budżetu jakim dysponuję (interesuje mnie nowy sprzęt) wyróżniłem 2 zestawy i 2 pary kolumn, mianowicie:Harman Kardon HD 980 + HK 980 Vs.Marantz CD 5003 + PM 5003głośniki:Roth Oli 40 (ewentualnie „50” jakby udało się znaleźć w promocji, mają sens??)Vs.KEF C5Pytanie czy Waszym zdaniem zestawy maja sens? Czy głośniki do nich pasują? Które do których, co byście polecili, czy może jeszcze coś innego?? Ja się zastanawiam nad HK + RothZ góry WIELKIE dzięki za wszelkie Wasze opinie i uwagi!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 15 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2012 Nie dziwiłbym się, gdyby chodziło o jakieś egzotyczne konfiguracje, czy sprzęty już dawno nie produkowane.Ale wszystko to, o czym napisałeś jest dostępne w większości salonów audio. Pamiętaj, że słuch jest najlepszym arbitrem.Umów się na odsłuch, weź parę ulubionych płyt i sam zdecydujesz co lepsze. Nie wykluczone, że wybierzesz jeszcze coś innego.Sam będziesz wiedział co Ci w duszy gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2012 Witaj,Biorąc pod uwagę gatunki muzyczne oraz pomieszczenie, korzystając z mojego doświadczenia proponowałbym Ci zestaw oparty na elektronice NAD C316BEE i odtwarzaczu NADC515BEE. Będzie to zdecydowanie najlepsza konfiguracja w tym przedziale cenowym. Co do kolumn, toidealnie sprawdzą się kolumny Kef C5, chociaż konkurencją będą Monitor Audio MR4, Mission mx4 oraz Jeden z modeli polskiej firmy Pylon Audio.Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnego zestawu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 17 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2012 marantz i harman to dwa kompletnie różne brzmienia. Marantz + Roth dostaniesz ostry detaliczny dźwięk, Harman + Roth dostaniesz miękki, spójny, z miłym basem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruljulian Napisano 17 sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2012 Dzięki za wszelkie porady i komentarze. Zgadzam się, najlepiej samemu pójść i posłuchać , ale również interesują mnie Wasze opinie, a szczególnie zetswienia danej elektroniki z danymi kolumnami biorąc pod uwagę pomieszczenie i rodzaj muzyki. rms.pl (i inni) a mógłbyś powiedzieć jeszcze słowo na temat KEFa, co sądzisz o konfiguracji z HK i Marantz ?Dzięki, pozdro! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinkfloyd777 Napisano 18 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2012 Wypróbuj koniecznie tego Nada 316, jeszcze lepiej 326 + kolumny jak napisał Q21. Od Nada bardziej podoba mi się Music Hall 15.2. Dodaj do niego Pylon Pearl podłogówkę i wyjdzie Cię to równe 4000 złotych jak się potargujesz (za nowe). Music Hall wydaje mi się lepszy do słuchania Floydów i rocka niż Marantz. Oczywiście lepiej do rocka też pasuje Nad czy Rotel 04. Jak masz szansę posłuchać gdzieś Music Halla to skonfrontuj go z Nadem a myślę, że Marantz zajmie trzecie miejsce:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts