kruljulian Napisano 15 sierpnia 2012 Napisano 15 sierpnia 2012 Witam!U mnie sytuacja wygląda następująco , od ładnych kilku lat kupuję płyty (CD) i to z nich głównie słucham muzyki. Dodam, że jeżeli chodzi o samą muzykę jest to głównie szeroki zakres rocka (od spokojnego i melodycznego, po ostry HardRock, hardcore) oraz metal (tu podobnie – trash, death, black) z lekką domieszką jazzu. Lubię posłuchać np. Pink Floyd, Queen, Cohena, AC/DC, Slayera, Behemoth czy B.B.Kinga…Problem polega na tym, że nie mam „normalnego”sprzętu do słuchania płyt. Póki co nie mam zamiaru kupować, czegoś rzeczywiście porządnego, ale z drugiej strony chciałbym mieć już coś na poziomie. Wiem,że to brzmi bardzo ogólnie, postaram się ciut konkretniej…Pokój ma wielkość ok. 20m2 i jest w kształcie prostokąta.Nie jestem specjalistą (inaczej bym nie pytał) ale troche poczytałem... Z selekcji jaką przeprowadziłem i budżetu jakim dysponuję (interesuje mnie nowy sprzęt) wyróżniłem 2 zestawy i 2 pary kolumn, mianowicie:Harman Kardon HD 980 + HK 980 Vs.Marantz CD 5003 + PM 5003głośniki:Roth Oli 40 (ewentualnie „50” jakby udało się znaleźć w promocji, mają sens??)Vs.KEF C5Pytanie czy Waszym zdaniem zestawy maja sens? Czy głośniki do nich pasują? Które do których, co byście polecili, czy może jeszcze coś innego?? Ja się zastanawiam nad HK + RothZ góry WIELKIE dzięki za wszelkie Wasze opinie i uwagi!!! Odpisz, cytując
Angel Napisano 15 sierpnia 2012 Napisano 15 sierpnia 2012 Nie dziwiłbym się, gdyby chodziło o jakieś egzotyczne konfiguracje, czy sprzęty już dawno nie produkowane.Ale wszystko to, o czym napisałeś jest dostępne w większości salonów audio. Pamiętaj, że słuch jest najlepszym arbitrem.Umów się na odsłuch, weź parę ulubionych płyt i sam zdecydujesz co lepsze. Nie wykluczone, że wybierzesz jeszcze coś innego.Sam będziesz wiedział co Ci w duszy gra. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 16 sierpnia 2012 Napisano 16 sierpnia 2012 Witaj,Biorąc pod uwagę gatunki muzyczne oraz pomieszczenie, korzystając z mojego doświadczenia proponowałbym Ci zestaw oparty na elektronice NAD C316BEE i odtwarzaczu NADC515BEE. Będzie to zdecydowanie najlepsza konfiguracja w tym przedziale cenowym. Co do kolumn, toidealnie sprawdzą się kolumny Kef C5, chociaż konkurencją będą Monitor Audio MR4, Mission mx4 oraz Jeden z modeli polskiej firmy Pylon Audio.Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnego zestawu Odpisz, cytując
rms.pl Napisano 17 sierpnia 2012 Napisano 17 sierpnia 2012 marantz i harman to dwa kompletnie różne brzmienia. Marantz + Roth dostaniesz ostry detaliczny dźwięk, Harman + Roth dostaniesz miękki, spójny, z miłym basem Odpisz, cytując
kruljulian Napisano 17 sierpnia 2012 Autor Napisano 17 sierpnia 2012 Dzięki za wszelkie porady i komentarze. Zgadzam się, najlepiej samemu pójść i posłuchać , ale również interesują mnie Wasze opinie, a szczególnie zetswienia danej elektroniki z danymi kolumnami biorąc pod uwagę pomieszczenie i rodzaj muzyki. rms.pl (i inni) a mógłbyś powiedzieć jeszcze słowo na temat KEFa, co sądzisz o konfiguracji z HK i Marantz ?Dzięki, pozdro! Odpisz, cytując
pinkfloyd777 Napisano 18 sierpnia 2012 Napisano 18 sierpnia 2012 Wypróbuj koniecznie tego Nada 316, jeszcze lepiej 326 + kolumny jak napisał Q21. Od Nada bardziej podoba mi się Music Hall 15.2. Dodaj do niego Pylon Pearl podłogówkę i wyjdzie Cię to równe 4000 złotych jak się potargujesz (za nowe). Music Hall wydaje mi się lepszy do słuchania Floydów i rocka niż Marantz. Oczywiście lepiej do rocka też pasuje Nad czy Rotel 04. Jak masz szansę posłuchać gdzieś Music Halla to skonfrontuj go z Nadem a myślę, że Marantz zajmie trzecie miejsce:) Odpisz, cytując
Recommended Posts