esio72 Napisano 26 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2012 Witam.Jestem nowy na forum i moja wiedza na temat audio mówiąc oględnie jest średnia. Mam kolumny Monitor Audio M4. Na bazie tych kolumn chciałbym poskładać zestaw stereo w granicach ok. 1500 zł (CD + Wzmacniacz). W jednym z markowych sklepów polecono mi nowe wzmacniacze firm NAD lub Cambridge Audio .Zaś w innym zaproponowano poszukanie wzmacniacza używanego Luksman lub Marantz. Pokuj w którym sprzęt będzie grał ma ok. 18m2.. Słucham dużo muzyki rokowej i jazzu. Zdarza mi się słuchać muzyki poważnej i sjestowej. M4 na dzień dzisiejszy grają z ampli tunerem kina domowego Yamaha RX-V467 ale brzmienie przestało mi odpowiadać (troszkę mało dołu). Źródłem w byłby pasujący do wzmacniacza Cd. Posiadam gramofon sony PS 242 przedwzmacniacz Cambridge Audio Azur 540 PS oraz deck Technics RS- BX701 które zamierzam wykorzystać. Bardzo proszę o radę za czym się rozejrzeć, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czy lepiej doodzczędzic i kupić nowy?Pozdrawiam Esio72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 26 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2012 Witam,Co chodzi o maja skromna osobe to na początek poleciłbym Ci taki coś:wzmacniaczhttp://allegro.pl/nad-c350-wzmacniacz-pilo...2576588105.htmlcdhttp://allegro.pl/nad-c-540-pilot-solidny-...2566860188.htmlzamkniemy sie w Twoim budżecie i może być całkiem dobrze w połączeniu z MA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2012 Witaj,za 1500 zł. będzie Ci trudno kupić coś sensownego nowego, co wykorzysta w pełni możliwości jakościowe Twoich kolumn. Sugerowałbym lekko zwiększyć budżet i wybierać wśród elektroniki, która dobrze zasili M4.Na dzień dzisiejszy przy drobnym zwiększeniu budżetu (rzędu 500 zł.) możesz kupić fabrycznie nowy zestaw Cambridge Audio Azur 350A / 350C. Jest to w zadanym budżecie zdecydowanie najlepsza konfiguracja. Jeśli lubisz brzmienie z uwypuklonymi skrajami pasma, za nawet mniejsze pieniądze możesz kupić fabryczny zestaw oparty na bardzo przyzwoitym wzmacniaczu Denon PMA-710AE i odtwarzaczu DCD-510AE. Przy jeszcze wyższych kwotach warto zwrócić uwagę na elektronikę NAD (nawet modele podstawowe C316BEE / C515BEE).Jeśli tylko masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esio72 Napisano 26 sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2012 Dzięki za sugestie. A co myślicie na temat wzmacniaczy Luxmana z połowy lat 80-tych lub MarantzaPozdrawiam Esio72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 26 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2012 To zależy jakie modele uda się dostać za te pieniądze. Ale ogólnie jestem na tak Choć można by poszukać wzmacniaczy jeszcze kilku innych firm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 27 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2012 Polecam, świetny wzmacniacz i dobra cena jak za prawie nowy. Zdecydowanie lepszy od tych nowszych Nadów i będzie bardziej pasował do Monitor Audio. Do tego może być neutralne lub jaśniejsze źródło i będzie ekstra zestawik.http://allegro.pl/advance-acoustic-map-105...2588371351.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2012 Potwierdzam, to naprawdę dobry wzmacniacz. Ma go nasz kolega forumowy, nie będę pisał kto, może się odezwie i coś o nim napisze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esio72 Napisano 27 sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2012 Wzmacniacza Advance nie brałem pod uwagę. Może będę miał okazję posłuchać. A f1angel napisałeś że można wziąć pod uwagę wzmacniacze innych firm. Może byś rzucił jakąś propozycją ? Słyszałem że yamaha dobrze gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2012 Yamaha aczkolwiek produkowała dobre wzmacniacze, to nie były one moimi faworytami. Kwestia gustu. Są zwolennicy, ja do nich nie należę.Oczywiście mogę poszukać czegoś, ale już nie dziś, bo padam. Dobranoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madas Napisano 27 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2012 Tak mam ten wzmacniacz i złego słowa na niego nie powiem gra bardzo detalicznie i przede wszystkim muzykalnie, niskie tony sprężyste i potrafią zagrać wtedy kiedy trzeba, już o średnicy nie piszę bo wzmacniacze MAP 105 z tego słyną do jazzu idealny a i w rocku się sprawdzi bardzo dobrze, nie polecam do bardzo ostrych brzmień - metal nie będę się tu rozpisywał kto mnie do tego mega udanego zakupu nakierował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madas Napisano 27 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2012 Cytat łyszałem że yamaha dobrze gra? do jazzu chyba średnio się sprawdzi ale w roku może zagrać dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinkfloyd777 Napisano 28 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2012 Bardzo długo swego czasu siedziałem w sklepie słuchając M4. I bezwględnie polecam Ci do Twojej muzyki Nada 316. To był w tej kategorii cenowej najlepszy wzmacniacz do M4. Co do CD to bym się zastanowił natomiast używanego Nada 316 czasami można wyrwać na allegro za 700 zł. Dla mnie z M4 to najlepsze połączenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madas Napisano 28 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2012 no z ciekawości chyba wybiorę się w przyszłym tygodniu do Audioplazy żeby posłuchać jak zagrają z MAP 105 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 28 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2012 a ja nadal chciałbym abyś zwrócił uwage na Nad-a tak jak pisałem wyżej. Dobry podciwy Nad poradzi sobie z M4 i bedziesz zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 28 sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2012 Dobry, poczciwy Nad ? Te modele to są buble porównując do starych modeli Nada. A C316 to najniższy model z tych nowych bubelków Może i jest dobry ale za cenę 1k, na tle takich "tuzów" jak Denon PMA 500 czy Yamaha AS300. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts