Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Przyszło mi do głowy zeby zbudowac kolumny z głośnnkików do car audio
Ciekawi mnie pare kwestii czyli :
1. czy da sie wogóle to zrobic
2. ile by to kosztowało
3. jak to zrobic ale krok po kroku bo wogóle sie na tym nie znam , mój brat cioteczny chyba tylko troche sie zna icon_wink.gif

Mam juz na oku głośniki niskotonowe ale nie powiem jakie ;p
Na pewno by były z drewna bo często słyszałem że z tego są najlepsze

Jeśli chodzi o muze jaką słucham to tylko Trance , i lubie jak bas wali ze az wywraca flaki hahaaha
Stąd sie własnie wziął ten pomysł, bo żadne inne głośniki nie oferuja takiego brzmienia a nawet jesli to trzeba by pewnie bylo wydac na nie gróbe tysiące a ja nie mam takiej kasy ;p
Napisano
Chyba pomyliłeś działy. I to grubo.
Spróbuj w zakładce DIY albo Od radio do audio w samochodzie
A kolumny z głośników car audio da się zrobić, tylko trzeba się na tym znać dobrze albo bardzo dobrze a nie tylko trochę.
Napisano
no mój brat cioteczny zna sie dobrze a nawet bardzo dobrze on chodzi do szkoły o profilu cos w tym stylu że powienien znac sie bardzo dobrze nie pmietam dokldanie jakim ;p , ale ma sporo takrze znajomych on co sie znaja bardzo dobrze na akustyce itp wiec ajk powiecie tylko jak to juz bede mniej wiecej wiedział od czego zaczac icon_wink.gif
Napisano
AIZEN, to może inaczej. Do zbudowania kolumn potrzebna jest naprawdę spora wiedza, doświadczenie i choć odrobina geniuszu, jeśli to ma brzmieć dobrze. Wiesz a może nie, że jest mnóstwo firm konstruujących i sprzedających kolumny. Modeli tych kolumn jest siłą rzeczy jeszcze więcej. Setki na pewno ale raczej tysiące. Tylko nieliczne z nich grają dobrze. A wybitnie już pojedyncze modele.
W każdej z tych firm pracują ludzie, których brud za małym paznokciem ma więcej wiedzy o budowie kolumn niż Twój brat razem ze znajomymi. A jednak tym ludziom mimo starań, ogromnej wiedzy, doświadczenia i co ważne zaplecza pomiarowo - badawczego oraz ogromnych nieraz pieniędzy włożonych w takie przedsięwzięcia nie zawsze udaje się zrobić dobrze grające kolumny.
Dawniej (nie wiem czy nadal, nie interesowałem się tematem) można było kupić tzw. kity, czyli zestawy kolumn do złożenia z obudową lub bez. Kolumny takie proponował m.in. Visaton oraz firma naszego Nadredaktora, czyli AkustyK.
Jeśli sam, czy z przyjaciółmi złożysz kolumny bez pomiarów a co gorsza bez obliczeń, to niemal na pewno zagrają karykaturalnie. Jeżeli będziecie mieli fuksa, a'la wygrana w toto, to może nawet da się tego słuchać. Powodzenia.
Napisano
Kolega AIZEN coś różnie podaje informacje - raz pisze że ma brata ciotecznego który chyba tylko trochę się na tym zna a później pisze że zna się bardzo dobrze - to zna się czy nie zna się, a może chodzi o różnych braci. Czy jest jakaś szkoła która uczy budowania kolumn? - elektroniki to za pewne uczy nie jedna ale to nie wystarczy raczej by budować kolumny (mowa o takich które będą grały w miarę przyzwoicie). Wydaje mi się że tutaj to jest przede wszystkim praktyka, sporo teorii, to wszystko w odpowiednim warsztacie z odpowiednim sprzęcie. Na pewno tacy fachowcy latami zdobywają wiedzę by budować sensowny sprzęt. Gdybym miał tylu znajomych którzy znają się na budowaniu kolumn (brat cioteczny i spora liczba jego znajomych) to nie pytałbym się obcych ludzi na forum jak zbudować kolumnę tylko poszedłbym do znajomych. A może faktycznie masz tylu znajomych tylko wszyscy doradzili ci byś się sporo douczył i doczytał o co w ogóle w tym biega a ty ich olałeś i stwierdziłeś że weźmiesz gotowca z netu i kij im w oko. Od czego zacząć - tak jak kolega zieluwid napisał - od kupna głośników, do tego można dorzucić płytę wiórową na obudowę, kilka kabli by to podłączyć. Złożyć by jakoś wyglądało, podłączyć by było słychać dźwięk i wułala - nie ma znaczenia czy zastosujesz jakieś filtry czy zwrotnice bo nie mając wiedzy jak i co oraz sprzętu bo to pomierzyć, odpowiednio wyregulować to nic nie da. Jeśli chcesz się pobawić w ten temat to czeka cię długa droga zdobywania wiedzy i doświadczenia a jeśli tylko potrzebujesz mieć kolumny to po prostu sobie kup gotowe, koledzy na pewno coś sensownego ci doradzą.
Napisano
A jeśli zacząłbyś temat od tego co lubisz, czego oczekujesz (no choć napisałeś rodzaj muzyki i mocny bass) i za jakie pieniądze, to jestem pewien, że coś by się znalazło.
,,Mam juz na oku głośniki niskotonowe ale nie powiem jakie ;p ,, i pytasz od czego zacząć icon_eek.gif To co, Koledzy mają zgadywać ?
Napisano
Ciekawe ile kolega AIZEN ma lat - dobił już do 12 icon_smile.gif

Cytat

i lubie jak bas wali ze az wywraca flaki hahaaha

Szczeniacka potrzeba łubudubu icon_smile.gif. I jak będzie się tak dłużej starał to za kilka/kilkanaście lat głuchota icon_smile.gif
A za takie głośniki które robią tylko dużo hałasu nie trzeba wcale wydać grubych tysięcy (no chyba że się je na kiepskim papierze wydrukuje icon_wink.gif ), a do tego bez jakiegoś odpowiedniego wzmacniacza (o czym w ogóle nie wspomniał kolega do czego chciałby to podłączyć) to i z dobrych kolumn chyba niewiele wyciągnie.
Napisano
Śmiech na sali? To wspaniałe kolumny! Ich porażające a zarazem niezwykle subtelne i wysmakowane brzmienie pozwala łączyć je tylko z najlepszą na świecie elektroniką. W tym roku zostaną zademonstrowane na Audio Show wraz ze wzmacniaczem Kondo GakuOn II.
Franco Serblin, Joseph D'Appolito, Jim Thiel czy John Dunlavy to zwykli partacze w porównaniu do konstruktorów tych kolumn.
Czapki z głów profany!!!
Napisano
Wzmacniacz : Sansui 717, jak do tej pory, daje piękny dżwięk, Jeśli nie słucham mp3.
Większość muzyki mam na cd, ponad... a nie będę się chwalił, zbieram rapowe płyty.
Ale... jeśli chodzi o analog to już mam przeciąg,... i na kasetach też ...
Ale, wracając do tematu.
717 radzi sobie dobrze (no tak sądzę, jak na ten etap), jak na moje ucho.
Kolega z Forum doradzał mi Nakamichi (no i pewnie ma rację, słyszałem jak to to współpracuje z Infinity), ale jak wybrałem, to jestem konsekwentny..., a tak serio to też kasa.....................................................
Miałem nówkę Yamahę as700, ale kasa była potrzebna no i...poszłaaaa... hehheeee, i co.... gra inny... nadal, a lata sędziwe.
A czemu pytasz ?
Jakieś sugestie ?
Myślisz, że jest za słaby ?