the_dinn Napisano 20 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Witam.Chcę kupić mój pierwszy zestaw kina domowego.1. Budżet ok 4000 zł2. W skład zestawu chodzi: - dvd, - aplituner (fajnie by było z dekoderami do HD), - kolumny 5.0 / 5.1.3. Przeznacenie: - muzyka (rock, POP, heavy metal, czyli wszystkiego po trochu), - filmy, - koncerty,4. Pokój 3 x 4, w przyszłości może będzie coś większego.Nie znam się na sprzęcie, więc bardzo proszę o pomoc. Może macie jakieś ciekawe konfiguracje, coś sprawdzonego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proton Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Bedziesz składał z osobnych klocków czy jedna firma i ma ładnie wyglądać? jak to drugie to coś z LG, jak pierwsze - zostaw najwięcej kasy na kolumny, dvd ma marginalne znaczenie, do tego dobry amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józek Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Napisz do czego głównie będziesz wykorzystywał ten sprzęt (najlepiej w %) muzyka czy KD.Czy dopuszczasz zakup sprzętu używanego, czy też musi być nowy?Jak odpowiesz to pomyślimy....... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAWRON___M Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Cytat jak to drugie to coś z LG, LG a to dobre Czy moze byc cos uzywanego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_dinn Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Nie musi być jedna firma. Zastanawiam się na opcją z rozbudową np. zamiast 5.0/5.1 kupić dwie porządne/porządniejsze kolumny. Jeżeli dvd nie jest takie ważne to mam SONY DVP-NS32 (12 bit/108 Hz), nie wiem czy się nada.Procentowo to 80% muzyka i oczywiście 20% filmy. Nowy tak koniecznie nie musi być, ale co nowe to nowe... ok konkretnie - interesujące używki również mile widziane.Słyszałem opinie, że jak np: aplituner za 2000 zł to jedna kolumna też 2000zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 The_dinn Z gotowych, nieźle grających zestawów fabrycznych 5.0 lub 5.1 masz m.in.: ONKYO SR605/DV405 + Quadral Quintas 700 (lub w tej cenie Quintas 500 + sub), zamiast Quadrali – Klipsch F1Yamaha oparta na RX-V661 z kolumnami Yamahy lub Jamo S606Pioneer VSX-917/DV400 lub DV600 i Jamo S606 (kupując oddzielne komponenty można poszukać wyższych i starszych modeli - np. modelu VSX-1016)Denon 1708/1740 + Whaterfadale A skoro będziesz dużo na tym sprzęcie słuchał muzyki, to proponuję Ci jednak zakup (nawet taniego) używanego odtwarzacza CD.Dla mnie w odsłuchach najbardziej z amplitunerów pasowało ONKYO 605 (lub 604) i Yamaha 661, ale jak wiadomo każdemu coś innego się podoba Dekodery i HDMI v. 1.3 ma juz kilka modeli na rok 2008 (Onkyo xx5 czy Denon xx08).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAWRON___M Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Jesli duzo sluchasz muzyki to nie lepiej kupic wzmacniacz za 2kzl i 2 kolumny za 2kzl?Narazie jako zrodlo uzywal bys tego soniaka a z biegiem czasu i wzrostem wymagan bys dokupil inne zrodlo.Znasz opinie o brzmieniu amplikow w stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_dinn Napisano 25 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2008 Dzięki za pomoc.Słuchałem Onkyo 605 i Denona 1908 (z QUADRAL ARGENTUM) . Z lekkim plusen na Denona.W przyszłości chciałbym podłączyć odtwarzacz HD DVD/ Blu-Ray. Moje pytanie - czy będzie to możliwe.Oba mają:- 7.1 kanałowe wejście audio dla Dolby TrueHD i DTS-HD- Obsługa HDMI audio łącznie z sygnałem 7.1 PCM z odtwarzaczy Blu-ray lub HD-DVD.Więc tak ale:Onkyo dodatkowao ma kodeki:- Dolby Digital Plus- Dolby TrueHD- DTS-HD Patrzyłem na na film HD i ma np: piersze dwa tryby do wyboru.Co powoduje brak tych kodeków w amplitunerz. Patrzyłem na HD DVD Onkyo DV-HD805 i ma te kodeki.Czy np. wystarczy że HD DVD będzie miało kodeki? Jaki to ma wpływ na dżwięk?Myślę, że potrzebne będzi tłumaczenie jak dla dziecka. (Może można zrobić Upgrade tych kodeków???) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts