Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich forumowiczów
w swoim zestawie posiadam Cdx 396, Ax496 Yamahy, kolumny Eltax symphony 8.2, przewód głośnikowy Wireworld Orbit z założonymi złączami firmy Nakamichi, interkonekt audioquest copperhead, pokój ma jakieś 17m2.
najsłabszy wydaje sie odtwarzacz cd, co polecicie używanego za jakieś 400-700zł
Napisano
Witaj,
a może lepszym rozwiązaniem będzie przetwornik cyfrowo/analogowy, poza wyższą jakością muzyki z CD, będziesz miał możliwość podpięcia także innych urządzeń.
Trochę ponad budżet, ale moim zdaniem warto - Beresford TC-7530

Zapraszam na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do testów.
Napisano
Cytat

Witam wszystkich forumowiczów
w swoim zestawie posiadam Cdx 396, Ax496 Yamahy, kolumny Eltax symphony 8.2, przewód głośnikowy Wireworld Orbit z założonymi złączami firmy Nakamichi, interkonekt audioquest copperhead, pokój ma jakieś 17m2.
najsłabszy wydaje sie odtwarzacz cd, co polecicie używanego za jakieś 400-700zł

Witaj!
Poszedłbym tutaj inną drogą...
Nie sądzę, abyś poczuł większą różnicę w tym zestawieniu przy wymianie CD niż zmieniając np. kolumny, a jeśli nie one, to następnie wzmacniacz na "lepszy". Ale są różne drogi. Wiele osób proponuje i zaczyna od referencyjnego źródła. Uważa, że to one jest odpowiedzialne za największe zmiany. Ja zaś sądzę, że to kolumny deprecjonują "jakość" brzmienia, potem wzmacniacz. A źródło też ma duże znaczenie, lecz jest na końcu...
Więc, czy mieć wiele lepsze od innych elementów zestawienia źródło? Chyba nie w tym budżecie.

Pozdr.
Napisano
Sam nie wiem więc pytam, ostatnio wymieniłem przewody głośnikowe z taniego SonicLink na Wireworld Orbit, kolosalna różnica, byłem w szoku!
CDX396 nie ma za dobrych opin (na start jest w sam raz, ale nie dalej) dlatego chciałbym najpierw zacząć od zródła a potem.. zmiany na pewno będą
także co wybrać? aby dobrze przebiło Yamahę
Napisano
Fakt. Ja też wymieniłbym najpierw kolumny czy wzmacniacz a dopiero zajął się źródłem.
Jeśli teraz wybierzesz odtwarzacz CD, to może on nie pasować do przyszłych kolumn i wzmacniacza. Myślisz, że poprzestaniesz tylko na wymianie CD?
Chyba, że wiesz jakie brzmienie preferujesz, do czego dążysz? Co podoba Ci się w dotychczasowym zestawie a co nie?
Dlaczego uważasz, że odtwarzacz jest najsłabszym elementem systemu? Porównywałeś go z innym?