Skocz do zawartości

Jakie kolumny stereo do Yamahy RX-V365???

Recommended Posts

Napisano
WItam

Odzedziczyłem w/w AV z zestawem małych kolumienek Yamahy 5.1 i do kina domowego sie sprawdzają ale słuchać muzyki sie na nich nie da dosłownie niczego - od MTV do FLAC-ów wszystko dosłownie zlane. Nie jestem audiofilem i muzyki słucham czasami dla relaksu oraz czasami filmy muzyczne oraz koncerty. Gatunki mnie interesujące to ROCK, BLUES, POP, JAZZ i troche klasyki. Wiem ze to spora rozpietosc ale coz. Poszukuje kolumn ktore po pierwsze ten AV uciagnie a po drugie w miare uniwersalnych raczej dynamicznych z analitycznym brzmieniem. Nie znosze mulenia oraz buczacego basu. Chciałbym aby było sprężyście i z przytupem icon_wink.gif Pomieszczenie to ok 18m2. Typ kolumn - podłogowe. Dodam od razu iz nie mogę zmienic AV gdyż mój budzet zamyka sie w 2200zł. Dziekuje z góry za wszelkie konstruktywne oraz konkretne odpowiedzi.

Dodam jeszcze iz rozgladam sie po rynku od tygodnia i głowa mnie boli od ilosci opinii oraz producentów zachwalających swoje produkty. W marketach podczas słuchania wszystkie brzmią podobnie - ciężko tam skupić uwagę na szczegółach.

Dzisiaj przeglądając internet trafiłem na kolumny polskie STX FS 250? Dadzą rade? O 100-kroc wolałbym polską robote niz chinska icon_wink.gif
Napisano
STX-250 to nawet nieźle grające kolumny. Za te pieniądze wśród nowych nie mają praktycznie konkurencji (biorąc pod uwagę ich gabaryty) W tym tylko kłopot, że one dobrze nie zagrają z byle jakim wzmacniaczem. Nawet ze średnim. Trzeba naprawdę dobrego. A ten amplituner, niestety... icon_sad.gif
Poza tym chyba za duże paczki do takiego pomieszczenia, ale oczywiście trzeba by wypróbować. Rzecz jasna nie mogą stać zbyt blisko ściany. 60-80cm to minimum by dobrze zagrały.
Za to używane i do tego lepiej grające a przede wszystkim łatwiejsze do ustawienia i wysterowania można znaleźć. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sumę 2.2kzł. Być może nawet w tej cenie udało by się kupić dobry wzmacniacz i kolumny.
Oczywiście z tym amplitunerem prawie żadne kolumny nie zagrają na miarę swoich możliwości, więc on do wymiany jak tylko się da najszybciej.
Nie napisałeś jakiego źródła dźwięku używasz?
W marketach nie szuka się dobrze grającego sprzętu stereo.
Napisano
Cytat

STX-250 to nawet nieźle grające kolumny. Za te pieniądze wśród nowych nie mają praktycznie konkurencji (biorąc pod uwagę ich gabaryty) W tym tylko kłopot, że one dobrze nie zagrają z byle jakim wzmacniaczem. Nawet ze średnim. Trzeba naprawdę dobrego. A ten amplituner, niestety... icon_sad.gif
Poza tym chyba za duże paczki do takiego pomieszczenia, ale oczywiście trzeba by wypróbować. Rzecz jasna nie mogą stać zbyt blisko ściany. 60-80cm to minimum by dobrze zagrały.
Za to używane i do tego lepiej grające a przede wszystkim łatwiejsze do ustawienia i wysterowania można znaleźć. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sumę 2.2kzł. Być może nawet w tej cenie udało by się kupić dobry wzmacniacz i kolumny.
Oczywiście z tym amplitunerem prawie żadne kolumny nie zagrają na miarę swoich możliwości, więc on do wymiany jak tylko się da najszybciej.
Nie napisałeś jakiego źródła dźwięku używasz?
W marketach nie szuka się dobrze grającego sprzętu stereo.

Źródło dzwieku - Filmy muzyczne, TV oraz muzyka we FLAC-u lub ewentualnie MP3 - wszystko idzie z domowego serwera przez sieć lokalną do odtwarzacza multimedialnego podłączonego do AV za pomocą kabla optycznego oraz do TV za pomocą kabla HDMI.
Wiem że cudów nie ma i sie wcale ich nie spodziewam. Chcę w miare komfortowo i muzycznie obejrzeć np koncert Al'a di Meoli który mam na dysku i nie denerwować sie ze nie tak to brzmi jak powinno bo na słuchawkach jest super soczyście a jak przełącze na te małe pierdki to od razu mi ciśnienie skacze icon_wink.gif

Napisano
Witaj,
z mojego doświadczenia zaproponowałbym Ci zestaw kolumn Tannoy Mercury V4, większość amplitunerów kina domowego gra skrajami pasma, ostro z cofniętym środkiem pasma, dlatego należy szukać kolumn o charakterystyce raczej łagodniejszej i cieplejszej. Tannoy idealnie pasowałby do Twojej konfiguracji. Ewentualnie proponuję zwrócić uwagę na zestaw Indiana Line Tesi 560.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań służę pomocą.
  • 1 month later...
Napisano
Cytat

Z tym amplitunerem nic nie zagra dobrze w trybie stereo. Nie ma sensu w niego inwestować.

Właśnie chciałem zapytac dlaczego? Mam od kilku lat RX-V465 i jestem zadowolony z kolumnami HECO celan. Brakuje mi nieco tonów średnich a wysokie sa jakby bez dynamiki, ale uznałem, że tak ma być. Wczoraj sprzedałem mój stary wzmacniacz Diory WS 442 (20 lat stał w szafie). Tuż prze pozbyciem się go podłączyłem go testowo i... grał znacznie czyściej niż RX-V465. Nie brakwało średich ani wysokich, dźwięk nabrał ostrosci i dynamiki i nie chodzi mi o głośność bo Yamacha ma znacznie większa moc ale o bardzo naturalne, czyste brzmienie. Nawet moja żona gdy weszła do pokoju powiedziała, że "fajnie gra".
Czy ktos z bardziej zaawansowanych może wyjasnic mi dlaczego stary wzmacniacz gra lepiej niz nowy o znacznie lepszych paramatrzach?

Pozdrawiam
Maciej
Napisano
Po pierwsze, brzmienie wzmacniacza jest konsekwencją tego, co wymyślił sobie konstruktor (albo co wyszło z jego pomysłu). Dlatego różne marki mają swoje charakterystyczne brzmienia.
Po drugie, te 20 lat temu pakowali do wzmacniaczy znacznie lepsze komponenty, nie oszczędzali - dlatego wiele klocków starych gra nie dość, że lepiej od nowych to jeszcze trwalsze są bez porównania.
icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Po pierwsze, brzmienie wzmacniacza jest konsekwencją tego, co wymyślił sobie konstruktor (albo co wyszło z jego pomysłu). Dlatego różne marki mają swoje charakterystyczne brzmienia.
Po drugie, te 20 lat temu pakowali do wzmacniaczy znacznie lepsze komponenty, nie oszczędzali - dlatego wiele klocków starych gra nie dość, że lepiej od nowych to jeszcze trwalsze są bez porównania.
icon_smile.gif

Nie bardzo rozumiem, bo prametry takie jak pasmo przenoszenia wszystkich współczenych urządzeń jest tak szerokie a jego nierównomierności tak znikome, że w żaden sposób różnice nie powinny być słyszalne. Podobnie z zawartością harmonicznych. Teoretycznie brzmienie dowolnych dwóch wzmacniaczy ze średniej i wyższej półki dowolnych firm nie powino się różnić. A jednak... Gdzie tkwi przyczyna tego, że różnice jedna są i to znaczne?

Nie moge się z toba zgodzic w części, w której piszesz o komponentach. Te 20 lat to przepaść w elektronice. Współczesne elementy mają nieporównanie lepsze i bardzo stabilne parametry. Koszt samych elementów też jest żaden i często urządzenia wyższej klasy maja te same elemnty czy nawet całe stopnie mocy z inaczej ustawionycmi ograniczeniami. Cena sprzętu wynika niemal wyłącznie z jego pozycjonowania na rynku a nie kosztów wytworzenia.

Pozdrawiam
Maciej