Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

John Surman - "Upon Reflection"

Kenny Wheeler - "Gnu High"

Z Surmanem mam ten problem, że wszystko co u niego najlepsze, pierwszoligowe, nagrał poza ECM. Więc na ten top trafić nie mógł, ale na ogólny jak najbardziej.

Od „Gnu High” wolę i bardziej cenię tę, sorry;)

IMG_3315.jpeg.72a63d722105f3e05cc37508d8a74f00.jpeg

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, fp74 napisał:

No to słucham... 

20250731_231013.jpg.1895ffc9eba96f41b85458df9971b2e8.jpg

Na spokojnie… Niektóre obiektywnie epokowe płyty niekoniecznie muszą zgrać się z naszym gustem. Ja na przykład nigdy nie ceniłem jakoś szczególnie wysoko takich jazzowych kamieni milowych jak „Kind of Blue” czy „In a silent Way” Davisa, choć je oczywiście lubię.

Edytowano przez sonique
Napisano
40 minut temu, sonique napisał:

Na spokojnie… Niektóre obiektywnie epokowe płyty niekoniecznie muszą zgrać się z naszym gustem. Ja na przykład nigdy nie ceniłem jakoś szczególnie wysoko takich jazzowych kamieni milowych jak „Kind of Blue” czy „In a silent Way” Davisa, choć je oczywiście lubię.

No Love, Love nie zgrywa się z moim gustem....😁. Ale to mi się zgrywa bardzo....

Screenshot_20250801_111158_Roon.jpg.30c1c19eda20b9f1bad17e1927c3032c.jpg

Napisano (edytowany)
Dnia 17.07.2025 o 18:40, MarcKrawczyk napisał:

Czy chcemy tego, czy nie AI wkracza w świat muzyki, oto pierwsza sztuczna grupa i ich sztuczna muzyka…wydali już dwie płyty w tym roku 5 i 20 czerwca…jak się wam tego słucha?

Właśnie czytałem na Musicboard artykuł na ten temat. Wnioski są dość przytłaczające.

Nielojalny brak informacji ze strony platform streamingowych  o tym, że muzyka nie została skomponowana tylko wygenerowana przez AI (wyjątkiem ponoć Deezer) prowadzi wg mnie do zwykłego oszustwa. Nasze kliknięcia mają prosty przelicznik na USD, które zamiast do artystów trafia do zarządzających danym tworem wirtualnym (nawet nie wiem jak to nazwać). Gdyby odbiorca był o tym uprzedzany, mógłby podjąć decyzję świadomie. 

Po drugie, AI nie umie - przynajmniej na poczatku - się nauczyć sama z siebie ( wiem, że nie do końca ale wiadomo o co chodzi), musi mieć wzorzec, materiał, bazę danych. Zdaniem autorów dostarczanie jej jako swoistej pożywki utworów prawdziwych autorów jest wprost ich okradaniem  i naruszającym prawa autorskie działaniem bez ich wiedzy. 

Dodam tylko od siebie jedno spostrzeżenie.  Na przestrzeni ostatnich miesięcy w różnych sytuacjach slyszalem, czytałem wypowiedzi mniej lub bardziej mądrych ludzi, od artystów, przez polityków, przedsiębiorców po naukowców i żaden z nich, nigdy, dosłownie nikt ani razu nie powiedział, ze AI jest wielką szansą na rozwiązanie różnych spraw ale KAŻDY z nich powiedział,  że AI jest jednym z największych zagrożeń ludzkości... To daje do myślenia . CO ZA SYF. 

Edytowano przez fp74
Napisano (edytowany)

AI jest jak najbardziej OK. To zwykłe narzędzie. Znak naszych wirtualnych czasów. W niektórych obszarach AI z pewnością pomaga. W innych nie ma zastosowania bądź jej użycie może być nieetyczne lub co najmniej groteskowe (np. w sztuce). A jak sytuacja wymknie się spod kontroli to wyłączymy na Ziemii prąd i wszyscy spotkany się w lesie w poszukiwaniu pożywienia, czy podczas kąpieli w rzece. A co do audio hobby, to nie ten się będzie prężył kto ma drogie kable, lecz ten kto potrafi dobrze śpiewać i rytmicznie uderzać kijem o kij.

Edytowano przez sonique
Napisano

Przegląd WW... Jakoś mnie Zawinul wczoraj natchnął do posłuchania całego składu. Płyty wydawane na początku lat 90 brzmią fantastycznie, przestrzennie, z mnóstwem niuansów ważnych dla elektroniki i perkusjonaliów. Jak dotąd najsłabiej brzmi ten bluspec. Ogólnie nie jestem fanem tego formatu.

20250801_161559.jpg.cf5aacd248144f1441e8e5043e27109b.jpg