Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, euter napisał:

Dino Saluzzi

Ale to bandoneon, czyli szczególna (dla mnie szlachetniejsza) odmiana. Przy okazji polecam płytę "Di Meola Plays Piazzolla" z 1996 r. W aranżach sporo bandoneonu Saluzziego.

5 minut temu, fp74 napisał:

Marcin Wyrostek

Ja jesteśmy przy Polakach, to jeszcze Cezary Paciorek (raz fortepian, raz akordeon).

Napisano

4 godziny temu, fp74 napisał:

Może ktoś zna tę serię i ma swoje przemyślenia...?

ECM New Series została wyodrębniona z głównego nurtu wydawnictwa ECM, bo i sama muzyka z jazzem, do którego mainstream wytwórni nas przez lata przyzwyczaił, wspólnego ma niewiele. Ale jest spójna z estetyką oficyny i jak najbardziej do ogólnej koncepcji pasuje.

Mam dosłownie chyba jedną jedyną płytę z label ECM New Series (poniżej), ale znane są mi również inne, które chętnie bym nabył. Najsłynniejsze, choć za nimi nie przepadam, są z pewnością te nagrane przez Jana Garbarka z The Hilliard Ensemble.

IMG_3337.jpeg.0d9bbaa9420b52265e1fe7c800d5db6d.jpeg

Napisano (edytowany)

Jakiś tydzień temu ukazało się bardzo ważne wznowienie.

ODItMTE3OC5qcGVn.jpeg

Album jest tym razem dwupłytowy.

Jakie wrażenia Forumowiczów, którzy mieli okazję to wydanie zgłębić?

Zdjęcie okładki z serwisu Discogs.

Edytowano przez Highlander_now
Napisano
19 minut temu, sonique napisał:

ECM New Series została wyodrębniona z głównego nurtu wydawnictwa ECM, bo i sama muzyka z jazzem, do którego mainstream wytwórni nas przez lata przyzwyczaił, wspólnego ma niewiele. Ale jest spójna z estetyką oficyny i jak najbardziej do ogólnej koncepcji pasuje.

Mam dosłownie chyba jedną jedyną płytę z label ECM New Series (poniżej), ale znane są mi również inne, które chętnie bym nabył. Najsłynniejsze, choć za nimi nie przepadam, są z pewnością te nagrane przez Jana Garbarka z The Hilliard Ensemble.

IMG_3337.jpeg.0d9bbaa9420b52265e1fe7c800d5db6d.jpeg

Dobrze, że napisałeś, bo mam ale jakoś nie zwróciłem uwagi....

20250906_150857.jpg.6d7bf8445362c7c169fc287f81eaac7b.jpg

Ale też tylko jedną. W tej chwili....

13 minut temu, Highlander_now napisał:

Jakiś tydzień temu ukazało się bardzo ważne wznowienie.

ODItMTE3OC5qcGVn.jpeg

Album jest tym razem dwupłytowy.

Jakie wrażenia Forumowiczów, którzy mieli okazję to wydanie zgłębić?

Zdjęcie okładki z serwisu Discogs.

Jedna z ulubionych plyt mojej żony . Nie mam gramofonu więc na temat wydania nic nie mogę powiedzieć .  Wiadomo, że dla fanów, jakie by ono nie było, jest kolejnym do zdobycia.

Napisano (edytowany)

Dużo tutaj muzyki z Europy i USA oraz jazzu z Japonii 😉 a ja chciałem polecić coś z innej strony świata- Brazylii.

Luedji Luna zjawiskowa przedstawicielka nurtu muzycznego Musica Popular Brasileira (MPB) czyli coś pomiędzy popem tamtejszym folkiem, jazzem bossanovą itp. W Brazylii i na całym kontynencie bardzo popularny gatunek. Drugi album artystki Bom mesmo é estar debaixo d'água został wydany w 2020 roku i był nominowany do nagrody Latynoska Grammy za najlepszy album MPB.

Daje też linka do jej małego występu, są by można ocenić jak prezentuje się na żywo  

https://youtu.be/vsOk24qkRPQ?si=2yd1pVqd2f7ge9KY

Bom_Mesmo_É_Estar_Debaixo_D'Água.jpg

Edytowano przez Jarek Ch.
Napisano

No przepraszam ale znowu nippo-jazz....😄

Three Blind Mice 2024, SACD hybrid, DSD Mastering, made in 🇯🇵. Ta wytwórnia już nic nie nagrywa, a tylko reanimuje swoje stare wydawnictwa w wersjach dla świrniętych kolekcjonerów. Nawet jak muzycznie coś nie podchodzi, to jest to tak dobrze nagrane i zaprezentowane, że trudno przerwać. A tu akurat wszystko mi podchodzi, zwłaszcza to pianino fendera...🤩!

20250906_190508.jpg.19e5bc189fa8d7a3c67bb30ab0befc6e.jpg

Napisano

Na tej plycie Hiromi  bardzo mi się stylem gry kojarzy z Możdżerem. Ale sekret tej plyty to perkusja, zagrana przez Simona Philipsa (m.in. Toto, The Who) - nawet jej strojenie, nie mówiąc o stylu gry, z jazzem nie ma wiele wspólnego. To czysta, rockowa robota, dająca całości jakąś taką agresywność. 

Telarac 2012, SHM-CD, made in 🇯🇵.

20250906_200501.jpg.782d78772d2dc1662e53563034670885.jpg