Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Dziś na Discogs znalazłem wiadomość, że Prince -  Black Album był najbardziej wartościową płytą winylową tygodnia. Z ciekawości przejrzałem co tam koleżka Prince wydał poza jedyną znaną mi płytą Purple Rain i nie mogę nic takiego znaleźć na streamingach. Jedynie na Spoti jest czyjaś udostępniona playlista pod tym tytułem, piosenki częściowo się zgadzają z tracklistą ale inna jest kolejność, jest to jakaś prywatna twórczość edytorska... Wydana została nawet wersja CD tej płyty (foto z netu poniżej). Już jestem przyzwyczajony, że na platformach nie ma np. większości japońskich wydań z rodzimym jazzem, no ale Prince...? W dodatku The Legendary...😉. Album w sygnaturze ma podaną datę powstania 1987 ale ponoć data pierwszego wydania to 1994, co też jest zagadkowe. Album jest wymieniany w oficjalnej dyskografii Prince'a. Jest dostępny oczywiście na YT ale strimingi milczą. Może źle szukam?

Zrzutekranu(57).png.5ed3c27327a9d5941e0b7ea90db67207.png

Edytowano przez BlaBla
Napisano
11 minut temu, Kraft napisał:

Dzięki za podpowiedź ale skoro czytamy tam m.in.:

The Black Album was finally released by Warner Bros. Records on November 22, 1994—again, containing only a track listing and the new catalog number 45793 printed onto the disc itself, and a copyright date of 1994 (with the exception of "When 2 R in Love", which was released in 1988 on Lovesexy). Although it was released in a strictly limited edition and was pulled on January 27, 1995, the album was re-released exclusively to Tidal in 2016 (podkreślenie moje)

to ja się pytam, gdzie na Tidalu jest dostępny ten album. Ja nie mogę znaleźć.

Napisano
3 godziny temu, BlaBla napisał:

Zrzutekranu(56).png.b3e950983910b06052db34ee6e94fda1.png

Sault - Chapter 1.  Tej muzyki mogę słuchać bez końca. Dlatego mam chyba ich wszystkie płyty. To nowość z minionego piątku. Niestety nie wszystko wydają na CD.

Doskonałe to to. Nie znałem, wskakuje na moja playlistę, dzięki!

Napisano
1 godzinę temu, Raf_raf napisał:

@BlaBla Ty masz chyba instynkt łowcy jeśli chodzi o płyty, czy teraz ten album nabrał dla Ciebie dodatkowego znaczenia, zaczynasz polowanie? 😉

Plyta jest do odsłuchania na YT i to nie moje klimaty. Zdecydowanie nie. Ale takie anegdoty i prawdziwe historie tworzą całą muzyczną legendę.  I to lubię - nieważne czy dotyczy Prince'a czy Stonesów albo Mietka Szcześniaka. 

A co do kupowania płyt, to tylko dwie płyty w życiu kupiłem tylko i wyłącznie dla ich kolekcjonerskiej wartości 😎.