pairtick Napisano wczoraj o 16:47 Napisano wczoraj o 16:47 9 godzin temu, BlaBla napisał: Za to wykonanie panowie dostali dziś w nocy Grammy. Konkretnie, za "Windows" z tego albumu. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Dla mnie to dwie najlepsze plyty zespołu. Ktoś powie, że prawie dosłowna kontynuacja tego co Zawinul i Shorter zrobili z Davisem na Bitches Brew.... Może tak i może właśnie dlatego 😄. Poza tym, przecież właśnie tylko oni dwaj obok Davisa byli kompozytorami na Bitches... Słychać pozorny tylko chaos dlatego trzeba się wsłuchać, jest tam dużo wspólnej myśli. Obie plyty w dużym stopniu oczywiście improwizowane, a potem obrabiane dźwiękowo - dokladnie jak wielki pierwowzór. Dla uważnych. Same plyty wyglądają okropnie ale to zacna seria wydawnicza na najwyższym poziomie muzycznym i realizacyjnym. Plyty wydane w 1990 i 92 roku. Jak ktoś lubi fusion, rock-jazz, tudzież jazz-rock 😉 to wszelkie pozycje tej serii można brać w ciemno. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Chociaż to numer 4, to dla mnie raczej ich numer 1...🤘, wydanie z 2007 Sony BMG (UK), na potrzeby tego wydania zrobiono remastering 24-bitowy ze źródłowej taśmy analogowej. Brzmi tak jak wygląda - soczyście! 😁 Całość jest panoramowana na bardzo bliskim planie, przez co np perkusja wypełnia całą przestrzeń między kolumnami, bardzo ofensywnie jest to nagrane, instrumenty wręcz na wyciągnięcie ręki! Edytowano 9 godzin temu przez BlaBla Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Ponoć dzisiaj ta plyta ma 60-te urodziny.... Wszystkiego najlepszego. To była jedna z pierwszych, jesli nie pierwsza płyta prawdziwie jazzowa jaką niegdyś usłyszałem i mnie nie odrzucilo 😁. A tu wydanie z 2024 w wersji UHQCD z remasterem z okazji 85-lecia wytwórni. Rewelacja. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dziś odsłuch testowy i dwa moje ulubione albumy z pianinem, żeby sprawdzić barwę Regi Elicit. Mimo że Rega jest znana z ciepłego, muzykalnego grania, to tu nie dała rady wyciągnąć cudów z tego materialu, surowość nagrań została zachowana i chyba mi się to nawet podoba. 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, soberowy napisał: Dziś odsłuch testowy i dwa moje ulubione albumy z pianinem, żeby sprawdzić barwę Regi Elicit. Mimo że Rega jest znana z ciepłego, muzykalnego grania, to tu nie dała rady wyciągnąć cudów z tego materialu, surowość nagrań została zachowana i chyba mi się to nawet podoba. Creek idzie na emeryturę? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu 57 minut temu, soberowy napisał: surowość nagrań została zachowana i chyba mi się to nawet podoba. Tak ma być. 😄 Świetna płyta, świetna muzyka. Odpisz, cytując
Recommended Posts