czerwo56 #1 Napisano 7 października 2013 Mam okazje kupić takie oto kolumny i zwracam się do was z prośbą czy będą dobrym wyborem? nie mam dużych wymagań co do kolumn , będa stały u mnie w pokoju 20 m2 a typ muzyki jakiej slucham to głównie muzyka dance. Poniżej podaje link:http://ogloszenia.kutno.net.pl/?pd=drobne&id=139112 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #2 Napisano 7 października 2013 Witam.Twoje pytanie jest tak ogólne, że nie sposób jakkolwiek sensownie na nie odpowiedzieć.Nie znam tych kolumn, ale z pewnością nie są wysokich lotów. Nie masz sprecyzowanych wymagań, budżet 150 zł... jeżeli ci się podobają to kup.Jeżeli chcesz coś lepszego, to trzeba się konkretniej określić i dołożyć kilka stówek. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czerwo56 #3 Napisano 8 października 2013 powiedzmy ze mi odpowiadaja a jak wyglada sytuacja z wzmacniaczem? ile mniej wiecej by kosztowal zeby pociagnal taka moc? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #4 Napisano 8 października 2013 Czyli jaką moc kolego drogi? Chyba mylisz pewne pojęcia. Mocą dysponuje wzmacniacz. Kolumny mogą ewentualnie przyjąć jakąś moc. Ale powiedzmy, że rozumiem o co Ci chodzi.Kolumny to niestety nic szczególnego. Czy Cię zadowolą nie wiadomo? Kolumny i pomieszczenie bardziej wpływają na dźwięk niż wzmacniacz. Nie wiem czy te kolumny są nie za duże do 20m2. Ale to trzeba by posłuchać. Ja wolałbym dołożyć trochę kasy i poszukać ciekawszych, pewniejszych kolumn.Co do wzmacniacza, pewnie będzie to większość budżetowych wzmacniaczy. Określ ile możesz przeznaczyć na taki wzmacniacz? A tak z ciekawości. Jakie masz źródło dźwięku? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #5 Napisano 8 października 2013 Napisz ile chcesz wydać na wzmacniacz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czerwo56 #6 Napisano 9 października 2013 jestem kompletnym laikiem w tym temacie... mowisz ze kolumny maja okreslona moc ktora moga przyjac to jezeli kolumny maja 2x 100W to mozna je podlaczyc pod wzmacniacz np. 2x 50W ? bo to mnie wlasnie intryguje wzmacniacz okolo 300zl myslalem nad jakas uzywka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Profi #7 Napisano 9 października 2013 Teoretycznie tak, ale w życiu bywa inaczej. Bezpieczniej jest pod kolumny 100 W podpiąć wzmacniacz 200 W i grać na połowie mocy, niż podłączyć słabszy wzmacniacz i grać na full. Nie chodzi tu o moc, tylko o zniekształcenia, jakie wzmacniacz zaczyna generować przy mniej więcej połowie skali (dla wzmacniaczy tranzystorowych, lampowe są pod tym względem bezpieczniejsze), zwłaszcza przy regulatorach barwy skręconych mocno na +. A im wzmacniacz mniej wydajny prądowo, tym szybciej może uszkodzić głośniki. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #8 Napisano 9 października 2013 Święte słowa. Amen. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #9 Napisano 9 października 2013 http://allegro.pl/yamaha-ax-500-2x85w-top-...3611182684.html [ YAMAHA AX-500 2x85W ]http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer-a-450r-i3609927100.html [ PIONEER A-450R ]http://allegro.pl/denon-pma-380-sprawdzony...3595475511.html [ DENON PMA-380 ] Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #10 Napisano 10 października 2013 Oraz wiele innych tego typu wzmacniaczy.A tak w ogóle, to dobrze jest sprawdzić, czy dane dotyczące mocy wzmacniacza są rzetelne.Często spotykam się z zawyżaniem rzeczywistej mocy wzmacniacza, bo albo podaje się moc przy 4 omach zamiast przy 8. Lub też podaje np. moc muzyczną. Czy po prostu jakąś wyssaną z palca.Albo ilość pobieranego maksymalnie prądu uznaje się za rzeczywistą, oddawaną moc wzmacniacza. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach