jacek75 Napisano 24 lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 lutego 2014 Jeśli masz dwie pary wejść w kolumnie( sekcja niskotonowa i wysokotonowa ) , a we wzmacniaczu jedną, podłączyć możesz kable do dolnych zacisków "L" (low -niskie tony) i zmostkować z górnymi H, firmowymi zworkami, lub swoim kablem głośnikowym . Można też podłączyć na krzyż plus do wysokich tonów, a minus do niskich( i też zastosować jakieś zworki ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 24 lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 lutego 2014 Oczywiście najlepiej zworki z kabla głośnikowego a nie jakieś blaszki, które dostarczył producent.Mając jedną parę zacisków we wzmacniaczu można również zrobić bi-wiring. Patrz rysunek.Wówczas oczywiście nie stosujemy zworek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Above Napisano 24 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2014 Podłącze tak jak jest na rysunku. Z tym że mam cieńsze i grubsze lepsze kable to grubsze użyje do głośników niskotonowych a cieńsze do wysokotonowych.Jeszcze raz dziękuje Wam za pomoc . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Above Napisano 27 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 Sprzęt już skompletowany , jestem bardzo zadowolony z tego zestawu Kef Cresta 10 grają pięknie , dosyć zrównoważony dźwięk , nic się nie wybija ponad normę. Potrafią zagrać dynamicznie jak i soczystym wokalem. Bardzo podobają mi się średnie tony , świetnie czuć uderzenia perkusji. Niskie tony wystarczające , nie jest to łubudubu jak było w moich poprzednich technicsach ale wyrafinowany bas. Kolumny stoją blisko ściany , jakieś 15 cm luzu zostawiłem ale nie przeszkadza to otworem bass reflex Z wstępnych odsłuchów stwierdzam że ich żywiołem są pop'owe i rockowe kawałki , świetnie czuć rytm, odpaliłem koncert na żywo zespołu TSA i poczułem się jakbym na nim był . Z cięższym brzmieniem typu trance też dają radę ale już nie robią takiego wielkiego wrażenia , zapewne z powodu dużej ilości basu w tego typu gatunku a tutaj mimo wszystko nie są to wielkie kolumny. Bardzo dużym dla mnie plusem jest też to że przy małej głośności nie przeszkadzającej nikomu obok w pokoju kolumny grają nadal na swoim poziomie.Do tego wygląd , na żywo kolumny prezentują się bardzo ładnie , nawet w połączeniu z moim czarnym denonem. W testach zarzucali że są wykonane klasycznie , standardowo ale mnie się to bardzo podoba Tutaj takie słabe foto podglądowe , później sie pochwale lepszym w odpowiednim temacie : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 Gratulacje . Cieszę się, że jesteś zadowolony z zakupu, ładne kolumny. Jeżeli jeszcze mogę coś podpowiedzieć, to przydałoby się odizolować je od powierzchni biurka. Możesz podłożyć kawałek gąbki. Jeżeli chcesz żeby to lepiej wyglądało, możesz kupić podkładki pod monitory z gąbki. Możesz także zastosować Blu Tack :http://allegro.pl/hit-masa-plastyczna-mocu...3966896666.html [ Masa plastyczna mocująca BLU TACK ]formując cztery kuleczki i doklejając je do spodu kolumn, jak nóżki. Zapewni to jeszcze lepszą kontrolę niskich tonów.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Above Napisano 27 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 zieluwid dzięki za cenna uwagę , zapomniałem o tym. Mam podkładki samoprzylepne filcowe , powinny zdać egzamin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 Też mogą być. Blu Tack byłby troszkę lepszy, bo oprócz izolacji, zapewnia stabilizację. Ale u Ciebie istnieje niewielkie ryzyko, że kolumna spadnie z biurka.A z ciekawszych rozwiązań mogę polecić to :http://www.thomann.de/pl/the_takustik_isopad.htm [ Thomann akustik Iso-Pad 5 ]Polecam. Mam je, używałem do monitorów studyjnych dość ciężkich, ok. 7 kg szt. Podkładki są z takiej twardszej pianki, wyglądają super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 Blu Tack nie tylko odizoluje kolumny od podłoża. On je także do niego przytwierdzi a więc częściowo usztywni (unieruchomi) obudowy.Powinno poskutkować to lepszym odwzorowaniem sceny stereo, poszczególnych instrumentów a także przyczyni się do mniejszej "nerwowości" dźwięku. Szczególnie przy większych głośnościach. A odizoluje też lepiej niż klasyczne samoprzylepne podkładki filcowe.Mam Blu Tacka, używam, polecam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 I kolejna sprawa, to koszt Blu Tacka jest tak niewielki, że nawet z ciekawości możesz spróbować . Możesz go używać wielokrotnie, może się przydać w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts