zieluwid Napisano 10 marca 2014 Udostępnij Napisano 10 marca 2014 Te Klipsch f30 bym sobie odpuścił. Super, że sprzedałeś Altusy.Przeglądając dziś oferty na Allegro, znów obejrzałem te Kefy. To co pisałeś o wymianie zawieszenia, nie przejmuj się. To normalne, że zawieszenia piankowe z czasem trzeba wymienić na nowe, taki materiał. Ale jak tutaj były wymienione niedawno, to zanim ktokolwiek będzie musiał je zmieniać, to upłynie kilka kolejnych lat. Więc ja byłbym na ten moment za tą propozycją. Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe typy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 marca 2014 Udostępnij Napisano 10 marca 2014 Temat nie podupadł. To nie sprawa zakupu plastikowej miniwieży w supermarkecie.W tym budżecie na pewno padną ciekawe propozycje, ale nie oczekuj, że od razu. Nie zawsze można akurat kupić takie rzeczy jakie się chce. A polecanie Ci czegoś, co być może pojawi się za kilka miesięcy mija się z celem. Jeśli coś dobrego będzie w zasięgu na pewno damy Ci znać.A KEFy rzeczywiście ciekawe. To wysokiej klasy kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 marca 2014 Udostępnij Napisano 10 marca 2014 Dokładnie. Zazwyczaj staramy się tutaj doradzić jak najlepiej, nawet jak budżet niewielki. Bo o to chodzi, ja staram się podchodzić do tego jakby to był zakup dla mnie. A w Twoim przypadku, gdzie nakład jest już dość spory, trzeba wszystko przeanalizować jeszcze dokładniej. Mamy tutaj dużo większe pole manewru, choć szczerze mówiąc wybór nie jest tak liczebny jak w przypadku kolumn za 500 zł. Ale za to już wchodzi wyższa półka i sprzętowa i jakościowa. Stąd też Twój temat nie będzie tak szybki, ale z pewnością (jeżeli jesteś cierpliwy i ciekawy sprzętu) długi i interesujący. Jeżeli złożymy ten zestaw, będziesz na pewno zadowolony, że to nie kino domowe, a stereo. Możesz uzupełnić w profilu skąd jesteś ? To pomaga czasami przy propozycjach sprzętu. Jeżeli będzie coś blisko Ciebie, to możliwy będzie odsłuch, odbiór osobisty w razie gdybyś się na coś zdecydował... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 10 marca 2014 Udostępnij Napisano 10 marca 2014 Cytat Cytat Studio 280/290 w porównaniu z Klipschem odwdzięczą się lepiej ułożoną sceną, przy koncertach myślę ważna uwaga. A co Pan powie o JBL ES 100? ES100 fajne dla pewnych osób ale ciężko je napędzić i za duże do Twojego pomieszczenia, te kolumny mają po 2x25cm basie na kolumne JBL ostatnio wypuścił bardzo ucywilizowane Studio "2" u Ciebie spiszą się 280 lub 290 i nie będziesz mial mocnego kaca odwykowego po przesiadce z Altusów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 10 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2014 WitamMyślę, że chcąc przeznaczyć taką kwotę (według mnie nie małą) muszę uzbroić się w cierpliwość gdyż drugiej takiej kwoty nie wydam już na ten cel przez kolejnych parę ładnych lat Pomijam oczywiście sytuację gdybym w tym czasie wygrał w totka... Prosiłbym po raz kolejny tylko żeby temat podzielić tak jakby na dwie części:1. Sprzęt nowy.2. Sprzęt używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 marca 2014 Udostępnij Napisano 10 marca 2014 Gdyby wygrać w totka... Póki co, ja przy używkach pomogę z chęcią . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 12 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2014 WitamA co powiecie na temat wzmacniacza Yamaha As500 lub As700? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 marca 2014 Udostępnij Napisano 12 marca 2014 W kontekście możliwości jakie masz w tym budżecie, to słabe wzmacniacze. Oczywiście jakościowo. Moc ok, ale to nie wszystkoa jak się raz po raz przekonuję i coraz dobitniej ważniejsza jest jakość. Ona jest trudniejsza do uzyskania niż brutalne waty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 13 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2014 No ok.Tylko naczytałem się ostatnio, że jak ma się za słaby wzmacniacz lub amplituner a do tego kupi się mocne kolumny to będą paliły się głośniki?!Czy to wogóle może być prawda?A ja chciałbym zakupić kolumny które będą miały zapas trochę większy jak na mój pokój, bo wiecznie tu mieszkał nie będę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 marca 2014 Udostępnij Napisano 13 marca 2014 (edytowany) Przeczytaj dokładnie...pozdrawiam http://audio.com.pl/faq/audio-wspolpraca-z...e-wzmacniaczami Edytowano 13 marca 2014 przez Gość Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 marca 2014 Udostępnij Napisano 13 marca 2014 Przecież napisałem, że moc jest ok. A ok, to znaczy, że dobrze. Chodziło mi o jakość dźwięku.Te wzmacniacze, grają jak dla mnie zbyt ofensywnie, męcząco. To się może podobać na krótką metę, ale co później?I rzeczywiście czytaj uważniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 13 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2014 Wiecie co... im więcej czytam i się dowiaduję tym mniej wiem Zbyt duży natłok informacji..., powoli zaczynam się już gubićJedni mówią tak, drudzy inaczej, a ja mam w głowie coraz to większy mętlik.Mam nadzieję, że z czasem wszystko zacznie się wyjaśniać Nadzieja podobno umiera ostatnia:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 marca 2014 Udostępnij Napisano 13 marca 2014 Bo niepotrzebnie podzieliłeś wybór na sprzęt nowy i używany. Przede wszystkim powinieneś się zastanowić czego chcesz?Nowości czy lepszego dźwięku? Bo tak, to nie wiadomo za czym się rozglądać, co Ci tak naprawdę polecić. To nowy czy używany? I ruszamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 13 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2014 No to jak tak, to wolałbym nowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 13 marca 2014 Udostępnij Napisano 13 marca 2014 Za słabym i za mocnym wzmacniaczem można spalić kolumny, to zależy tylko od operatora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 marca 2014 Udostępnij Napisano 13 marca 2014 Naczelna zasada jest taka, ze na idiotę nie ma lekarstwa. Prawdziwy sprzęt Idiot Proof nie istnieje.Zbyt słabym wzmacniaczem dużo łatwiej spalić głośniki niż zbyt mocnym. Słaby wzmacniacz bardzo szybko generuje niebezpieczne zniekształcenia (na wykresie widoczne w postaci ostrych pików). I zamiast uzyskiwać większe wzmocnienie kręcąc gałką powodujemy tylko lawinowe zwiększenie zniekształceń, które szybko powodują uszkodzenie głośników. Moim zdaniem lepszą sytuacja jest gdy wzmacniacz jest trochę za mocny w stosunku do kolumn niż trochę za słaby.W jednej czy drugiej sytuacji słychać, że coś jest nie tak. Kolumny grają nieczysto albo słychać stukanie. Trzeba wówczas przekręcić gałkę wzmocnienia w lewo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 15 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2014 WitamA co powiecie o takim zestawie:http://allegro.pl/yamaha-r-s500-dali-zenso...3997946649.htmlEwentualnie co sądzicie o samych kolumnach dali zensor 7? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 15 marca 2014 Udostępnij Napisano 15 marca 2014 Jeśli ciągnie Cię do Dali to http://allegro.pl/idealne-kolumny-stereo-d...4057564516.html zadbane i 2tys w kieszeni Chętnie usłyszałbym opinię, jak gra dali z yamahą, dali wydają mi się trochę przeciwieństwem barwy i stylu yamahy, czy dobre strony każdego z nich wzajemnie się nie wykluczają w takim mariażu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 15 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2014 Ciekawe te Dali A może masz jakieś propozycję jaki wzmacniacz zastosować do tych Dali Zensor 7?! Nie upieram się przy tej Yamaszce Bardziej chodziło mi tu o kolumny. Zaciekawiły mnie po prostu i chciałem usłyszeć jakieś opinie na ich temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 15 marca 2014 Udostępnij Napisano 15 marca 2014 Właśnie przeciwienstwa często dobrze się uzupełniają. Gorzej jest połączyć wzmacniacz i kolumny o takim samym rysie brzmieniowym, gdzie uwypuklone są te same cechy, te same wycinki pasma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 16 marca 2014 Udostępnij Napisano 16 marca 2014 Najlepsze sprzęty to transparentne ale to nie te budżety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 17 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2014 WitamA co powiecie na kolumny KEF C7, w porównaniu z tymi Dali Zensor 7? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 17 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2014 lubPARADIGM MONITOR 9 V.7? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 17 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2014 A jeżeli chodzi o coś do wzmocnienia to:1. Amplituner Stereo Marantz SR50232. Wzmacniacz Marantz PM50043. http://allegro.pl/nowosc-wzmacniacz-stereo...3994946346.html4. http://allegro.pl/nad-c326-bee-kredyt-10x0...4038094723.html5. http://allegro.pl/harman-kardon-hk-980-wzm...4059142126.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 17 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2014 WitamPolecono mi na innym forum kolumny klipsch kf-28. Ponoć bardzo łatwe do napędzenia i nie tak krzykliwe jak wcześniejsze modele?!Co o nich sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts