Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
WITAM
STALE SIE ZASTANAWIAM NAD SYSTEMEM KINA DOMOWEGO W MOIM DOMKU I TERAZ JESTEM NA ETAPIE PRZEKONYWANIA SIĘ DO
MONITOR bx6.

POSTANOWIŁEM ZE NAJPIERW WYBIORĘ GŁOŚNIKI (ZESTAW BX6 - 5 GŁOŚNIKÓW) A POTEM WYBIORĘ SOBIE AMPLITUNER
WSTĘPNIE WYBRAŁEM DO TYCH GŁOŚNIKÓW MODEL ONKYO 626 ALE CO SPRZEDAWCA TO INNY POGLĄD, CO MYŚLICIE O TAKIM ZESTAWIENIU I JAKIE MA ONKYO WADY- CZY W OGÓLE POCIĄGNIE MI TE GŁOŚNIKI I WEDŁUG WASZEJ OPINII JAK ONE SIĘ MAJA DO LEKTORA 6 DALI (NADMIENIAM ZE SŁUCHAŁEM BX I LEKTORY, PONADTO SŁUCHAŁEM ZENSORA I KLIPSCH) - MONITORY SŁUCHAŁEM W SKLEPIE (BYŁO WZGLĘDNIE BEZ ZAKŁÓCEŃ), NATOMIAST RESZTĘ W SATURNIE (MNÓSTWO DŹWIĘKÓW DOOKOŁA.

NA RAZIE JESTEM ZA BX6 - GŁOŚNIKI MAJA BYC DO KINA DOMOWEGO JEDNAK JAK NA STEREO TEZ DAWAŁY RADE - JAKA JEST WASZA OPINIA

PS
WCZEŚNIEJ SIĘ ZASTANAWIAŁEM NAD LEKTOREM 6 I DENONEM 2311

BARDZO PROSZĘ OPINIE
Napisano
Witaj,
zacznę od kolumn - Dali Zensor, Monitor Audio serii Bx oraz Dali Lektor to podobna klasa kolumn. Dali Zensor bardziej grają skrajami pasma, podobnie jak Monitor Audio, które dodatkowo są bardziej jasne w górze pasma. Dali Lektor natomiast to kolumny o bardziej równym brzmieniu, co można docenić szczególnie przy odsłuchu muzyki.
Kwestia wyboru amplitunera - Onkyo TX-NR626 spokojnie bez żadnych problemów prawidłowo zasili każdy z podanych zestawów kolumnowych, to bardzo dobry amplituner. Ewentualnie w połączeniu szczególnie z Monitor Audio możesz jako alternatytwa brać jeden z modeli Denon - AVR-X2000 lub AVR-X3000.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania wszystich rozwiązań w jednym miejscu. W przypadku pytań oraz oferty finansowej służymy pomocą.

Cytat

WITAM
STALE SIE ZASTANAWIAM NAD SYSTEMEM KINA DOMOWEGO W MOIM DOMKU I TERAZ JESTEM NA ETAPIE PRZEKONYWANIA SIĘ DO
MONITOR bx6.

POSTANOWIŁEM ZE NAJPIERW WYBIORĘ GŁOŚNIKI (ZESTAW BX6 - 5 GŁOŚNIKÓW) A POTEM WYBIORĘ SOBIE AMPLITUNER
WSTĘPNIE WYBRAŁEM DO TYCH GŁOŚNIKÓW MODEL ONKYO 626 ALE CO SPRZEDAWCA TO INNY POGLĄD, CO MYŚLICIE O TAKIM ZESTAWIENIU I JAKIE MA ONKYO WADY- CZY W OGÓLE POCIĄGNIE MI TE GŁOŚNIKI I WEDŁUG WASZEJ OPINII JAK ONE SIĘ MAJA DO LEKTORA 6 DALI (NADMIENIAM ZE SŁUCHAŁEM BX I LEKTORY, PONADTO SŁUCHAŁEM ZENSORA I KLIPSCH) - MONITORY SŁUCHAŁEM W SKLEPIE (BYŁO WZGLĘDNIE BEZ ZAKŁÓCEŃ), NATOMIAST RESZTĘ W SATURNIE (MNÓSTWO DŹWIĘKÓW DOOKOŁA.

NA RAZIE JESTEM ZA BX6 - GŁOŚNIKI MAJA BYC DO KINA DOMOWEGO JEDNAK JAK NA STEREO TEZ DAWAŁY RADE - JAKA JEST WASZA OPINIA

PS
WCZEŚNIEJ SIĘ ZASTANAWIAŁEM NAD LEKTOREM 6 I DENONEM 2311

BARDZO PROSZĘ OPINIE

• 2 weeks later...
Napisano
słuchałem tych kolumn (monitor BX6) na Marantz NR1504

ale nie słuchałem na Yamaha 775 oraz na Onkyo 626 - (rozwarzam zakup tych amplitunerów)

czy może kroś wypowiedzieć się odnośnie takiego zestawu

czy może ktoś polecić yamahe 775 - czy jest to leprzy zakup niż onkyo (podobno kuleje serwis w onkyo)
  • 3 weeks later...
Napisano
PANOWIE

wreszcie zdecydowałem

zakupiłem zestaw głośnikowy: 2x Monitor Audio BX6, 2 x Monitor Audio BX1, 1 x Monitor Audio BX Centre - czarne

IDEAŁ

na chwile obecną się spłukałem i nie mogę kupić amplitunera
ale zdecydowałem że kupie (co na chwile obecną jest moim faworytem) Marantz SR5008 (nie wykluczam alternatyw tj: Denon x4000 lub x 3000)
stwierdziłem że poczekam i po jakiś ludzkich pieniądzach kupie amplituner, zwłaszcza dlatego że od czerwca wychodzi nowa linia Denona i mogą być niezłe obniżki cen

korzysając z okazji, co sądzicie o zakupieniu Denona x4000 lub x 3000 zamiast marantza?

P.S. nie uwierzycie
ale podpiołem obecnie w/w bx6 do czegoś takiego http://img07.tablica.pl/images_tablicapl/9...przet-audio.jpg (moja stara wierza) i powiem wam że jakość jest świetna (odsłuchuąc niekture pliki FLAC)

aha
za zestaw głosników dałem 4200zł (co sądzicie o cenie). nowe fabrycznie zapakowane, 2 lata gwarancji, jak logujesz sie na stronie moitora dostajez przedłużenie do 5 lat

Z góry dziękuje za wszelkie opinie i sugestie
  • 6 months later...
Napisano
Witam po dłuższym czasie

Do zestawu 5 gośników - zestaw Monitor Audio BX6 dziś kupiłem (na raty) amplituner Marantz sr 7008 za kwotę 4599zł (20 miesięcy po 275 zł)

Słuchałem tego i słuchałem Denona x4000 - z obawy przed awaryjnością Denona głównie go nie kupiłem a Marantza wszyscy chwalą, brzmi ładnie ale i tak te wszystkie odsłuchy nic nie dają w lokalach - różnica jest we wszystkim: wielkość pomieszkenia, kable, rdzaje głośników - wszystko.

Mama nadzieje że nie będę żałował

A wy jakie macie zdanie o takim połączeniu: MA Bx6 + Marantz 7008

P.S. ampli przyjdzie mi w przyszłym tygodniu icon_wink.gif icon_biggrin.gif

Acha do głośników fronty chce kupić kable supra

P.S. nie uwierzycie ale od momentu kiedy kupiłem głośniki, fronty mam podłączone do wzmaczniacza tego cudeńka

a następnie po chinczach + jack do kompa (karta dzwiękowa w płycie) - flaki grają świetnie;) a licze że jak mi przyjdzie marantz to będzie jeszcze lepiej icon_mrgreen.gif

Jak zawsze mile są widziane wszelkie sugestie - z góry wielkie dzięki

Napisano
Przeież już kupiłeś, to jakie sugestie. Skoro podobało Ci się połączenie MA bx z Marantzem to najważniejsze. Dziwię się jednak obawie o awaryjność, te firmy to jeden koncern D&M jak wolkswagen i audi , lub wolkswagen i skoda, płacisz trochę za markę i prestiż, brzmia ciut inaczej, no ale co kto lubi i mu pasuje, to kupuje. Najważniejsze zadowlolenie i dobre zgranie całości systemu, przecież jest możliwych tyle setek kombinacji. Dlatego jest forum i np. w wątek "wasze systemy" można to opisać.
Pewnie mocniejszy sprzęt lepiej napędzi MA bx6 niz mały technics icon_wink.gif
Napisano
W KWESTI SUGESTI TO CHCIAŁBYM SPROSTOWAĆ ŻE KUPUJĄC PRZEZ INTERNET, SPRZĘT MOGĘ ODDAĆ DO 10 LUB 14 DNI BEZ PODANIA PRZYCZYNY - CHOCIAŻ TUTAJ WĄTPIE ABYM "ŻYWY" ODDAŁ TEGO MARANTZA icon_wink.gif

POZA TYM JESTEM POCZĄTKUJĄCYM I WIEM ZE NP KABLE TO BARDZO WAŻNA STRONA CAŁEGO ZESTAWU O KTÓRYCH PODOBNO MOŻNA BY BYŁO PISAĆ KSIĄŻKI - TO CO CZYTAM I SPRAWDZAM NIE JEST JEDNAK POPARTE DOŚWIADCZENIEM

WIĘC MIMO WSZYSTKO W DALSZYM CIĄGU JESTEM OTWARTY NA WSZELKIE SUGESTIE

PONADTO JAK WIDZICIE SAMĄ KWESTIĘ PODLĄCZENIA ZESTAWU DO LAPTOPA I CIĄGNIĘCIA FLAC -ÓW Z KOMPA -> JACK -> 2 CINCH ->MARANTZ (POTEM BĘDE MUSIAŁ POMYŚLEĆ NAD INNYM ŹRÓDŁEM)
  • 3 weeks later...
Napisano
WRESZCIE

PRZYSZEDŁ DŁUGO OCZEKIWANY MARANTZ 7008

CIESZE SIE JAK DZIECKO

A DŹWIEK, ------ SUPER

NIE WIEM CZY BYŁBYM WSTANIE ZŁOŻYĆ LEPSZY ZESTAW

WRAZIE PYTAŃ PISZCIE

ps. jakiego suba polecacie, czy połaca sie kupowac do zestawu monitor audio bxw10 czy morze cos z rel t5 - bardzo prosze o sugeste

zestaw: 2x monitor audio bx6, 1x bx center, 2x bx1, marantz 7008 teraz zbieram na suba
Napisano
Osobiście uważam że w kinie domowym subwoofer jest potrzebny prawie zawsze.
Rel T-5 jest prześlicznym maleństwem. Uważam że jest bardzo dobrym wyborem do współpracy z dobrymi i niewielkimi monitorami w stereo.
Do Twojego zestawu wydaje mi się że będzie miał zbyt mały potencjał. Jego wersją większa jest T-7. Ten był by ok , jest jednak sporo droższy.
W podobnej cenie co T-7 można nabyć ciekawego suba Velodyne EQ-MAX12. (wydaje mi się lepszy)
Monitor Audio bxw10 nie znam. ( podoba mi się na zięciach icon_smile.gif )
Sadzę że najlepiej jest wypróbować na spokojnie kilka rożnych modeli rożnych producentów.

Pozdrawiam i gratuluje zakupu.
Napisano
hmmmmm

ciekawe propozycjie

wielkie dzięki za podpowiedź

jednak nie jestem przekonany czy potrzebuje takich mocy o tyle oile jestem wstanie jeszcze sie spiąć i kupic bxw10 za 2500zł (do kompletu ale czy jest sens), tak 3200za rel 7 i za velodyne to uz troche za duzo

pokuj mam 5x3,20 m i nie wiem czy potrzebuje cos owyzej 120W,

jeszcze sie zastanawiałem nad mrw10 ale moze byc za słaby

ps - jesli cos poczytałem o głośnikach i ampli - to z subów jestem noga więcc bardzoo prosze o pomoc
Napisano
Dlatego zacząłem że fajne suby rela i velodyne sa dość drogawe. Jakis czas temu pamiętam że starsza wersja tego velodyne kosztowała tyle co bxw10 teraz.
Myślę że 20 cm głośnik będzie miał zbyt mały potencjał w stosunku do np. głośników frontowych. Już 2x18cm odpowiada powierzchni 1x25 , a tam są 3 takie w układzie 2,5 drożnym.

Jeszcze jedno : chodziło mi o Velodyne EQ-MAX10 a nie EQ-MAX12 do Twojego zestawu kolumn.
Jest on jednak niewiele tańszy.
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
Napisano
PANOWIE

chwileczkę to trwało ale dziś kupiłem do zestawu Velodyne EQ-MAX 8 za 2100zł

plus kabel Wireworld Luna 7 Y Subwoofer

Brzmi pięknie pomimo faktu iz jako laikowi ciężko mi jest to skonfigurować gdyż "zbyt dużo opcji"

Jedynie na czym się zawiodłem to : troche duży i kolor nie jest wpełni czarny tylko troche brązowawy

Dziękuję wszystkim za pomoc i dobrą radę

W razie pytań służę pomocą icon_wink.gif

Serdecznie pozdrawiam icon_cool.gif
  • 2 months later...
Napisano
Witam ponownie

W tej chwili za źródło mam laptopa i po hdmi puszczam filmy do marantz-a sr7008

i tu moje pytanie:

wcześnie mogłem oglądać na movie

teraz mam wybór między stereo, multi ch in, multi ch stereo i virtual

O CO CHODZI?????????

a gdzie movie, dts neo x i inne

jak mogę ustawić aby mieć movie i czy "multi ch in" jest leprze od movie bo jak instrukcja podaje:

MULTI CH IN - Tryb ten można wybrać w przypadku odtwarzania źródeł wielokanałowych PCM/DSD.

Proszę o szybką pomoc

Napisano
PCM to standard transmisji cyfrowej dźwięku podający amplitudę chwilową co stały odstęp czasowy. To standard jaki upowszechniła płyta CD. W ten sposób można opisywać dźwięk również wielokanałowo. DSD to metoda zapisu dźwięku charakterystyczna np. dla DTS .Domyślam się że trybie multichanel in dźwięk będzie w takich kanałach jakie zostaną dostarczone do amplitunera poprzez hdmi, multi ch stereo zapewne daje stale na wyjściu stereo jeśli nawet dostarczymy dźwięk wielokanałowy, virtual zapene prowadzi do tego że nawet z dostarczonego stereo otrzymamy zawsze dźwięk wielokanałowy. To tryby przyjmowania dźwięku cyfrowego przez HDMI.
Czy tryb movie nie uzyskiwałeś kiedy do amplitunera było podłączone źródło na drodze analogowej ( dwoma chinchami ). Wtedy ten tryb miał optymalizować pracę amplitunera do oglądania filmów.
DTS neo to zawsze jest tryb DTS i w oryginale dźwięk powinien być w standardzie DSD . Chyba że w źródła określimy że na wyjściu chcemy mieć zawsze tryb PCM ( lub LPCM <- to też PCM ). Amplituner na drodze cyfrowej nie musi nas informować o szczegółach tego jaki dźwięk dostaje. To źródło powinno móc nas informować o takich parametrach. Często program do odtwarzania filmów może nie obsługiwać wszystkich standardów zapisu dźwięku. Bywa że w standardzie w wersjach oem dostępny jest wyłącznie jeden format . Pozostałe standardy mogą być opcją dodatkowo płatną.

A swoją drogą jak wrażenia z użytkowania suba Velodyne, po jego ogarnięciu ?
Napisano
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź

Jeśli chodzi o suba to powiem szczerze że dźwięk jest bardzo "przenikliwy" icon_wink.gif

ja mam pomieszczenie (salon) o wielkości 6x4 metry i taki sub jak dla mnie jest aż za mocny i to o wiele
gdyż zakres głośności jest do 80 a ja muzyki słucham maksymalnie do 20 a filmy do 40 a i tak w niektórych scenach wszystko się w domu trzęsie icon_wink.gif - jest super

Jeśli chodzi o różnicę między Rel -em 5 a moim Velodyne to przy muzyce nie odczuwam wielkiej różnicy - jednak bym Rel-a nie kupował bo naprawdę w muzyce nie widzę różnicy a w filmach - no cóż - nie chodzę już do kina icon_wink.gif