Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Jestem na kupnie amplitunera do kina domowego wraz z zestawem kolumn.
Pomieszczenie w którym kino będzie zamontowane ma 51 m2, jest to salonu-kuchnia z tym praktycznie większość pomieszczenia jest ze skosami.
Rozstawieniem będę się jeszcze bawił.
Myślałem wstępnie o modelach Yamahy RX-V475, Denona X1000AV, może Sherwood R-807 ? W każdym razie tak w granicach 1500 zł za amplituner.

Większy dylemat mam z kolumnami....
Myślałem wstępnie o Tonsilach Maestro II w zestawie 5.0
http://www.tonsilproducent.pl/pl/zestawy-k.../maestro-ii-5-0
Jest to też maks cenowo jaki mogę dać za kolumny ( cena jednej ok 800 zł z front /szt )

Cały zestaw ma po części służyć do oglądania filmów z rożnych źródeł a w 50 % odtwarzać muzykę.
Dlatego mile widziana obsługa DLNA oraz Spotify

Z góry dzięki za sugestie.

Napisano (edytowany)
[quote name='WujekR' post='113756' date='29 05 2014, 20:29 ']Witam
Jestem na kupnie amplitunera do kina domowego wraz z zestawem kolumn.
Pomieszczenie w którym kino będzie zamontowane ma 51 m2, jest to salonu-kuchnia z tym praktycznie większość pomieszczenia jest ze skosami.
Rozstawieniem będę się jeszcze bawił....quote]
Witaj,
masz potężne pomieszczenie odsłuchowe, które niestety ma bardzo duże wymagania w kwesti wyboru optymalnego modelu amplitunera i doboru kolumn.
Wspomniałeś, że będziesz także słuchał muzyki, dlatego na początek zdcydowanie polecałbym zakup trochę lepszego i mocniejszego amplitunera np. Onkyo TX-NR626 lub Dnon AVR-X2000 oraz zestawu tylko dwóch dobrych kolumn przednich. Następnie dokupisz sobie komplet centralny, efektowe i subwoofer. Wychodząc z takiego założenia stworzysz system, który będzie miał rację bytu także przy słuchaniu muzyki.
W kwesti kolumn zdecydowanie namawiałbym na bardzo dobrą, polską konstrukcję Pylon Audio Pearl 25.

Przemyśl sprawę, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post nie ma potrzeby cytować go w całości.
Napisano
Poczytałem o tych Pylonach Pearl 25 i wydją się jak najbardziej sensowe.
Szkoda że nie robią jeszcze pozostałych głośników do kina domowego, ale tu w sumie można dokupić dowolne.
Jeżeli chodzi o wzmacniacz, to mam większy problem z wyborem. Onkyo w tej klasie jest lepszy od konkurencji ?
Myślałem o modelu TX-NR525.
Napisano
51 m kw ?!, a to nie jest jeszcze jakieś wysokie poddasze, czy loft. Przy takiej kubaturze i w dodatku kiedy sporo ścian, podłóg jest gołych może być nieciekawie . Kolumny muszą być trafione, albo kupione z zastrzeżenie możliwości zwrotu . Chyba faktycznie lepiej spojrzeć na denona, czy onkyo, bo ta yamaha nie jest zbyt ciekawa.
Napisano
Aż tak dobrze nie ma w wszechwiecie.
Powierzchnia "użytkowa" to około 30 metrów.

Czyli rozumiem że Onkyo i Denon w tym +/- samym zakresie cenowym lepsze od Yamahy, Pionieria ?

Pozdrawiam