Angel Napisano 2 września 2014 Udostępnij Napisano 2 września 2014 Jeśli stosunkowo nie tak stary odtwarzacz jak Deneo DCD-500AE ktoś sprzedaje za 345zł, to chyba o czymś świadczy? ja bym się bardziej obawiał niż tego FA. I nie jest to żaden rarytas.Natomiast Fine Arts CD 2 jest bardzo dobrym odtwarzaczem. Znam go, bo testowałem u siebie w domu. Równolegle Z CD 3.I różnice były minimalne. CD 2 jest bardziej wyrazisty w rysunku, ale mniej wypełniony substancją dźwiękową. CD 3 nieco bardziej "zamglony" ale płynniejszy, muzykalniejszy. W słabszym jakościowo, mniej rozdzielczym systemie różnicę będą bardzo trudne do wychwycenia.A ten konkretny CD 2 jest w niezłej cenie, ale rzeczywiście nie wiadomo co jest w środku. Napiszę tylko tyle, że jakbym miał wolne pieniądze w tej chwili, to już byłby u mnie. Miałem sporo Fine Artsów i mogę stwierdzić, że obudowy na górze są dość podatne na zarysowanie. Tu reszta wygląda dobrze. Audiolajt sporo ostatnio sprzedaje. Jak widać daje też 14 dniową gwarancję. Moim zdaniem warto zaryzykować, bo odtwarzacz naprawdę dobry a cena atrakcyjna.Ale to tylko sugestia, nie namawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 3 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2014 (edytowany) f1angel zastanawiałem się cały czas nad tym cedkiem i po przeczytaniu twojego posta postanowiłem zadzwonić do sprzedającego. Powiedział, że ładnie wszystko działa, klapka całą, panel wygląda okej tylko góra jest trochę przerysowana ale to nie problem, bo sobie to odrestauruje albo postawię go pod wzmacniaczem i dodatkowo dogadałem się z nim na gratisową wysyłkę i kupiłem. Także czekam teraz na sprzęt i jestem ciekaw różnicy. Bo mam nadzieję, że mimo, że nie jestem zaawansowanym audiofilem to ją usłyszę Obecnie walczę ze zintegrowaniem mojego uniwersalnego pilota ze wzmacniaczem, po wstępnych próbach, wpisywaniu kodu pod Grundiga i Marantza się nie udało. Chociaż przy wyszukiwaniu 2 razy pilot mi wyłączył wzmacniacz więc jest nadzieja icon_smile.gifZieluwid jeśli chodzi o winyle to mam sporo płyt z kolekcji ojca z lat 80' więc może też kiedyś skuszę się na jakiś gramofon icon_smile.gifZastanawiam się czy byłbym wgl w stanie podłączyć ipoda pod takiego DACa:http://allegro.pl/fiio-d03k-konwerter-dac-...4548339314.htmltam jest wejście coaxial więc wydaje mi się, że chyba nie.Będę pewnie słuchać muzyki czasami z ipoda też więc może z czasem bym pomyślał nad DACiem. Edytowano 3 września 2014 przez RoRo Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 3 września 2014 Udostępnij Napisano 3 września 2014 Czyli kupiłeś tego FA, tak ?Jeżeli front jest ładny, a tylko góra jest sfatygowana, to nie ma się czym przejmować. Ja kupiłem kiedyś wzmacniacz i miał super front, niestety góra była jakby wyblakła, odbarwiona. Kupiłem lepszy lakier w sprayu i położyłem dwie warstwy. Kiedy trochę wysechł, kawałkiem ściereczki zacząłem jakby polerować powierzchnie, co w efekcie dało efekt identyczny jak w oryginale, bo pierwotna wersja lakieru była taka jakby chropowata. Po takim prostym zabiegu sprzęt wygląda jak nowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obas Napisano 3 września 2014 Udostępnij Napisano 3 września 2014 Potwierdzam to co napisał f1angel. Kupiłem swój FineArts CD2 za około 180zł na ebayu niemieckim, bez pilota, wszystko gra jak należy, ale góra lekko porysowana - nie tak jak gwoździem, ale lakier jest po prostu w kilku miejscach zdrapany (bardzo podobnie jak na zdjęciach tego, który kupiłeś). Do tego brak gumowych podkładek pod nóżki. Ale jestem bardzo zadowolony. Więc jeśli Twój egzemplarz będzie grał jak należy, to cena jest świetna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 3 września 2014 Udostępnij Napisano 3 września 2014 Wszystkie takie rzeczy można podreperować, doprowadzić do porządku. Co innego, gdyby nie działał mechanizm, byłby uszkodzony laser, albo sforsowany panel przedni, to już ciężko (szczególnie dla estety). Reszta to tylko małe mankamenty, które można poprawić i wyprowadzić urządzenie na prostą w każdym aspekcie.Najlepiej jest kupić sprawny, ładny i jeszcze w atrakcyjnej cenie, ale niestety tak się nie da zazwyczaj. Okazja, okazją, ale są szanse wymagające niewielkiego angażu własnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 3 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2014 Tak dokładnie udało mi się kupić tego FA Farba w sprayu stoi w piwnicy i już czeka Ściągnę obudowę trochę przeszlifuję i cieniutkie warstewki czarnej farby i będzie jak nowy Takie zabiegi moim zdaniem pozwalają się jeszcze bardziej zżyć ze sprzętem więc dla mnie to nie stanowi problemu. Byle tak jak mówisz od strony technicznej wszystko zagrało. Z tego co mówił sprzedający to wszystko ładnie chodzi, laser bez problemu czyta nagrywane CD-R.Apropos pilota, to udało się go zaprogramować i wszystko ładnie chodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 3 września 2014 Udostępnij Napisano 3 września 2014 Jeżeli pokrywa jest gładka, to możesz ja trochę zmatowić przed malowaniem. Jeżeli jest chropowata, to proponuję wyczyścić alkoholem przed malowaniem i położyć dwie cienkie warstwy. Potem czekać na efekt, ewentualnie dotrzeć gładką szmatką, jak pisałem wcześniej. Do struktury proponuje farbę matową, po dotarciu wygląda super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 4 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2014 Dzięki za rady! Matowy czerń czeka Przynajmniej przy ściągnięciu obudowy zerknę jak wygląda środek i może co nieco przeczyszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 4 września 2014 Udostępnij Napisano 4 września 2014 Proponuję sprężone powietrze i delikatny pędzelek, najlepiej taki od żony do makijażu (chociaż jak ostatnio poprosiłem swoją o taki, to poczułem na sobie pręgi jej spojrzenia ). A do laseru alkohol, tylko czysty i w umiarze, tak abyś był w stanie poskręcać obudowę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 4 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2014 Hehehe Po takim zabiegu to sprzęt grający byłby już mi niepotrzebny bo sam bym wydobywał z siebie różne dziwne dźwięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obas Napisano 4 września 2014 Udostępnij Napisano 4 września 2014 odgrzebałem nagrywane (z mp3 na wave płyty) CDR sprzed 15 lat i mój FA CD2 radzi sobie bez problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 4 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2014 No to ładnie. Mam nadzieję, że ten co przyjdzie do mnie też będzie wszystko brał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 4 września 2014 Udostępnij Napisano 4 września 2014 Jeżeli jest sprawny, to nie powinno być problemu. Ja miałem kilka cedeków i zazwyczaj nie miałem problemów z czytaniem płyt. A nowe te odtwarzacze nie były, jak i płyty .Obecnie mam na stanie dwa cd. Jeden z nich ma opinię, że jest kapryśny pod tym względem (płyty nagrywane, porysowane itp...). Póki co działa bez zarzutów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 5 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2014 Cedek doszedł i tym razem wszystko w najlepszym porządku. Szuflada wysuwa się płynnie pod koniec łądnie zwalniając. Podczas odtwarzania cichutko, wszystkie przyciski działają. Więc podsumowując zakup od strony technicznej jak najbardziej udany Ze wstępnych odsłuchów mogę stwierdzić, że w utworach idzie dostrzec więcej szczegółów, zamykając oczy ma się wrażenie że się jest bliżej istrumentów, wyraźniej, czyściej je słychać. Nie wiem czy może dół nie mógłby być bardziej... głębszy? Generalnie wrażenie jak najbardziej pozytywne. Bardzo ładnie sie sprzęt prezentuje także jestem zadowolony z zakupu. Muszę jeszcze dokupić kable bo narazie mam takie "tymczasowe". Z racji tego ze nie mam na nie przeznaczone dużego budżetu zastanawiam się nad tymi:http://www.zbyromex.pl/pl/p/Kabel-2RCA-2RCA-0%2C5-m/302http://allegro.pl/kabel-przewod-2rca-2rca-...4497944591.htmlMoże lepiej by kupić wtyki i kawałek kabla i samemu zrobić?Co o tym myslicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 5 września 2014 Udostępnij Napisano 5 września 2014 Interkonekty Prolinka (nie wiem czy te z Twojego linku) miałem okazję słuchać w swoim systemie i degradowały brzmienie (przytłumione, "zamulone"). Więc pytanie czy Ty już masz na tyle dobry system, żeby zainwestować w coś o parę złotych droższego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 września 2014 Udostępnij Napisano 5 września 2014 Jeśli chcesz mieć głębszy bas, to kup co najmniej interkonekty Monster Cable Interlink 400. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 5 września 2014 Udostępnij Napisano 5 września 2014 Akurat się skończyła aukcja: http://allegro.pl/monster-cable-interlink-...4551212891.html. Gdybyś reflektował to możesz Brownie ponegocjować obniżkę ceny do np. 50zł (ostatnio półmetrowe tyle kosztowały na hifi.pl). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 5 września 2014 Udostępnij Napisano 5 września 2014 Popieram. Kupiłem interlink 400, mam jeszcze Reference 2. Interlink 400 w porównaniu do zwykłych budżetówek to spora przepaść. Szczególnie jeżeli chodzi o kontrolę niskich tonów. Kable niedrogie, ale jak najbardziej warte inwestycji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 września 2014 Udostępnij Napisano 5 września 2014 Ale często pół metra to za krótko...Zastanów się, jak będą stały CD i wzmak - i sprawdź wymaganą długość przewodu.Kabli Kruger&Matz nie znam, zresztą firma mocno się reklamuje a mało co o niej wiadomo.W każdym razie można spróbować, bo jest niedrogi i wygląda dość solidnie - ale lepiej pierw wziąć to w łapki i posłuchać.Zauważ, że w systemie zawsze przydają się zapasowe kable - więc jak będziesz miał więcej kasy to można pójść wyżej.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 5 września 2014 Udostępnij Napisano 5 września 2014 Zakładając, że sprzęt będzie stał w segmencie, to 0,5 m wystarczy. Nawet jakby miały stać obok siebie. A biorąc pod uwagę cenę np. Monstera Interlink 400, to nie jest to katastroficzny wydatek. Jeżeli nie spełni oczekiwań użytkownika, nie jest to także kabel, który trudno odsprzedać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 6 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2014 Sprzęt będzie stał w segmencie więc 0,5 spokojnie wystarczy. Po waszych wypowiedziach stwierdzam, że faktycznie musiałbym się rozejrzeć za czymś lepszym. Dzwoniłem już do sprzedającego z tej aukcji którą mi Majtek2013 podesłałeś ale nie odbiera. Ale będę próbował jeszcze i może uda się wynegocjować tak jak mówisz 50zł bo już więcej naprawdę nie mogę na te interkonekty przeznaczyć. Z pozycji na allegro na poziomie ok 50zł są takie kabelki:http://allegro.pl/klotz-ac106-interkonekt-...4517801574.htmlhttp://allegro.pl/interkonekt-2xrca-50cm-n...4535090185.htmlhttp://allegro.pl/cordial-interkonekt-2x-r...4536973997.htmlKtóryś z nich w waszej opinie jest warty uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 6 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2014 Dodzwonilem sie do sprzedajacego kabel i niestety nic nie chce opuscic z ceny.A moze bym go samemu wykonał? wtyki prolinka bym mogl wziac tylko nie wiem jakiego kabla bym mogl uzyc? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 6 września 2014 Udostępnij Napisano 6 września 2014 Samemu można, pytanie czy potrafisz tak pewnie i precyzyjnie lutować , aby nie powstały zimne luty i masy niepotrzebnej cyny na wtyku, która może zepsuć dźwięk. Taniej niż oryginalny prolink exclusive raczej nie wyjdzie http://allegro.pl/kabel-2xrca-2xrca-cinch-...4499311575.html .Ja się bawić samemu, to stworzyć coś oryginalnego, innego, mnie kusi podmiana wewnętrznej żyły w "zwykłym kablu rca " na cienki srebrny drucik ( niedrogi u jubilera ), może kiedyś.Proponuję też rca sommer, ma opinię grającego detalicznie i przejrzyście ( w odróżnieniu od klotza) tu niedrogi http://muzyczny.pl/134133_Hometec-Sommer-S...ereo-2x05m.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 6 września 2014 Udostępnij Napisano 6 września 2014 Na olx jest coś takiego:Interkonekt OehlbachMoże ktoś ma jakieś doświadczenia z marką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 września 2014 Udostępnij Napisano 7 września 2014 Brownie, żaden z proponowanych przez Ciebie interkonektów nie zagra tak dobrze jak Monster. Jak nie masz kasy, to graj na razie na tym co masz i składaj na Interlinka. Klotze, to zwykłe zamulacze, Cordial jest taki sobie a Sommer czy Oehlbach choć rzeczywiście są lepsze w górnych rejestrach i bardziej dynamiczne, tak mocnych i pełnych niskich tonów Ci nie zapewnią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts