Majtek2013 Napisano 11 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2014 To czy będziesz sprowadzał sprzęt z Niemiec czy kupisz w Polsce będzie zależało przede wszystkim od firmy (brzmienia), której kolumny Ci się spodobają (niektóre kolumny są w Polsce prawie nie do kupienia inne z kolei kupić w Polsce łatwiej). Niemniej ze sprowadzeniem nawet dużych kolumn z Niemiec nie ma problemu a i koszta są znośne. Ja swoje (ważą 31kg sztuka!) sprowadzałem w tym roku właśnie z Niemiec i w razie czego ścieżka jest przetarta (jak chcesz się zaznajomić z tematyką sprowadzania sprzętu z zagranicy to tutaj jest wątek na ten temat: link).Ale nie uprzedzajmy faktów - najpierw odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 12 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Mialem dzisiaj przyjemnosc słuchać kolumn CANTON GLE 476 podpietych do Denon PMA-720AE i DCD-720AE.Nie jestem w temacie audio i nie opisze odbioru dzwieku tak jak byscie tego oczekiwali ale jak dla mnie graly bardzo dobrze,czysty dzwiek,wystajczajaco basu,nic tylko sluchac;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 12 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Cytat Daca tez dokupie,bo to nieduży koszt Jak to nieduży koszt? Dokładnie taki jak i wszystkiego innego, startują od powiedzmy 100zł, a kończą się gdzieś w okolicach 100 000zł... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Moim zdaniem kupienie dobrego DACa, to dużo większe wyzwanie niż kupienie dobrego CDka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 16 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2014 chyba że narazie odpuszczę sobie ten dac,bo to zawsze mogę dokupić w przyszłości ? słuchał ktoś z was tych kolumn powyżej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 16 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2014 Tak słuchałem z denonem 720 i cd tej firmy, kiedy kupowałem swoje kolumny. Te cantony faktycznie z denonem grają dobrze, przyjemnie, bo według mnie denon nieco je ociepla. Słyszałem też z amplitunerem kina domowego yamaha 476(?) i już tak słodko nie było, powiedziałbym nawet natarczywie i technicznie, a jeśli mnie pamięć nie myli wspominałeś coś chyba o yamasze, co prawda stereo, ale zalecałbym odsłuch przed kupnem takiej pary . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 16 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2014 za owy zestaw który odsłuchiwałem zaproponowano mi ceny jak z allegro.kolumny CANTON GLE 476 2600złDenon PMA-720AE 1300złDCD-720AE 1300złza łączny koszt zestawu zabulił bym 5200złSprzedawca poinformował mnie ze owe kolumny z cantona sa najlepsze w tym przedziale cenowym,czy popierdacie jego zdanie,bo naprawde pieknie grały,ale to nie małe pieniadze wiec nie chce poźniej żałować zakupu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 16 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2014 jeśli kupoiwał bym kolumny dali,to z wzmacniaczem od denona,bo sprzedawca mowił że yamaha,oraz hk nie za dobrze współgraja z tymi kolumnami.Ale dla waszej informacji to był salon DENONA wiec może nie pozostawalo mu nic innego jak zaproponowac jakis produkt z denona Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 17 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2014 No cóż. Jak już wcześniej pisałem szkoda by mi było takiej kasy na takie sobie nowe grajpudełka.Nie przeczę, że Denony i Canton mogły Ci się podobać. Ale gdybyś usłyszał lepsze stwierdziłbyś, że to tylko średnio grający zestaw.Oczywiście jeśli Ci się podobało możesz kupić. To Ty będziesz słuchał. Czy kolumny Cantona są najlepsze w tym przedziale cenowym? Pewnie w jakimś aspekcie mogą być w czołówce. Ale nie we wszystkich.To nie wyścig, że wygrywa jeden i jest wówczas najlepszy. Tylko raczej jak sztuka, np. malarstwo. Dla jednego najlepszy będzie Picasso, dla innego Dali, dla następnego Michał Anioł a ktoś stwierdzi, że bezwzględnie Andy Warhol.Jedno jest pewne. Dali plus Canton to na pewno żaden z nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 17 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2014 f1angel dzieki że ostudziłeś moje zapały. Po prostu zbyt szybko chciał bym juz mieć jakieś cudenko w swojich progach.A wiec przegrzebałem ebay.de jak narazie przykuło moją uwagę:Canton Ergo 102 DC canton ergo 670 DC Rega RS5tylko nie wiem czy udalo by sie dograć z przesyłką bo jeśli nie to pomyślał bym jeszcze nad kolumnami CANTON GLE 490. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 17 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2014 Hmm, no widzę, że przypadła Ci do gustu firma Canton. To może poczekajmy aż odezwie się nasz forumowy specjalista od Cantonów.A dopiero jak wybierzesz kolumny zastanowimy się nad wzmacniaczem i CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 18 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2014 znalazłem dośc kuszącą oferte http://allegro.pl/canton-ergo-690-dc-z-gru...4496730495.html może udało by mi sie jeszcze troszke potargować z gościem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 19 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2014 Cytat tylko nie wiem czy udalo by sie dograć z przesyłką bo jeśli nie to pomyślał bym jeszcze nad kolumnami CANTON GLE 490. Wprawdzie to nie ja jestem "forumowym specjalistą od Cantonów" ale mam dwie uwagi:1) Profi w tym budżecie zapewne poleci kolumny Canton Ergo RC-L z kontrolerem w zestawie. Można je znaleźć na ebay.de oraz na http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-canton-rc-l/k0. Bywają w cenie do 550euro (z kontolerem w zestawie), więc jak są droższe to albo można negocjować albo poczekać na tańszą ofertę.2) jeśli chodzi o wysyłkę to możesz Tayamo (i powinieneś ze względu na niższe koszty) sobie ją zorganizować we własnym zakresie wg uwag zawartych tutaj link w poście #4. Generalnie chodzi o to, żeby sprzedający miał oryginalne kartony. Jeżeli ma to nawet gdy pisze "nur Abholung" (tylko odbiór osobisty) jest możliwy przewóz kolumn (koszt przewozu na trasie Niemcy-Polska w granicach do 400zł) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 19 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2014 Cytat znalazłem dośc kuszącą oferte http://allegro.pl/canton-ergo-690-dc-z-gru...4496730495.html może udało by mi sie jeszcze troszke potargować z gościem. Niekoniecznie cenową bo nowe są po 5600 zł za parę, a też można potargować. Jedne Ergo są w typowo internetowym sklepie redcon, a drugie w Łódzkim salonie rtvmax, gdzie można też posłuchać . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 19 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2014 Najgorsze to że nie bd miał pewności czyz niemiec nie przyśle mi cegieł,zamiast kolumnA jeśli chodzi o aukcje xxx to widzę że facet sprowadza rzeczy z Niemiec,i przeczuwam że te kolumny tez przywiuzł z niemiec. Jaką cene waszym zdaniem mógł bym mu zaproponować? za 4000zł nie wierze żeby puścił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 19 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2014 A ile właściwie chcesz dać na kolumny? Sugerując się tematem myślałem, że 5 tys. za całość (czyli ok. 2,5 - 3 tys. za boxy). Tymczasem wskazujesz na model za prawie cały Twój budżet... W takim razie zastanów się poważnie nad serią Digital, w Twoim przypadku Digital 2 lub 2.1 (przykład). Natomiast deklarując budżet na cały zestaw, najbardziej sensownie byłoby zakupić proponowane Ci już wcześniej Cantony Ergo RC-L, ale również SC-L, pod warunkiem podłączenia kontrolera dedykowanego do modelu RC-L (przykład). SC-L -ki ze swoim własnym kontrolerem mogą okazać się za duże do takiego metrażu jak Twój, moim zdaniem do tych kolumn trzeba minimum 25-30 m^2. Obecnie są na allegro Ergo SC-L wraz z kontrolerem LINK, trochę drogo, choć i tak byłby to znacznie lepszy zakup aniżeli te Ergo 670 / 690.Zazwyczaj polecam używany sprzęt z czasów przed wprowadzeniem Euro ze względu na najlepszy stosunek jakości do ceny. W Niemczech sprzęt kosztujący przykładowo 1000 DM kosztował potem 1000 Euro lub więcej, przy takim samym lub nawet niższym poziomie jakości. Czyli kosztujące niegdyś 5 tys. DM Ergo SC-L i 6 tys. DM RC-L kosztowałyby obecnie tyle samo, tylko w Euro... Natomiast cena np. Ergo 690 to ok. 1900 Euro za nowe.Wspomniane Ergo 102 DC to również zacne kolumny, tylko w tym przypadku potrzebny mocny, wydajny piec do ich napędzenia, czyli znowuż większy wydatek.A wracając do Digitali, jakbyś chciał posłuchać nowych Cantonów o podobnej klasie grania, musiałbyś poprosić o np. Reference 3.2 bądź 2.2. Tylko dobrze byłoby wcześniej wskoczyć w garnitur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 20 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2014 Na kolumny chcial bym jednak przeznaczyc do 3 tys zl.Jesli mial bym wybierać miedzy uzywanimi Canton SC-L za 2600zl a CANTON GLE 476 za 2600 zł nowymi to lepiej używane sc-l kupic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 20 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2014 Oczywiście, że lepiej, przynajmniej dla jakości dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 21 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2014 Sprzedawca uzywanych cantonow SC-L "mam je miesiąc kupilem na ebayu niemcy za 600euro.udalo misie kupic canton digital 1 i te sprzedaje,jaka rozsądna cene mu zaproponować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2014 To lepiej niech on zaproponuje a Ty się targuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 22 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2014 z 2900zł zszedł na 2500zł juz chyba dobra cena ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 22 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2014 W Niemczech można kupić ten model taniej. Nie napisałeś skąd jesteś ale człowiek z Drezna sprzedaje takie kolumny za jedyne 379 ojro, więc być może masz blisko i mógłbyś pojechać po nie sam oszczędzając przy tym parę złotych:http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-an...3847?ref=search Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 22 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2014 Z Krakowa jestem,oj strasznie daleko,ale sprobuje jeszcze utargować z gościem bo naprawde drogo... ale jesli chodzi o aukcje z Drezna to spójż na wage,czy nie powinny ważyć 30 kg każda oddzielna kolumna ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 22 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2014 Jasne, negocjuj cenę - może do 2k? Tyle wyszłyby Cię te z Drezna razem z benzyną. A co do wagi: zauważ, że sprzedający na allegro podaje w opisie też wagę 23,5kg za sztukę czyli tyle co ten z Drezna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tayamo Napisano 23 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2014 Jak narazie spróboje dogadać się z gościem czy jest możliwosc wysyłki do polski canton Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts