jacek75 Napisano 3 października 2014 Udostępnij Napisano 3 października 2014 Witajcie, mam propozycje, aby nieco odskoczyć od technicznych tematów, małych sporów, wyższosci lepszego nad dobrym, proponuje coś co jest w sumie istotą tego wszystkiego, lub powinno nią być, Muzyką.Temat nieco podobny tytułem do starszego, tzn. " Wasze systemy". Proponuje więc Wasze TOP 20 - ulubione płyty. Chciałby zaznaczyć, że nie było mi łatwo wybrać, wybrałem uczciwie, te co najczęściej leżą przy odtwarzaczu .1) Pink Floyd " The wall"2) The Cure "Disintegration"3) Dire Straits " On every street"4) Pink Floyd " Wish You Were Here"5) The Cure " Kiss me, kiss me, kiss me"6) Pink Floyd "The division bell"7) Grzegorz Ciechowski " Selekcja"8 ) Bruce Springsteen " Tunell of love"9) Katie Melua " Piece by piece"10) Sade " The best of"11) Electric Light Orchestra "Time"12) Queen " Innuendo"13) Mike Oldfield " Platinum"14) Andreas Vollenweider " Down To the Moon"15) Angelo Badalamenti " Music from Twin Peaks"16) Edyta Bartosiewicz " Dziecko"17) Prince " Diamonds and pearls"18) Peter Gabriel "Real word, live"19) Dire Straits " Dire Straits"20) John and Vangelis " The friends of mr. Cairo " Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 października 2014 Udostępnij Napisano 3 października 2014 Bardzo fajny temat. Ale tak dla porządku, to powinien on się znaleźć tu:http://forum.audio.com.pl/Muzyka-f4.htmlNie wiem co na to moderator.A tak od siebie. Tylko 20 płyt? Jak tu wybrać? Poczekam na rozwój wypadków, ale na pewno się zastanowię nad swoim TOP 20.Gdybym nie słuchał jazzu Twoje propozycje byłyby bardzo bliskie moim upodobaniom. Na przykład z Twoich propozycji.Pink Floyd oprócz The Wall, lubię bardziej Wish You Were Here no i Dark Side Of The Moon.Katie Melua album Pictures z moim ulubionym utworem If You Were a SailboatElo - Time (dokładnie tak samo)Queen - Jazz albo A Night At The Opera głownie ze względu na jeden z najlepszych utworów w historii rocka Bohemian Rhapsody.A tak jako płytę, całościowo wolę podwójny album Live Killers.Mike Oldfield jednak Tubular Bels. Lubie też Amarok.Badalamenti, Bartosiewicz, to samo.Prince jednak Purple Rain.Peter Gabriel najbardziej cieszył mnie z Genesis ale solo wolę SO.Jon and Vangelis jak najbardziej Friends... choć Jona bardziej lubię w Yes a Vangelisa lubię też płytę Spiral.Co ja wybiorę do swojej dwudziestki? Nie wiem. Tak się chyba nie da. Mogę swobodnie przedstawić pięćdziesiątkę i to będzie mocno okrojone i nie bez dłuższego zastanowienia. Chyba zrobię tak, że wybiorę płyty które miałbym wziąć na bezludną wyspę i słuchać do końca życia. Ale wówczas to już będzie trochę inny wybór. Może rzeczywiście najlepiej wybierać te, których się najczęściej słucha, choć to nieraz nie kamienie milowe w historii muzyki?Jacek75, czemu tak mało tych płyt ma być? To tak jakbym miał wybierać czy wolę mieć prawe jądro, czy lewy duży palec u nogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlanPolkowice Napisano 3 października 2014 Udostępnij Napisano 3 października 2014 Hej, to ja też wrzucę:1. Mettalica - black2. HIM - the greatest hits 1997 - 20043. Nirvana - nevermind4. Red Hot Chili peppers - Californication5. Monika Borzym - Girl talk6. Coma - Hipertrofia7. Power of Trinity - loccomotiv8. Muzyka z serca 20119. Kayah & Bregovic10. Rage against the machine11. AHA - minor earth / major sky12. Dido - no angel13. R.E.M. - around the sun14. MUSE - the resistance15. Lenny Kravitz - greatest hits16. Coldplay - a rush of blood to the head17. The Blue Nile - hats18. Kings of Leon - only by the nighti dwa ostatnie zakupy, ale oderwać się od nich nie mogę19. Dead can dance - ANASTASIS20. Lana del ray - Ultraviolence Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 4 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2014 Cytat A tak od siebie. Tylko 20 płyt? Co ja wybiorę do swojej dwudziestki? Nie wiem. Tak się chyba nie da. Mogę swobodnie przedstawić pięćdziesiątkę i to będzie mocno okrojone i nie bez dłuższego zastanowienia. Chyba zrobię tak, że wybiorę płyty które miałbym wziąć na bezludną wyspę i słuchać do końca Jacek75, czemu tak mało tych płyt ma być? To tak jakbym miał wybierać czy wolę mieć prawe jądro, czy lewy duży palec u nogi. F1Angel też nie było mi łatwo, jednak zdałem sobie sprawę że przy top30, 40 byłaby to trochę prezentacja wykonawców. Też lubię np. Fletwood mac, Volenwaidera, Marleya, Queen' River side i kilku innych, ale zdałem sobie sprawę że jednak czėściej są na põłce niż w odtwarzaczu. Jeśli musisz 33 ulubione, chętnie zobaczymy.PS. Wydawało mi się że pisałem ten temat w dz. Muzyka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loco50 Napisano 4 października 2014 Udostępnij Napisano 4 października 2014 1.Brygada Kryzys2.The Cult- Rain3.Depeche Mode- The songs of faith and devotion4.Clan of Xymox- Medusa5.Komety- Akcja V16.Kult- Posłuchaj to do ciebie7.Ultravox- Vienna8.Joy Division- Closer10.The Clash- London Calling11.Sade-Diamond Life12.Cypress Hill-Till Death Do Us Part13.New Order-Get Ready14.Rammstein- Liebe ist fur alle da15.Róże Europy- Stańcie przed lustrami16.Future Islands- Singles17.The Cure- Kiss me,kiss me,kiss me18.Partia-Partia19.Armia- Legenda20.Roxy Music- Avalon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 4 października 2014 Udostępnij Napisano 4 października 2014 No to mam podobny problem do F1angel.Nawet kryterium płyt najcześciej grających się nie sprawdza bo okresowo różne "katuję" permanentnym odtwarzaniem, a na dokładkę raz cdek gra na okrągło, kiedy indziej gramofon bez wytchnienia, a na dokładkę koncerty na dvd też seriami.To się skończyło spokojne życie Będę dumał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 6 października 2014 Udostępnij Napisano 6 października 2014 W Trójce przy okazji takich zestawień zawsze mówią,że chodzi o zabawę;myślę że to rozsądne podejście.1.Pat Metheny/Charlie Haden - Beyond The Missouri Sky2.Miles Davis - Kind of Blue3.Miles Davis - Live Around The World4.Keith Jarrett - The Koln Koncert5.Freddy Cole - Le Grand Freddy6.Diana Krall - The Girl In The Other Room7.Martyna Jakubowicz - Kołysz Mnie8.Camel - Stationary Traveller9.Camel - Harbour of Tears10.Manfred Mann's Earth Band - The Roaring Silence11.Pink Floyd - Wish You Were Here12.Mark Knopfler - Sailing to Philadelphia13.Tadeusz Nalepa - Absolutnie14.Nick Cave - The Boatman's Call15.Jacek Różański - Piosenki E.Stachury16.Queen - Innuendo17.Jon And Vangelis - The Friends of Mr. Cairo18.Patricia Barber - Verse19.Soyka/Yanina/Tie Break - Retrospekcja20.Lou Reed - ExtasySkoro jesteśmy w dziale Stereo to nadmienię,że jazz brzmi dla mnie rozkosznie na kolumnach Castle Severn 2 zasilanych lampą DIY (źródło Rotel RCD 06). Natomiast co do rocka to wciąż nie mogę się zdecydować i wzmak Musical Fidelity E10 napędza na zmianę Paradigm Mini Monitor v6 oraz Canton Karat 30 (źródło Onkyo DX-7711). Ot,taka dygresja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 6 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2014 Bardzo ciekawa dygresja Szkoda, że tak mało osób odpisało, jednak mimo to, jest już kilka wpólnych "elementów" . To zabawa jak napisałeś , nie chodzi o pokazanie wyższości John Coltrane nad M.Dawisem, czy "Dark Side Of The Moon" nad "The Wall" .Przy okazji dzięki komuś można sobie przypomnieć jakąś zapomnianą płytę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2014 no to i ja podam moje typyCristobal Tapia De Veer - Utopia TV Soundtrack Hugh Laurie - Let Them TalkKenny G - Live!Miles Davis - Kind of BlueNorah Jones - Come Away With MeVangelis - 1492 Conquest of Paradise Lindsey Stirling – Self-titled Debut AlbumVarius Manx - EmuThe Prodigy - Music For The Jilted GenerationQueen - A Night at the OperaMaleńczuk - Psycho Country Stevie Ray Vaughan - The Slow Blues Minnan Princess - Jia JiaPerfect - PerfectEnya Greatest HitsAmy Winehouse - Back To Black Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts