dzaga15551 Napisano 13 października 2014 Udostępnij Napisano 13 października 2014 WitamOstatnio przy porządkach odkopałem zaponiany dawno temu wzmacniacz Technics SU-8600, leżał sobie tak chyba ze 20lat po podłączeniu okazało się że nie działa więc oddałem go do naprawy koszt 100zł, podłaczyłem go u kolegi pod jakieś starekolumny i jestem w szoku jak to fajnie gra, chciałbym was prosić o pomoc przy wyborze kolumien do tego wzmaka. Muzykisłucham raczej różnej , kwota jaką mogę przeznaczyć to 1500zł ale może być więcej jeśli potrzeba tylko czy jest sens,z góry dzięki za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 13 października 2014 Udostępnij Napisano 13 października 2014 Ciekawy wzmacniacz, 40-latek .Przede wszystkim podaj, na jakiej powierzchni będziesz grać. Chodzi o dobór kolumn: podłogowych bądź podstawkowych.I ewentualnie określ, jakie brzmienie Cię satysfakcjonuje (dynamiczne, łagodne, ostre, z mocnym basem, bez basu itp.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 października 2014 Udostępnij Napisano 14 października 2014 Profi, Ty to masz poczucie humoru. Taaa, bez basu , na pewno. Dzaga15551, tak czy inaczej przeczytaj to:http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.htmlI odpowiedz na jak najwięcej pytań tam zawartych, to będzie Ci można dużo solidniej odpowiedzieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 października 2014 Udostępnij Napisano 14 października 2014 Bez basu, ale żeby było sporo hałasu, a w między czasie Pierwsze Posty, od czasu, do czasu .A tak na poważnie, to napisz kilka informacji, które pomogą dobrać kolumny, spełniające Twoje wymagania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 października 2014 Udostępnij Napisano 14 października 2014 Bez basu, ale żeby było sporo hałasu, a w między czasie Pierwsze Posty, od czasu, do czasu .A tak na poważnie, to napisz kilka informacji, które pomogą dobrać kolumny, spełniające Twoje wymagania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaga15551 Napisano 14 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2014 ok. więc sprawa wygląda tak, kolumny będą w salonie o wymiarach 8x5 metrów, muzyka to raczej pop i rock od czasu do czasu disco polo (żartuję)wzmacniacz będzie podłaczony raczej do komputera, kolumny beda u mnie raczej na dłużej bo jak coś kupuje to raczej na lata, no i oczywiście basowaćmusi ale bez przesady, czasy wielkiej tuby z samochodu mam już za sobą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Czyli zdecydowanie duże kolumny, o dużej efektywności, aby technics nie był zbyt obciążany, kiedy masz ochotę słuchać głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 40 m2, zdecydowanie celowałbym w kolumny podłogowe. Zakładam, że mówimy o kolumnach używanych, bo nic o tym nie piszesz ?Dodatkowo, byłoby dobrze, gdybyś pokrótce scharakteryzował brzmienie jakie lubisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaga15551 Napisano 15 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2014 Kolumny podłogowe jak najbardziej, jeśli chodzi o brzmienie to jest to dla mnie ciężki temat bo nie mam możliwości posłuchaniamuzyki na lepszych sprzętach, byłem u kolegi który ma altusy 140 i szczerze mówiąc to dla mnie to nie gra, dziś jeszcze poszedłem do znajomegoktóry ma kolumny podłogowe własnej konstrukcji i podłączyłem SU -8600 i grało fajnie, kurcze może lepiej byłoby gdybym gdzieś w sklepieposłuchał jak co gra bo widze teraz że to nie taka prosta sprawa, kiedyś dla mnie to było bardziej oczywiste duża moc wzmacniacza i bas który rozwalałszyby z gwizdkami które paliły się co pół godziny, przez ostatnie pare lat była tylko praca i w sumie sprzęty audio poszły w odstawkę, myślę że najbardziejodpowiadało by mi coś pośredniego muzyka ciepła z nie zabardzo łupiącym basem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Ok, napisz jeszcze co sądzisz o zakupie kolumn z drugiej ręki. Dodatkowo, jeżeli to możliwe, udaj się na odsłuch do salonu audio. Jeżeli nie masz takiej możliwości, to trudno, będziemy kombinować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 16 października 2014 Udostępnij Napisano 16 października 2014 Ze wzmacniaczami Technicsa dobrze grają Dali. Będzie z odrobiną ciepełka. Mocno i dostatecznie przejrzyście, ale nie ostro, nie za jasno. Do Twojego pokoju raczej takie większe kolumny:http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-dali-6...4701360139.htmlTeż z ciepełkiem ale trochę delikatniej w niskich tonach i na górze:http://allegro.pl/kolumny-tannoy-m4-i4705896134.htmlA te mniej nasycone w średnicy z niskimi też mniej potężnymi ale za to szybkimi, energetycznymi. Wysokie dźwięczne ale nie ostre, Choć jaśniejsze niż w dwóch powyższych propozycjach.http://allegro.pl/monitor-audio-br5-idealne-i4677455780.htmlA ta propozycja również, ze względu na gabaryty byłaby odpowiednia do Twojego pokoju, tylko nie wiem czy wzmacniacz da radę je dobrze wysterować?http://allegro.pl/mission-m35i-kolumny-pra...4668776722.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 18 października 2014 Udostępnij Napisano 18 października 2014 Cytat Czyli zdecydowanie duże kolumny, o dużej efektywności, aby technics nie był zbyt obciążany, kiedy masz ochotę słuchać głośno. Jacku, akurat pod względem wydajności tego Technicsa bym nie skreślał. Jego końcówka mocy zbudowana jest jeszcze na tranzystorach, a nie na hybrydowych układach scalonych typu STK, jak w urządzeniach późniejszych. Miałem do czynienia ze 'słabiutkim' amplitunerem Kenwooda z 1971 r. i przyćmiewał on niejedną znaną mi konstrukcję kena z lat 90-tych i młodszych. Z Technicsem może być podobnie. Z drugiej strony, w tamtych latach chyba wszystkie kolumny charakteryzowała duża efektywność i może faktycznie dobrze byłoby iść tym tropem.Zaś co do synergii brzmienia mam swoje wyrobione zdanie - bez odsłuchu ani rusz. Albo bierze się wzmacniacz i jeździ z nim na odsłuchy albo kupuje się kolumny w ciemno i w zależności od rezultatu zostawia je bądź odsprzedaje i szuka dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 18 października 2014 Udostępnij Napisano 18 października 2014 Racja Profi, zarówno co do tego wzmacniacza jak i sposobu kupowania kolumn. Można tak i tak. Jasne, że odsłuch jest najlepszym sposobem. Ale jak trafią się ciekawe kolumny na drugim końcu Polski, to nieraz gdy są w dobrej cenie warto zaryzykować, kupić w ciemno i ewentualnie później odsprzedać. A strata może być żadna lub nie większa niż koszty podróży kilkaset kilometrów.Poza tym zawsze to nabywa się jakiegoś doświadczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaga15551 Napisano 19 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2014 ok. teraz mam jakiś obraz jak się do tego zabrać, następny miesiąc jestem zagranicą ja wrócę to wypróbuje wzmaka na kolumnach Dali , jeden zeznajomych posiada takie kolumny, dużo pozytywnych opini naczytałem się o Mission M35i , ale wiadomo nie każdemu wszystko pasuje, myśle żecałkiem w ciemno nie będę kupować postaram się wypróbować wzmaka na różnych zestawach i posłucham trochę sprzetu w sklepach.znalazłem jeszcze na allegro Mission M35i w takiej cenie, co o nich myślicie?Mission M35i Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 października 2014 Udostępnij Napisano 20 października 2014 Na razie super. Ale nie wiadomo do jak dużej kwoty potoczy się aukcja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaga15551 Napisano 20 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2014 Wczoraj byla licytacja i kup teraz za 1100zł, a dzisiaj jest już tylko licytacja mogłem je brać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts