Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Cytat

i z telewizora wychodze dzwiekiem do wzmacniacza przez 2rca - 2rca.

Tak, ale niedziell1 ma wyjście audio z tv typu rca- tak nietypowo o ile dobrze jest to opisane . Najczęściej DAC przerabia sygnał optyczny lub coaxial na właśnie RCA- bo takie ma wyjścia/wejścia. Może z wejściem rca i wyjściem rca też są.

Tak własnie mam wyjscie z telewizora audio out na czerwony/biały rca, ze tak sobie pozwole sprecyzowac
Napisano
Cytat

Laptop można podpiąć minijackiem x2rca bepośrednio do wzmacniacza, omijając telewizor, po grzyba włączać tv kiedy słuchasz muzyki z laptopa .

Ale wtedy flac'ow nie poslucham w dobrej jakosci jedynie jakis slaby sygnal cyfrowy.
Napisano
Cytat

To jak to w końcu zrobić, bo cały czas motam się z tym urządzeniem DAC.

Mam w tej chwili dekoder, laptop i playstation podpięte pod TV przez kable HDMI i z telewizora wychodze dzwiekiem do wzmacniacza przez 2rca - 2rca.

Gdzie mam zamontować DAC w tej sytuacji? Bo na ile rozumiem podpiecie DAC do komputera, wowczas dac instaluje sobie sterowniki i dziala jako karta dzwiekowa i jest to dla mnie zrozumiale w działaniu, tak podpiecie DAC miedzy wyjsciem z telewizora a wzmacniaczem juz nie bardzo..

Dlaczego ps i dekoder nie podepniesz bezpośrednio do wzmaka? Unikniesz w ten sposób potencjalnych strat sygnału przy przechodzeniu przez TV i ułatwisz sobie życie.

Miałem podobny problem jak Ty po kupieniu TV i wzmaka, z PS3 obraz poszedł po HDMI a dźwięk optykiem bezpośrednio do wzmacniacza, z dekodera obraz także przesłałem HDMI bezpośrednio do TV a dźwięk poszedł analogowo przez czincze z dekodera do wzmacniacza.

Jeśli mam ochotę oglądać TV z dźwiękiem z telewizora , to zmieniam w menu tv pilotem na glosniki TV.
Napisano
Cytat

Cytat

Laptop można podpiąć minijackiem x2rca bepośrednio do wzmacniacza, omijając telewizor, po grzyba włączać tv kiedy słuchasz muzyki z laptopa .

Ale wtedy flac'ow nie poslucham w dobrej jakosci jedynie jakis slaby sygnal cyfrowy.

To telewizor na drodze między kompem a wzmacniaczem w jakiś sposób poprawia flac'i ? icon_wink.gif Ok rozumiem za telewizorem byłby ten DAC, ale to co spaskudzi tv nie poprawi już DAC. Przynajmniej robiłem taki eksperyment puszczając sygnał bezpośrednio ze źródła na wzmacniacz i poprzez tv z dac'kiem..
Napisano
Skoro ludzie sugerują porpawić jakość sygnału z telewizora przez DAC i z laptopa rowniez to jak to dziala?

Mam przepinac za kazdym razem kable chcac posluchac czy plikow flac z laptopa czy muzyki telewizji?

Nie da sie tego spiac w calosc zebym mogl nie ruszac przetwornika DAC?
Napisano
Cytat

Cytat

Zastanawiam się czy podłączając tv do wzmacniacza, przy użyciu przejściówki scart-RCA, uzyskam dźwięk. Tymczasowo podłączyłem poprzez minijack-RCA, co dla mnie jest odrażającym rozwiązaniem (jakość dźwięku mega kiepska - pewnie też wina słabej jakości kabla).

Scart w tv to raczej na 99% wejście, a nawet jeśli to jakośc będzie niewiele lepsza jak z tego słuchawkowego. Nie masz co kupować drogiego kabla dla takiego połączenia. Kup DAca fiio d3 i po sprawie, sygnał audio będzie bez porównanaia lepszy niż teraz.

Często gniazdo scart jest dwukierunkowe (może służyć zarówno jako wejście, jak i wyjście). A o tym jak jest powinno być napisane w instrukcji.
A instrukcja jest po to, by z niej skorzystać icon_lol.gif

Więc nie wiem, skąd masz to 99%.

Poza tym kabel niezły firmowy kabel scart-6xcinch można trafić w okolicy 50zł, więc nie jest to jakiś szczególnie duży wydatek. A jakość będzie dużo lepsza niż przez wyjście słuchawkowe z tv.

Cytat

Skoro ludzie sugerują porpawić jakość sygnału z telewizora przez DAC i z laptopa rowniez to jak to dziala?
Mam przepinac za kazdym razem kable chcac posluchac czy plikow flac z laptopa czy muzyki telewizji?
Nie da sie tego spiac w calosc zebym mogl nie ruszac przetwornika DAC?

niedziell1
Zastosowanie DACa służy temu, by puścić dźwięk z tv przez niezłe kolumny i wzmacniacz - zamiast przez kiepskiej jakości głośniczki telewizora ...
Poza tym DACe mają często kilka wejść cyfrowych - więc TV podpinasz kablem optycznym pod DACa, a komputer - np. koaxialem lub kablem USB. Z DACa idzie sygnał analogowy do wzmacniacza (lub amplitunera) kablem 2xcinch. A wtedy zmieniasz tylko jednym przyciskiem źródło w DACu i nie musisz przepinać kabli.

Pozdrawiam