MobyDick Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Dwoma przewodami jack 3,5mm/2 RCA. Jeden RCA zostanie niewykorzystany (głośnika centralnego) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vandaal Napisano 12 stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Tak sobie czytam o tych monitorach i pojawiła się konkurencja. Co będzie najlepszym wyborem:Krk rokit5 g3 - Bass reflex z przodu i mozliwosc podkrecania niskich i wysokichJbl lsr 305 - na zagranicznych forach mówią, że są lepsze no i ladniej wygladaja ale bass reflex z tylu wymaga odleglosci od scian a u mnie z tym jest problem. Bx5 D2 - tanie... Yamahy hs5 - w sumie nie wynikało z żadnego testu aby były lepsze od tych wyżej, ale sa niby równie dobreTutaj jest test Yamahy, krk i jbl. Ktoś potrafi to zinterpretować? Mi to nic nie mówihttp://m.youtube.com/watch?v=9oFwIyxSKjY Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Tak, z tego testu jasno wynika, że dla Ciebie jedynym słusznym wyborem będą KRK. JBLe i Yamahy przy nich nie maja prawie w ogóle niższego basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 No chyba że nie chcesz niskiego basu wtedy subwoofer również odradzam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vandaal Napisano 13 stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2015 A co to za różnica skoro będę miał subwoofer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 13 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2015 Wcześniej pisałeś, że zamówisz same monitory i zobaczysz jak będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2015 Od początku pisałeś że chcesz mieć dobry bas. Do tego wyznaczyłeś budżet na całość. Jeśli chcesz kupić monitory za ~1,5 tyś i do tego subwoofer to niema sensu kupować takich które są właśnie postawione na bas bez suba. Lepiej kupić coś lepszego w pozostałej części pasma. Np. Adam A3X + sub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vandaal Napisano 1 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2015 Panowie nadal nic nie kupiłem Też myślę, że w tych monitorkach najważniejsze są wyższe częstotliwości bo subwoofer kupię na pewno. Więc jeszcze raz - monitory aktywne do ~1600zł para - jakie?Te adamy mi się podobają z wyglądu + mają bass reflex z przodu i pokrętło - będą dobrze grały? Lepiej od KRK, JBL LSR 305? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vandaal Napisano 7 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 A może jakieś inne monitory, nie studyjne? Podkreślam, że nie tworzę muzyki, chcę mieć przyjemność ze słuchania a spotykam się z coraz większą ilością opinii, że aż uszy więdną przy słuchaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 Być może vandaal jeszcze nie zwróciłeś uwagi, ale z naszej strony Twój temat się wyczerpał. Nic więcej się tutaj nie da powiedzieć, musisz podjąć decyzję, albo zorganizować sobie odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vandaal Napisano 7 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 Dziś właśnie wybrałem się do kilku salonów HiFi. Niestety nigdzie nie mają aktywnych monitorów odsłuchowych. A co do kolumn pasywnych to też jest mały wybór. Zaczynam teraz myśleć nad kolumnami pasywnymi z amplitunerem. Słuchałęm:Indiana Line Tesi 260 - łądne, mało basu, reszta poprawnieM-Audio BX2 - trochę więcej basu - ale woofer był większy i mniejszy pokój do odsłuchu.Nic innego w tych cenach [do 1500zł] nie mieli...Sprzedawcy byli za wzmakiem + pasywne w tej cenie. Powielali stereotyp [a może to prawda] że aktywne monitory mają słabe wzmacniacze, a dobre zaczynają się od 3tys w górę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 Główny problem z kolumnami aktywnymi polega na tym że jeśli się kupi dobre, to ich się za często nie wymienia. Odpadają kable głośnikowe i wymiany wzmacniaczy co jakiś czas. Sęk w tym że trzeba porównywać cenowo wzmacniacz plus kolumny w tej samej cenie. Jeśli porównamy z kolumnami aktywnymi pasywne w cenie aktywnych i do tego dołożymy wzmacniacz droższy od nich samych , to nic dziwnego że znajdziemy lepszy zestaw. Jeśli szukasz kolumn takich o jakich tu była mowa , to nie znajdziesz ich w sklepie ze sprzętem audio, tylko w sklepach muzycznych. Jeśli w ogóle, mogą być na zamówienie. W zastosowaniach domowego audio kolumny aktywne nie przyjęły się. Wymagają zazwyczaj przedwzmacniacza, jeśli podłącza się do nich więcej źródeł. Przedwzmacniacze są zazwyczaj droższe od niskobudżetowych wzmacniaczy zintegrowanych. Podłączenie do komputera , rozwiązuje ten problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vandaal Napisano 10 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2015 Padło na coś zupełnie innego - akurat znajomy sprzedawał więc wziąłem KRK Rokit RP8 G2 - wielkie są, na razie nie mam kabla żeby je podłączyć. Jak najlepiej to zrobić?TRSRCAXLR? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 lutego 2015 Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju wyjścia masz w źródle. Pewnie w DACu? I takie możesz wykorzystać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 10 lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 lutego 2015 Kup kabel 2RCA-jack, nie ma co kombinować na zapas.Monitory masz konkretne, jak z tego Ci będzie brakować basu na biurku, to ja nie mam pytań Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 lutego 2015 No i chyba trafiłeś w sedno wybierając te monitory. Chodziło o dużo dobrego i mocnego basu i tak powinieneś mieć go zapewniony bez dodatkowego suba. Oby tylko rozmiary tych kolumn nie stwarzały problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts