Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Tak sobie czytam o tych monitorach i pojawiła się konkurencja. Co będzie najlepszym wyborem:

Krk rokit5 g3 - Bass reflex z przodu i mozliwosc podkrecania niskich i wysokich

Jbl lsr 305 - na zagranicznych forach mówią, że są lepsze no i ladniej wygladaja ale bass reflex z tylu wymaga odleglosci od scian a u mnie z tym jest problem.

Bx5 D2 - tanie...

Yamahy hs5 - w sumie nie wynikało z żadnego testu aby były lepsze od tych wyżej, ale sa niby równie dobre

Tutaj jest test Yamahy, krk i jbl. Ktoś potrafi to zinterpretować? Mi to nic nie mówi
http://m.youtube.com/watch?v=9oFwIyxSKjY
Napisano
Od początku pisałeś że chcesz mieć dobry bas. Do tego wyznaczyłeś budżet na całość. Jeśli chcesz kupić monitory za ~1,5 tyś i do tego subwoofer to niema sensu kupować takich które są właśnie postawione na bas bez suba. Lepiej kupić coś lepszego w pozostałej części pasma. Np. Adam A3X + sub
  • 3 weeks later...
Napisano
Panowie nadal nic nie kupiłem icon_biggrin.gif

Też myślę, że w tych monitorkach najważniejsze są wyższe częstotliwości bo subwoofer kupię na pewno.

Więc jeszcze raz - monitory aktywne do ~1600zł para - jakie?

Te adamy mi się podobają z wyglądu + mają bass reflex z przodu i pokrętło - będą dobrze grały? Lepiej od KRK, JBL LSR 305?
Napisano
A może jakieś inne monitory, nie studyjne?
Podkreślam, że nie tworzę muzyki, chcę mieć przyjemność ze słuchania a spotykam się z coraz większą ilością opinii, że aż uszy więdną przy słuchaniu?
Napisano
Dziś właśnie wybrałem się do kilku salonów HiFi. Niestety nigdzie nie mają aktywnych monitorów odsłuchowych. A co do kolumn pasywnych to też jest mały wybór. Zaczynam teraz myśleć nad kolumnami pasywnymi z amplitunerem.

Słuchałęm:

Indiana Line Tesi 260 - łądne, mało basu, reszta poprawnie
M-Audio BX2 - trochę więcej basu - ale woofer był większy i mniejszy pokój do odsłuchu.
Nic innego w tych cenach [do 1500zł] nie mieli...

Sprzedawcy byli za wzmakiem + pasywne w tej cenie. Powielali stereotyp [a może to prawda] że aktywne monitory mają słabe wzmacniacze, a dobre zaczynają się od 3tys w górę.
Napisano
Główny problem z kolumnami aktywnymi polega na tym że jeśli się kupi dobre, to ich się za często nie wymienia. Odpadają kable głośnikowe i wymiany wzmacniaczy co jakiś czas. Sęk w tym że trzeba porównywać cenowo wzmacniacz plus kolumny w tej samej cenie. Jeśli porównamy z kolumnami aktywnymi pasywne w cenie aktywnych i do tego dołożymy wzmacniacz droższy od nich samych , to nic dziwnego że znajdziemy lepszy zestaw. Jeśli szukasz kolumn takich o jakich tu była mowa , to nie znajdziesz ich w sklepie ze sprzętem audio, tylko w sklepach muzycznych. Jeśli w ogóle, mogą być na zamówienie. W zastosowaniach domowego audio kolumny aktywne nie przyjęły się. Wymagają zazwyczaj przedwzmacniacza, jeśli podłącza się do nich więcej źródeł. Przedwzmacniacze są zazwyczaj droższe od niskobudżetowych wzmacniaczy zintegrowanych. Podłączenie do komputera , rozwiązuje ten problem.