gohoo #1 Napisano 25 grudnia 2014 witam, Ponieważ to mój pierwszy wpis na tym forum chciałbym wszystkich przywitać. Oto powód mojego wpisu: postanowiłem zmienić swój system audio bazujący na starych Altusch 70. Zacząłem od kolumn. Po godzinach spędzonych przed monitorem postanowiłem zakupić (niestety przez internet - bez możliwości odsłuchu) kolumny Tannoy 611 z serii Sixes. Rzadkie kolumny z głośnikiem dual-concentric. Bardzo chwalone na forach. Stan kolumn i samych głośników pomimo wieku oceniam na bardzo dobry. Dzisiaj podłączyłem i . . . no właśnie prawie wcale nie słychać sekcji rytmicznej - poziom basu jak w Altusach. Wiem, że pokoju nie mam idealnego jeśli chodzi o akustykę. Zdesperowany przeniosłem zestaw do pokoju ok 25mkw (pustego) trochę się poprawiło, ale i tak miernie. I teraz pytanie czy AMPLITUNER KENWOOD KR-A3080 może być przyczyną? Słucham rocka więc włączam na przykład Scorpions'ów odkręcam potencjometr i głośniki niskotonowe tylko delikatnie drżą - wychylają się w granicach dziesiątych części milimetra, czy to nie za mało? Może ktoś z forum miał podobny problem, albo posiada 611. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 27 grudnia 2014 A normalnie w jakiej wielkości pokoju ich słuchasz? "Jeździłeś" nimi po pokoju (bliżej, dalej ścian, różny rozstaw itp.) by zobaczyć czy się coś zmieni? Jeśli nie, polecam.Pomijając to, że słuchałem kiedyś tych kolumn i grały jak dla mnie bardzo nijako, to faktycznie duża wina może być tu po stronie amplitunera Kenwooda. To niestety dość niski model. Ani wydajny prądowo ani z odpowiednim charakterem.Jeszcze inna sprawa, to czytałem gdzieś o problemach tych kolumn z marnym okablowaniem wewnętrznym. Może trzeba by tam zajrzeć, do środka. Zobaczyć w jakim stanie są kable. Może coś innego zauważysz? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gohoo #3 Napisano 27 grudnia 2014 f1angel chyba masz rację, też na mnie jak dotąd super wrażenia nie zrobiły, dziś próbowałem z innym aplitunerem Denona schodzą w miarę nisko tylko przy pokrętłach basu ustwionych na maksa, mój "normalny" pokój do słuchania to ok 15mkw (ale otwarty na kuchnię), też pomyślałem o kablach, odkręciłem głośniki i kable wyglądają całkiem przyzwoicie, teraz mnie zastanawia czy nie zostały wymienione bo przypomniałem sobie, że były jakieś nadruki na izolacji, wygłuszenie w środku też jest chyba nowe, teraz testuję różne ustawienia kolumn, poprawa niby jakaś jest, ale szału mnie ma . . . nie wiem czy po podłączeniu do dobrego pieca będą w stanie się obronić Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #4 Napisano 27 grudnia 2014 Jak ktoś wymieniał kable wewnątrz, to powinien mieć pojęcie i gorszych chyba nie włożył, zresztą tak drastycznych zmian jak piszesz bym się nie spodziewał. Warto będzie pożyczyć klasyczny wzmacniacz, mocny, aby zobaczyć gdzie leży wina. Jak kolumny ok i mają odpowiedni, dobry wzmacniacz to wystarczający bas w nagraniach jest kiedy ustawisz tony na zero. Inna sparwa że w takim położeniu inne częstotliwości tez maja szanse lepiej się pokazać i zaistnieć, nie przykrywane przez sam bas, a w zasadzie wyższy bas, bo pokrętło "bass" to zakres i wycinek koło 100Hz. Oczywiście może być tak jak pisze f1angel że to nieciekawy model tej zacnej firmy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #5 Napisano 27 grudnia 2014 Cześć.Podobnie stawiałbym na amplituner. Powinieneś przetestować kolumny na mocniejszym piecu, masz taką możliwość ?Masz znajomych, gdzie mógłbyś dokonać testu ? Jeżeli nie, możesz zabrać kolumny na odsłuch do jakiegoś salonu pod pretekstem doboru wzmacniacza do nich. Nie są zbyt duże, więc nie będzie to problem jak z dużymi kolumnami podłogowymi. Skąd piszesz ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gohoo #6 Napisano 27 grudnia 2014 zaczynałem odsłuch na wszystkich pokrętłach regulacji tonów w pozycji "0", ale przy cichym słuchaniu - jak małe radyjko tranzystorowe:) góra i średnica jeszcze do wytrzymaniaA teraz apel: może na forum zajdzie się bratnia dusza z okolic Bielska Białej chcąca posłuchać (nie)udanej konstrukcji zacnej firmy, będę bardzo zobowiązany, nie mam za bardzo pomysłu z kąd pożyczyć dobry wzmacniacz, Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gibson #7 Napisano 28 grudnia 2014 Cześć,Możesz Gohoo umówić się z tymi Panami (jeden jest z Bielska-B., drugi z okolic):Cambridge audio azur540aDenon pma 860.Tu jeszcze jeden model z Bielska-B.:Nuda Veritas WI-4. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gohoo #8 Napisano 28 grudnia 2014 dzięki Gibson już o tym myślałem, jeśli nie znajdzie się jakiś forumowicz tak będę musiał zrobić,ale jestem coraz bliższy decyzji zwrotu kolumnteraz wróciłem z odsłuchu z większego pomieszczenia, najlepszy był gdy siadłem tuż przy samej ścianie, uważam, że trochę pokoju "zabrakło" może po prostu bas nie mieści się w pomieszczeniu, załączam plik z rysunkiem mojej rezydencji, a może po prostu monitorki [attachment=5026:pok_j.pdf]. . . [attachment=5026:pok_j.pdf]jeszcze legenda:- czerwone to kolumny, - fotele chyba jakoś widoczne- po 3 metrach pokój zamienia się w kuchnię - to co zasłania jedną kolumnę to stół pok_j.pdf Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach