Obiekt Napisano 9 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2015 Witam! Nabyłem denona avr-x1100w ale jakie do tego dokupić głośniki?1.Kasa: 4 - 4,5 tyś.b bez suba - na niego czas przyjdzie później2. Głośniki nowe3. Pomieszczenie jak w załączniku. 4. Głównie pod KD ale też do rocka. Generalnie nie mam preferencji dot. sprzętu ani uprzedzeńCzy tyle informacji wystarczy?Pozdrawiam! skan.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2015 A czemu bez suba ?Ma go nie być w ogóle , czy będzie w przyszłości ?Masz jakieś preferencje odnośnie rodzaju brzmienia ?Bas ma być miękki czy energiczny.Wysokich tonów więcej czy mniej.Czy to bez znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obiekt Napisano 9 stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2015 A temu, że to koszt 1500-2000 PLN na który mnie teraz nie stać.Ma być w przyszłości.Bez znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2015 MAGNAT QUANTUM 677 set to jesli chodzi o mój gust.Osobiście uważam że lepiej jest kopic za 3,35tyś MAGNAT QUANTUM 675 set np. :http://www.euro.com.pl/zestawy-kolumn/magn...349.00&cr=0I resztę przenieść na lepszy sub typu REL lub Velodyne w przyszłości.Na Klipshe bym uważał ze względu na dość podbarwione wysokie tony.Dali Zensor są bardzo ładne z wyglądu. Jednak na uwagę zasługują modele wyższe ( i droższe). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2015 Witaj,jeśli szukasz kolumn do kina domowego i mocniejszych gatunków muzycznych, proponuje zwrócić uwagę na zestaw Klipsch serii Icon (KF-28/KC-25/KB-15). To mocny, potężny zestaw o wysokiej wydajności, co ma znaczenie przy Twoim amplitunerze. Taka konfiguracja zapewni Ci mocny, bardzo dynamiczny, otwarty, trochę koncertowy dźwięk. Jeśli natomiast miałbym zaproponować rozwiazanie o łagodniejszym charakterze, cieplejszym brzmieniu, spójrz proszę na system Dali Zensor 7/1/Vokal. W przyszłości natomiast system wspomógłbym subwooferem Rel T7 lub T9.Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą. Cytat Witam! Nabyłem denona avr-x1100w ale jakie do tego dokupić głośniki?1.Kasa: 4 - 4,5 tyś.b bez suba - na niego czas przyjdzie później2. Głośniki nowe3. Pomieszczenie jak w załączniku. 4. Głównie pod KD ale też do rocka. Generalnie nie mam preferencji dot. sprzętu ani uprzedzeńCzy tyle informacji wystarczy?Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obiekt Napisano 10 stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2015 Witam znowu!Myślałem o Dali zensor 5, ale nie wiem czy nie za małe na moje pomieszczenie a 7 za drogie...Co powiecie o Q-Acoustic 2050?<h1 id="h1Testy"></h1> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Dlatego Q21 nawet nie wspominał o Dali Zensor 5. Do tego te kolumny są bardziej efektowne na pierwszą chwile niż dobre od strony dźwięku. Do tego są naprawdę ładne z wyglądu. Jak już wspomniałem jeśli chodzi o nowe kolumny Dali , warte uwagi są wyższe serie niż Zensor. No chyba że priorytetem jest ich wygląd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obiekt Napisano 11 stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Moby Dick, wiele mi wyjaśniłeś! Dzięki. Wygląd jest ważny ale nie w przypadku głośników. Ale co powiesz o Q-Acoustic 2050? Dużo dobrego o nich czytałem ale ich nie słyszałem. Może to było "lokowanie produktu"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Cytat Moby Dick, wiele mi wyjaśniłeś! Dzięki. Wygląd jest ważny ale nie w przypadku głośników. Ale co powiesz o Q-Acoustic 2050? Dużo dobrego o nich czytałem ale ich nie słyszałem. Może to było "lokowanie produktu"? Do tego amplitunera nie wysilałbym się z kolumnami. Wspomniany Q-Acoustic lub jakiś odpowiednik cenowy (musisz posłuchać co lubisz) uzupełniłbym bym takprzód QA 2020 monitory (taniej niż 2050 i mniejsze zagracenie) boki i tył QA 2010) plus QA centralny i SUB (masz ampli 7.1) zmieścisz się budżecie i w KD będzie ok.Do muzyki wzmacniacz stereo plus dobre podłogówki na tyle ile będzie cię stać.PozdrawiamPaweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Model 1100 to nie jakiś totalny słabeusz, że nie warto, a 36 m kw to sporo jak na proponowane monitory 2020. QA 2050i są duże i fajne do rocka, na tzw. front ok. Szkoda że całe zaangażowanie autora we własny temat zamknęło się w słowach, że nie ma uprzedzeń, ale też preferencji. Można dyskutować nad markami i modelmi do wiosny, prościej ustawić w porównywarce opcję kolumny 5.0 , cena 4000-4500 i tylko wybrać kolor. Jeśli Dali 7 zbyt drogie, to może 5.0 na bazie Dali lektor 6, Indiana Line Tesi 565, lub jak koniecznie musi być jakieś koncertowe uderzenie zestaw na bazie jbl studio 280. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Q-Acoustic 2050 bym nie wybrał dla siebie ze względu na moje preferencje dźwiękowe. Tak naprawdę to wybór kolumn zależy od tego co kto lubi. Sądzę ze to kolumny zupełnie niezłe. Myślę że są jednak kolumny lepsze w tej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Cytat Model 1100 to nie jakiś słabeusz, że nie warto, a 36 m kw to sporo jak na proponowane monitory 2020. QA 2050i są duże i fajne do rocka, na tzw. front ok. Szkoda że całe zaangażowanie autora we własny temat zamknęło się w słowach, że nie ma uprzedzeń, ale też preferencji. Można dyskutować nad markami i modelmi do wiosny, prościej ustawić w porównywarce opcję kolumny 5.0 , cena 4000-4500 i tylko wybrać kolor. Jeśli Dali 7 zbyt drogie, to może 5.0 na bazie Dali lektor 6, lub zestaw na bazie jbl studio 280. Co może być dobrego w 7 końcówkach mocy za 1800 zł ? Warto ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Wbrew pozorom da się w tej cenie zrobić dość przyzwoity wzmacniacz wielokanałowy. Zasilacz tez nie musi być mocniejszy niż do stereo. W końcu chodzi o osiągnięcie odpowiedniego poziomu głośności. To jak to gra jest w dużej mierze kwestią umiejętności konstruktora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Jeśli chodzi tylko o zapewnienie odpowiedniego poziomu głośności proponuję zakupić młot pneumatyczny w przeciwnym wypadku proponuję:1. Wybrać się do filharmonii2. Pójść na audio show i posłuchać sprzętu stereo za kwotę wielokrotnie wyższą3. Pójść do salonu audio na odsłuch muzyki w/w amplitunera z najdroższymi kolumnami jakie mają.4. Znaleźć różnicę. PozdrawiamPaweł Cytat Wbrew pozorom da się w tej cenie zrobić dość przyzwoity wzmacniacz wielokanałowy. Zasilacz tez nie musi być mocniejszy niż do stereo. W końcu chodzi o osiągnięcie odpowiedniego poziomu głośności. To jak to gra jest w dużej mierze kwestią umiejętności konstruktora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Tu jednak mówimy o sprzęcie za taka kasę Ceny tranzystorów mocy nie są znowu aż tak bardzo wysokie.Reszta drobnicy kosztuje zwykle grosze Czasem odnoszę wrażenie że niektóre wzmacniacze hi-end dużej mocy nie są dużo lepsze od tych budżetowych do głośnego grania Osobiście jestem zwolennikiem używania mniejszych kolumn w kinie domowym + sub.Ale tu ma być na początek bez suba. Do tego pomieszczenie spore i wygląda na to że ma być dość głośno czasami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Nie wiem co kolega słuchał w klasie hi-end ale zacznijmy od tego że duża cześć płyt jest poniżej jakiejkolwiek klasy więc w co byśmy toto nie włożyli i tak będzie źle.Proponuję skupić się na odsłuchu przy dobrym źródle i wyłapać nie tylko basy i soprany bo każdy lubi inne: 1. Czy tworzy szeroka scena w pionie poziomie i głębi ?2. Czy jeśli gra wiele instrumentów to nadal je słyszymy i lokalizujemy czy robi się papka3. Czy potrafimy określić w którym punkcie jest ten instrument prawo lewo tył przód4. Jakie jest brzmienie pojedynczych instrumentów i wokalu Tu jeszcze można punktować dalej ale przy tej cenie na kanał nie ma sensu.Ponieważ rozmawiamy o KD to porozmawiajmy o mitach.Kto ogląda film na full mocy tak naprawdę ? Co wolimy ciszej a ładniej czy głośniej, a dźwięk zniekształcony?Jeśli chodzi o KD to SUB ma walnąć po płucach tam gdzie potrzeba reszta niech gra tak żeby sąsiedzi nie przylecieli poprawnie bez zniekształceń.Muzyka to jednak coś więcej.Zestawy stereo za ok 2000 grają bo grają, a to tylko 2 kanały, ale zostały skonstruowane do muzyki i to brzmi lepeij w przeciwieństwie do KD to jest sprzęt do oglądania filmów.Lepiej jest mieć sprzęt stereo w tej samej kategorii cenowej i wykorzystać go do KD niż odwrotnie, niestety użytkownicy za sprawą mody i marketingu robią coś odwrotnego, a to kaleczy organ słuchowy. Cytat Tu jednak mówimy o sprzęcie za taka kasę Ceny tranzystorów mocy nie są znowu aż tak bardzo wysokie.Reszta drobnicy kosztuje zwykle grosze Czasem odnoszę wrażenie że niektóre wzmacniacze hi-end dużej mocy nie są dużo lepsze od tych budżetowych do głośnego grania Osobiście jestem zwolennikiem używania mniejszych kolumn w kinie domowym + sub.Ale tu ma być na początek bez suba. Do tego pomieszczenie spore i wygląda na to że ma być dość głośno czasami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Mimo wszytko uważam że do amplitunera KD za 2 tyś jest sens podłączać kolumny kosztujące więcej niż 5tyś za 5 szt i różnica będzie Czasem wzmacniacz za kilkaset złotych może zagrać lepiej niż ten za kilka tyś, jeśli mu się na to pozwoli. Moc nie zawsze jest tu najważniejsza .Zadaniem głośników jest wiernie odtwarzać dźwięk. Lepsze głośniki również lepiej odtworzą dźwięk młota pneumatycznego (jeśli będzie dobrze nagrany)Mniejszy sens ma podłączanie do droższej elektroniki bardzo kiepskich głośników. Czasem jednak priorytetem są funkcje droższego amplitunera a nie dobry dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Tu się w pełni z kolegą zgadzam że lepiej do KD za 2 tys kupić kolumny za więcej 5 tys niż odwrotnie(co większość robi).Pozostaje pytanie za 5 tys wydać na kolumny z sub-em czy bez sub-a ? Cytat Mimo wszytko uważam że do amplitunera KD za 2 tyś jest sens podłączać kolumny kosztujące więcej niż 5tyś za 5 szt i różnica będzie Czasem wzmacniacz za kilkaset złotych może zagrać lepiej niż ten za kilka tyś, jeśli mu się na to pozwoli. Moc nie zawsze jest tu najważniejsza .Zadaniem głośników jest wiernie odtwarzać dźwięk. Lepsze głośniki również lepiej odtworzą dźwięk młota pneumatycznego (jeśli będzie dobrze nagrany)Mniejszy sens ma podłączanie do droższej elektroniki bardzo kiepskich głośników. Czasem jednak priorytetem są funkcje droższego amplitunera a nie dobry dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 I tu odpowiedź wygląda tak że sub będzie w przyszłości.Na razie ma grac bez suba.A ja uważam że warto kupić zestaw kolumn za nieco ponad 3 tyś ( ale dobrze grających ) i w przyszłości przeznaczyć więcej na dobry subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 No i ja tutaj widzę dylemat 3000/5 = 600 zł dobrze grające Cytat I tu odpowiedź wygląda tak że sub będzie w przyszłości.Na razie ma grac bez suba.A ja uważam że warto kupić zestaw kolumn za nieco ponad 3 tyś ( ale dobrze grających ) i w przyszłości przeznaczyć więcej na dobry subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Przeczytaj post 674 w tym temacie:http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry127440I przekonasz się ze można być zadowolonym z takich kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Jeśli chodzi o muzykę (nie KD) widocznie jestem bardziej wybredny, ale znam takich co nawet z małego radyjka są zadowoleni Nie polecę w tej kategorii cenowej żadnej kolumny, za 2 razy tyle trudno jest o coś co dobrze gra. Cytat Przeczytaj post 674 w tym temacie:http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry127440I przekonasz się ze można być zadowolonym z takich kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 A o czym możesz powiedzieć że gra dobrze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Mogę napisać na jakie ja zwróciłem uwagę, każdy powinien posłuchać i wybrać w/g siebie, np. najtańsze Sonus Faber Venere 2.5 Cytat A o czym możesz powiedzieć że gra dobrze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts