krzysiek2007 #1 Napisano 13 stycznia 2015 Witam.Posiadam amplituner onkyo tx 8050 + taga harmony platinum v2 f 80, kolumny są wygrzane w 60% i powiem że dźwięk jest coraz ładniejszy (pieknie graja).Jest tylko jeden problem nie wszystkie utwory których slucham mam na płytach albo w flack a jak wiadomo tagi oddaja to co im się da.Przy glosnym graniu jeszcze jest dobrze ale przy cichym sluchaniu czegoś zawsze mi brak i tu mam pytanie , czy podłączenie kolumn podstawkowych o wyostrzonych dźwiękach (klipsch lub jbl) poprawi jakosc wyższych i srednich tonow chodzi głównie o perkusje i gitarę przy cichym graniu.W grę nie wchodzi wymiana podlogowek gdyż jak pisalem przy glosnosci powyżej 40% grają dobrze.Jeśli ma ktoś podlaczone podlogowki i podstawki to proszę o opinie czy warto i czy to poprawi jakość przy niskiej głośności. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #2 Napisano 13 stycznia 2015 Taga Palatium nie maja zbyt mocno wyeksponowanego górnego skraju pasma. To sprawia że przy cichym słuchaniu ( kiedy przydał by się ich nadmiar ) nieco ich brakuje. Sadzę że jeśli jest taka potrzeba, znacznie łatwiej było by skompensować ten niedobór regulatorem barwy. Do tego w końcu on służy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #3 Napisano 13 stycznia 2015 Jak wyliczyłeś, ze kolumny są wygrzane na 60%? "A ja zazdroszczę żyrafie. Ja nie potrafię", jak pisał poeta.Mam nadzieję, że nie będziesz słuchał dwóch par kolumn naraz? Tylko cicho monitorki a głośno podłogowe?Monitory też należałoby sprawdzić. Bo zakup w ciemno może być tak samo ryzykowny jak zakup tych podłogówek.Zaznaczę, że nie napisałeś nic o wielkości pomieszczenia, ustawieniu kolumn, muzyce jakiej słuchasz ani budżecie na monitory.Nie wiadomo też, czy moga być używane, czy muszą być nowe. I kilku jeszcze ważnych sprawach. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #4 Napisano 14 stycznia 2015 Jesli kolumny mają się wygrzewac 100 godzin jak mi powiedział sprzedawca to grają około 60 godzin stąd mój wnisek że 60% to cheba proste a kolumn nie kupowałem w ciemno tylko po odsluhu i dzwiek mi pasowal.Jedyne co to mam mniejsze pomieszczenie 15m a na odsluchu bylo dużo wieksze lecz i tak na nie wygrzanych kolumnach się nie sprawdzi co potrafią po wygrzaniu.Pisałem też że utwory z plyt i flac grają dobrze , wszystko zależy od jakosci nagrania.Mam dużo plikow mp3 i tu są problemy z dzwiekami poszczególnych instrumentow i wokalem.Tak że panie f1angel to co pan napisał w niczym nie pomaga.O budżecie nie pisałam bo to nie istotne, nowe czy używane też nie istotne moje pytanie brzmiało czy warto dokupić podstawki i czy ktoś tak słuchał. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #5 Napisano 14 stycznia 2015 Zawsze można kupić sobie jeszcze jeden zestaw kolumn. Do tego wzmacniacze miewają po 2 komplety terminali głośnikowych. Ale jak już pisałem jeśli powodem ma być niedostatek ilości wysokich tonów wieczorem przy cichym słuchaniu, to zdecydowanie łatwiej jest użyć regulatorów barwy, które masz w tym amplitunerze.Małe kolumny podstawkowe mają zwykle również mniej niskich tonów. Zawsze można kupić kolumny o bardziej wykonturowanym brzmieniu ( jako te drugie lub jedyne).Proces wygrzewania nie postępuje liniowo w czasie.Rozumiem że kwestia 60% zalecanego czasu na wygrzewanie była skrótem myślowym. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #6 Napisano 14 stycznia 2015 Słuchałem jbl es 80 i jak dla mnie dobrze graly cicho lecz po zglosnieniu za piskliwe przy zerowych ustawieniach, klipsch podobno ma jeszcze bardziej wyostrzona gore i dlatego podałem te dwie nazwy podstawkowych myślałem że podniosą górę. Tak właściwie to muzyki nie powinno się słuchać cichutko bo efektu żadnego a przy odpowiedniej głośności stereo jest super.Szkoda że warunki nie pozwalaja słuchać codziennie(male dziecko i starsze osoby).Dzięki MobyDick za wypowiedzi zostaje przy tym co mam bo jest dobrze.Wiem że wygrzania nie można liczyć w godzinach ale dźwięk który jest teraz a który był po zakupie to niebo a ziemia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #7 Napisano 14 stycznia 2015 Cytat Jesli kolumny mają się wygrzewac 100 godzin jak mi powiedział sprzedawca to grają około 60 godzin stąd mój wnisek że 60% to cheba proste A mówił jak wygrzewać i stosujesz się do głośności i typów nagrań... Słuchaleś wygrzanych kolumn i nowych tej marki że wiesz że osiagniesz cel za 40 godzin ? Cel...Zmiana po wygrzaniu jest minimalna i subtelna w kwestii miękkości niskich tonów, góra nie zmieni się zbyt wiele, a najwyższa raczej wcale. Miałem ostatnimi czasy 4 pary nowych kolumn.Jeśli kolumna nie radzi sobie z nagraniem, niskie tony się gubią, bas dudni, ciągnie, a barwa wokalu jest dla Ciebie ewidetnie nie pasująca to nic wygrzanie nie poprawi.Wybacz szczerość, no ale pytasz więc się nie obrażaj... ale Twój pomysł z dodatkowymi podstwkami jako "jakieś uzupełnienie braków " jest bardzo delikatnie mówiąc bez sen so wny i nie przemyślany. Czy jak obiad u teściowej ewidentnie nie podchodzi bo za słony, podjadasz ukratkiem batonem, nie, takie dodatki wprowadzą bałagan, będziesz słyszał nie spójne ze sobą dźwięki dodatkowo dobiegające z różnych stron. Ina kwestia to obciążony wzmacniacz gorzej poradzi sobie z niskimi tonami, będą słąbsze i płytsze- bardzo kiepski pomysł .Pomysłem byłoby może zastosowanie jakiś niezbyt grubych posrebrzanych kabelków głośnikowych. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #8 Napisano 14 stycznia 2015 Rożne głośniki reagują rożnie na proces wygrzewania. W jednych zachodzą tylko delikatne zmiany a w innych są diametralne. Tu niema zasady. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #9 Napisano 14 stycznia 2015 Wcale się nie obrażam ale u mnie jest duża różnica od kupna do teraz, bas jest miekkciejszy i jest go wiecej ładnie nisko schodzi bez dudnienia a góra można powiedzieć odblokowala się jest wiecej wyrazista.Slucham max na pół głośności (kilka razy troszkę głośniej) i dzwiek jest bardzo dobry.Rezygnuje z podstawek a zainwestuje w kupno płyt bo mp3 kaleczy muzykę z tym zestawem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #10 Napisano 14 stycznia 2015 Zależy jakie te mp3 48kb/s to nie 120 czy 320kb/s, czy więcej, są też formaty bezstratne. Te najbardziej wykastrowane mp3 są faktycznie nieciekawe, brak w muzyce głębi, oddechu, tego czegoś. Kupno oryginalnych płyt to jedno, warto kupić chociaż jakiś odtwarzacz cd ( jeśli odtwarzasz z PC), pomyśleć nad wcześniej wspomnianymi kablami. Używany , tani odtwarzacz cd, to nieraz cena 3-4 krążków. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #11 Napisano 14 stycznia 2015 Odtwarzam tylko z dysku twardego podlaczonego do onkyo i plyt z odtwarzacza dvd. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #12 Napisano 14 stycznia 2015 To co się dziwić, w kombajnowym amplitunerze raczej nie ma jakiegoś super prztwornika DAC, ot przerabia sobie zera i jedynki tych mp3 z HDD na dźwięk i tyle . Mam wrażenie że oczekujesz czegoś więcej, a napewno sztukując dziwnie kolejne kolumny strzelisz sobie w kolano. Nikt nie mówi o kupowaniu całej nowej kolekcji płyt, bo to bez sensu, ale stopniowo, te ulubione . Są aukcje na portalach, gdzie kupujemy płyty z kolegą od handlarzy z UK czasem po 10-20zł używane, więc się opłaca kupić 4-6 sztuk. Jak pisałem kupno odtwarzacza CD to też tańsza opcja ( i mądrzejsza) niż kolejne kolumny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #13 Napisano 14 stycznia 2015 Właśnie jeśli chce się dobrej jakości muzyki to z orginalnych płyt a nie darmowego mp3. Pytanko odnośnie odtwarzacza, czy jest różnica miedzy odtwarzaniem z dvd a odtwarzaczem cd. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #14 Napisano 14 stycznia 2015 To zależy od tego jaką drogą będzie docierał sygnał do amplitunera. Jeśli przewodem cyfrowym to raczej nie powinno być różnicy czy napędem będzie DVD , czy CD. Jeśli na drodze analogowej (2 RCA ) to zależy od klasy układów przetwarzających dźwięk wbudowanych w DVD lub CD. Zwykle CD kosztujące więcej niż DVD będzie tu lepsze. Czasem może to być kwestia doboru do reszty sprzętu. Np. wysokiej klasy BD lub DVD z wyjściami analogowymi może dawać również dobry dźwięk. Jednak zwykle CD będzie tu tańszy. Jeśli chodzi o odtwarzanie plików mp3 to również sporo zależy od sprzętu. Algorytmy przetwarzające takie pliki skompresowane bywają bardzo różne. Czasem bardzo prymitywne a innym razem zaskakująco dobrze naprawiające niedociągnięcia pliku. Najwięcej problemów zwykle stwarzają błędy zawarte w źle zripowanych plikach. Bywa że 2 pliki mp3 o jednakowym bitrate brzmią zupełnie inaczej jeśli chodzi o ich jakość. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #15 Napisano 14 stycznia 2015 Polaczenie optykiem tak że nie ma cheba sensu wydawać na odtwarzacz CD. Co do jakosci to nie tylko mp3 tak ma ale zauważyłem również różnicę w plikach flac które powinny być bezstratne.Dziękuję za wypowiedzi. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #16 Napisano 14 stycznia 2015 To co napisałem miało być tylko wstępem i oczekiwałem pewnych odpowiedzi. By pełniej móc ocenic sytuację, bo każdy przypadek jest inny. Nie mówiąc o tym, że każdy ma inne oczekiwania i możliwości.Jeśli np. idziesz do lekarza a on Cię pyta o rzeczy, które wydają Ci się nieistotne ale dla niego są ważne, by mógł wysnuć jak naprecyzyjniejszą diagnozę, to obrażony zaraz wychodzisz, nie czekając finału ani nie odpowiadając na pytania a tylko mówiąc: nie pomógł mi pan doktorze?No, bardzo ciekawe podejście. Powodzenia w poszukiwaniach. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek2007 #17 Napisano 14 stycznia 2015 f1angel w jakich poszukiwaniach o czym ty piszesz.Ja nic nie szukam poza opiniami o podlaczenie podstawek pod drugie wyjście przy cichym sluchaniu.Wiem już że nie warto.Przy normalnej głośności i dobrym źródle nic mi nie brakuje jest super. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach