redrum Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Czy kupujecie płyty winylowe nagrywających obecnie artystów? Wiadomo - płyty wykonawców z lat 60. i 70. można znaleźć na allegro po bardzo niskich cenach - co innego z "nowymi" muzykami - takimi jak chociażby Bjork czy The Mars Volta. Album taki kosztuje od 60 do 130 zł i to mnie niestety trochę przeraża, zwłaszcza że licealny budżet jest dość ograniczony... Bajeczne ceny są w amerykańskich sklepach internetowych, jednak wysyłka kosztuje tyle, że przestaje się to opłacać Macie jakieś sprawdzone sklepy? A może sprowadzacie płyty z zagranicy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Niestety winyli,tych nowych,nigdzie nie kupisz tanio.Za małe są nakłady aby te płyty sprzedawać po okazyjnych cenach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Czasami można coś upolować w MM, czyli w sklepie dla mądrych inaczej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Płyt winylowych LP jest coraz więcej. Ostatnio pojawiła spora ilość w MM we Wrocławiu, ale także w sklepach muzycznych jest wybór coraz większy. Ceny są znaczne, ale jednak są to wydania limitowane. Na allegro też jest w czym przebierać, w starszych i nowych wydaniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 a sprawdzałeś na Merlinie ,mają tyle płyt że chyba też handlują winylami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 25 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2008 w Merlinie mają tylko najnowszą kolekcję Sony - kultowy winyl... niestety brak innych płyt... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 25 marca 2008 Udostępnij Napisano 25 marca 2008 Na allegro mają te płyty. Kosztują sporo, ale taka jest ich cena. W sklepie na pewno taniej ich nie kupisz.http://www.allegro.pl/item320072695_mars_v..._rodriguez.htmlhttp://www.allegro.pl/search.php?string=bj...9&country=1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 25 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2008 dzięki tyle że naprawdę mnie denerwuje że w usa można dostać te płyty często o połowę taniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 26 marca 2008 Udostępnij Napisano 26 marca 2008 Na to nic nie poradzimy ,większość cen w USA jest znacznie niższa niż w Europie ,nie tylko płyty.To wielki rynek i każdy chce tam zaistnieć ,nawet kosztem marży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 marca 2008 Udostępnij Napisano 26 marca 2008 Sprawdź tutaj...Sklep sprawdzony, wybór też całkiem niezły jak na nasze realia... Ceny wiadomo..., ale w bezpośrednim porównaniu do konkurencji - OK... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bananamour Napisano 26 marca 2008 Udostępnij Napisano 26 marca 2008 Podobnie jak leon, polecam sklep Top Winyl.Polecam również:http://www.najlepszamuzyka.com/index.php?p...p;prod_id=15751Okazyjnie; zarówno pod względem wartości artystycznej jak rownież biorąc pod uwagę ceny, można kupić płyty analogowe na różnorakich aukcjach, targach, giełdach, wyprzedażach.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2008 Uwielbiam znajdować muzyczne perełki, także upodobałem sobie wszelkiego rodzaju targi staroci - mydło, powidło ale również WINYLE. Naprawdę niesamowite, jakie skarby ludzie trzymają w domach i, całe szczęście (tak, wiem - jestem złym człowiekiem...), nie znają wartości tej muzyki. Ostatnie zdobycze: RSC (x2), Krzak, Dire Straits, King Crimson (RED !!!!!!!) i Skaldowie (nie śmiać się, zna ktoś "Krywań, Krywań"?). Cóż, nie są to nowe rzeczy ale za tych 6 płytek w sumie zapłaciłem 45 pln RSC, Krzak, Skaldowie i KC (ponownie !!!!!!) było po 5pln. Sprzedawca przerobił mnie na DS, ale jakoś to przeboleję... Zachęcam więc do "szabrowania". Przekopać się przez tony pieśni patriotycznych, bajki dla dzieci, Bułata Okudżawę i znaleźć "Murmur" - bezcenne:) Taka muzyka nie każdemu musi odpowiadać, toteż spieszę z informacją, iż można wyszukać jeszcze sporo wartościowego soulu i zwłaszcza bluesa, przynajmniej według moich doświadczeń. Wielbicielom innych brzmień raczej nie polecam tej metody zapełniania półek z muzyką. Wbrew pozorom, porządnego jazzu jak na lekarstwo...Powyższe pozycje zdobyłem we Wrocławiu. Mieszkam jednak w Wawie i jakby co, to informuję tylko, że bazar "na Kole" jest spalony - ciężko coś ustrzelić, zaczęli się cenić. Polecam też sklep/antykwariat w podwórku przy skrzyżowaniu Świętokrzyskiej z Nowym Światem - dużo winyli i używanych płyt w b. dobrym stanie.To tyle. Winyle to jednak traktuję hobbystycznie. Ceny nowych wydawnictw są po prostu niezbyt przyzwoite:sad: P.S. "Murmur" to debiut R.E.M. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 3 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2008 Jak zaoszczędzę trochę gotówki zazwyczaj udaję sie do salonu AudioForte, gdzie nabywam jakiś czarny krążek. Jak na warunki i ceny panujące na polskim rynku nie jest tak źle. Ceny nie są zbyt wygórowane.W płyty używane podobnie jak Czesław zaopatruję sie w cytowanym już antykwariacie.Również się pochwale, że przed mnie więcej dwoma laty udało mi się nabyć analogowe "rodzynki" średnio po 5 zł sztuka. Wśród nich były m.in. takie płyty jak: Miles Davis Kind of Blue, Fleetwood Mac Rumours, Pink Floyd Animals. Stan prawie idealny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 4 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2008 niestety mieszkając w miejscu, w którym mieszkam raczej nie mam możliwości pochodzenia po takich "targach staroci"jeśli ktoś znajdzie płyty zespołu Can - "Tago Mago" lub "Ege Bamyasi" w dobrym stanie i niezbyt wygórowanej cenie, to proszę dać znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekDJ Napisano 28 maja 2008 Udostępnij Napisano 28 maja 2008 Polecam www.smstep.pl mają dużo ciekawych tytułów. W związku z moim hobby zaopatruję sie w płyty winylowe z muzyką klubową... o takie single nie ma żadnego problemu jest mnóstwo sklepów z muzą dla DJów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bananamour Napisano 19 lipca 2008 Udostępnij Napisano 19 lipca 2008 Proszę, napisz jakie tytuły zamawiałeś w "smstep" i jaki był czas oczekiwania na dostawę/przesyłkę??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyy Napisano 15 lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 lutego 2009 sporo upłynęło od ostatniego posta i podjęcia tematu ale jakiś czas temu ruszył sklep obok którego nie można przejść obojętniewww.dustydiggers.plsprawdźcie to naprawdę bo warto, na płyty po dokonanym przelewie czekałem raptem 4 dni a tytułów z paczki szukałem miesiącami więc polecam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAIN PL Napisano 1 maja 2009 Udostępnij Napisano 1 maja 2009 Ja z kolei polecam wizyty w miejscowych antykwariatach. W moim mieście jest "Anticzek" można tam znaleźć prawdziwe perełki po groszowych cenach choć niestety towar oczywiście używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiulek Napisano 7 maja 2009 Udostępnij Napisano 7 maja 2009 Niestety współczesne płyty analogowe są bardzo drogie i już ich nie kupuję. Z tego, co się orientuję można je dostać na targach dla kolekcjonerów, a także w antykwriatach i komisach. Ponadto widziałam je w MM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewabas Napisano 22 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2009 kupowanie nowych płytd winylowych? znam ten ból... rzeczywiście strasznie drogie i rzadko można sobie na nie pozwolić... najczęściej korzystam z allegro i smstep, smstep naprawdę szybko sprowadza każdą zamówioną płytę a i ceny są konkurencyjne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2010 Otóż stwierdzę bezczelnie, że na przeciętnym sprzęcie (powiedzmy całkowita wartość do 7-8 tys. zł), CD będzie grało lepiej od winylu, więc wydawanie chorej kasy na LP mija się z celem - te pieniądze lepiej zainwestować np. w porządne interkonekty.Ceny winylu w Empiku są tak absurdalne, że aż śmieszne. 145 zł za sonaty Mozarta z Gouldem. Ponad 300 zł za ...And Justice for All Metalliki na płytach 45 rpm! Czy oni postradali zmysły?Uważam, że ceny są ustawione tak, żeby żerować na ludziach, którzy uwierzyli w legendę "analogowego brzmienia" (która oczywiście jest prawdziwa, ale trzeba za nią nieźle zapłacić).Ponadto nie jestem w stanie uzyskać żadnych informacji o tłoczeniu ("Made in EU" jest dość lakoniczne), ani o stosowanej technologii, bo jeśli LP wyrżnęli z cyfrowych masterów używanych do produkcji CD, to po co cała ta zabawa? Sam fakt, że płyta waży 180 g to dla mnie za mało.Proszę nie zrozumieć mnie źle - sam mam ok. 800 sztuk, zbieranych od ok. 1979 r. (na CD przerzuciłem się w drugiej połowie lat 80.) i słucham tych płyt, ale nie mam do nich jakiegoś pobożnego nastawienia, z wyjątkiem kilku o wartości sentymentalnej i kilku, które na CD po prostu nie wyszły.Jeśli ktoś mi zaproponuje wymianę danego winylu na CD, nie będę się długo wahał.No dobra, to teraz możecie pojeździć po starym zgredzie, który się wychyla od pierwszego postu na forum Wszystkiego naj w Nowym!p.s. Za Czesławem Warszawiakom polecam antykwariat na Świętokrzyskiej - nazywa się Muzant. Ceny mają dość rozsądne i parę rzeczy tam ustrzeliłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qrawat Napisano 23 czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2010 Jestem mile zaskoczony. Płyta O.S.T.R.a Tylko dla dorosłych (wydanie 2xLP) kosztowało mnie jedynie 70 zł, a dodatkowo dodana była płyta cd. Jest to dla mnie szok (oczywiście pozytywny ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trebor6 Napisano 18 października 2010 Udostępnij Napisano 18 października 2010 Ebay, allegro. Ale obecnie nie skupiam sie nazbyt na kolekcjonowaniu winyli gdyz ciagle to inwestuje w sprzet muzyczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts