Pankiew Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 Cześć.Posiadam głośniki Kody model AV702F v.2, grały one ze wzmacniaczem Rotel 390ax MKIIWzmacniacz jednak mi się popsuł już 2 raz i nie mam zamiaru go więcej naprawiać i chcę kupić coś nowego. Co byście polecili do kwoty ~1200zł? Jakieś odchyłki mogą być ale wole mniej jak więc, bo jestem trochę sknerą i szkoda mi nawet tych 1000zł;pSłucham muzyki energetycznej, jakiejś tanecznej, rocka ale takiego bardziej łagodnego gdzie nie wydzierają się do mikrofonu, lubię posłuchać też klubowej muzyki ale też bez wstawek dupstepowych czy innych łomotów. Słucham też filmowej muzyki czy rodzaju muzyki jaką gra lindsey stirling. Czyli lubię wszystko aby wpadło w ucho. Do amplitunera chcę podłączyć TV, Komputer i Xboxa. W internecie wyszukałem takie sprzęty: Yamaha R-S500, R-S700, RX-V475Harman Kardon HK3490Marantz SR5023Onkyo TX-8030Wszystko na podstawie opini, a nie odsłuchu. Pokój w którym do gra to 20m2. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 A czemu chcesz amplituner nie wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strim Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 Ja wiem bo na przykładzie pierwszego napisali:Yamaha R-S 500 to elegancki amplituner gwarantujący doskonałą jakość brzmienia. 2x 75 W RMS z funkcją Pure Direct zapewnią niezwykłą selektywność dźwięku na poziomie audiofilskim. Urządzenie jest również wyposażone w odbiornik radiowy oraz programowalną pamięć 40 stacji AM / FMNiestety marketing osiągnął absurdy i w tej branży a już myślałem że tylko w proszkach biel jest jeszcze bielsza Swego czasu (w świecie) było dużo dyskusji czy tuner FM wpływa na jakość dźwięku wzmacniacza przeważyła ostatecznie doktryna że znikomą lub wcale. Cytat A czemu chcesz amplituner nie wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 lutego 2015 Tyle że np. Yamaha R-S700 to wzmacniacz A-S700 + radio i kilka dodatków za niższą cenę.O wyborze A-S700 decyduje tu głównie zacięcie na czystość wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pankiew Napisano 8 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2015 Chciałem amplituner, bo teraz jako jedyne źródło dźwięku służył PC. A że ostatnio rzadko go włączałem to albo nic nie grało albo włączałem komputer tylko po to, żeby grała muzyka, a to trochę bez sensu. Nie bardzo chcę mi się też kupować oddzielnie tunera. Wolę jak jest coś w jednym kawałku. A opisami typu "niezwykłą selektywność dźwięku na poziomie audiofilskim" się nie sugeruję. Jakbym miał tym się sugerować to i bawiłbym się z miane kabli, a tak mam podłączone zwykłe miedziane, jedne z tańszych ale za to grube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 lutego 2015 Pisząc o czystości wzmacniacza i w ten sposób jego wyższości , chodziło mi raczej o rodzaj czystości rasowej niezaśmieconej innymi cechami użytkowymi.Czysty wzmacniacz jet czysty bo jest wyłączne wzmacniaczem.Taki amplituner to już skrzyżowanie wzmacniacza z tunerem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 lutego 2015 Można mieć problemy ze wzrokiem, słuchem i stawiać znak równości między amplitunerem, a wzmacniaczem (idąc tym tropem może między wzmacniaczem a ampli kinowym ) Można przecież porównać wewnętrzną budowę i różnica między np. amplitunerem, a wzmacniaczem tej samej firmy jest tak duża jakby to były dwie różne konstrukcje dwu firm- więc mają grać tak samo? Owszem, obie mogą grać dobrze, ale nie tak samo.Biorąć pod lupę wzmacniacz yamaha as300 ( as500), mało osób postawi znak równości między nim a "analogicznym" tańszym amplitunerem RS300, czy yamahą sieciową RN301 . Różnice ujawniają się najcześciej przy głośnym odsłuchu, dokładniejszych wymagających prądu kolumnach, wzmacniacze z tunerem są nieco słabsze w zasilczu- oczywiście w 90% wystarczą, Słabszy zasilacz z ampli, dodatkowo musi obsłużyć sekcję tunera, wyświetlacza, czasem jakieś cyfrowe wejście i robi się jakieś 20-30% mniej mocny, wydajny. Zostają też użyte inne podzespoły, tańsze- i też sporo osób nie usłyszy róznicy... Podobnie ma się sprawa z Pionereem sx20- to nie jest pionner A30, czy A20, Denonami itd.Trochę tak jakby kupić nowego 3 drzwiowego 100KM hatchbacka za 60tys. i twierdzić że jego cięższa 90 KM wersja kombi za 55tys nie kryje różnic- no niby nie, ale różnice pokazują się w tych trudniejszych, ekstrmalnych sytuacjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 lutego 2015 Ja jednak uważam że należy porównywać wzmacniacz i tuner za tą sama cenę z amplitunerem stereo. Dodatkowe cechy użytkowe również mają swoją wartość.Dlatego nie można porównywać w jakości dźwięku wzmacniacza stereo z amplitunerem kina domowego np. 7.2 w stereo jeśli oba kosztują tyle samo. Jeśli chodzi o r-s700 i a-s700 sprawa ma się jednak inaczej. Taniej kupujemy wzmacniacz wyposażony w dodatkowe opcje. Ten sam wzmacniacz z tym samym zasilaczem. O cenach decydują nie tylko koszty produkcji ale i rynek. A rynek nie koniecznie musi wiązać się z logiką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pankiew Napisano 8 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2015 Wy tu gadu gadu, a konkretów brak. Sugerując jednak z tego co napisaliście, to sugerujecie mi porzucenie tematu amplitunera i złożenie zestawu wzmacniacz + tuner? Skoro tak, to jakiego najlepiej szukać, by z całością zmieścić się w tych dajmy 1200zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 lutego 2015 Ja nic takiego nie mówiłem Jeśli ma być radio to albo amplituner. albo wzmacniacz i tuner używany.No można by kupić jedno i drugie używane.Gdyby tuner i wzmacniacz mają być nowe , to na wzmacniacz zostanie tyle że amplituner będzie lepszym wyjściem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts