klimek Napisano 12 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2015 Pytałem Jacka75 i powiedział mi, że to mógł pisać MobyDick i rzeczywiście tak było. Poqiedział mi, że pisał o małym mixerze, żeby uniknąć przepinania kabli i ustawiania dźwięku częściowo z końcówki a częściowo z kompa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 12 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2015 No i chyba Ci właśnie o to chodziło, choć nie wiem czy tylko o to, bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 12 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2015 Chodzi o wejście na mikrofon? Nie potrzebuję, mam w konsoli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 A więc wybrałbym jak najprostsze urządzenie bez zbędnych dodatków z których nie będziesz korzystał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 13 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 Dasz jakiś przykład? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 Miałem na myśli jedno z tych które sam podałeś. A masz link tego mixera od MobyDicka ? Nie pamiętam ile kosztowało i jak to się prezentowało, ale było ciekawe. No i ile zamierzasz finalnie na to wydać pieniędzy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 13 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 Problem w tym, że tylko chyba napomknął o tym mixerze, bez szczegółów, w każdym bądź razie tyle wyciągnąłem z tej telenoweli: KLIKTu, że tak powiem, chciałbym niedrogo. Żeby cena była niska, a jakość całkiem ok(nie musi na razie powalać, może z czasem to zmienię), gdyż trochę swój portfel wydrenowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 To raczej nie ten temat, nie ma tutaj tego mixera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 13 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 Myślałem, że to konkretnie ten post, bo MobyDick pisał, że to było w temacie o dobieraniu końcówki mocy do zestawu Tonsil Zeus, powiedział dokładnie(pozwolę sobie zacytować): Cytat Wtedy chodziło o podłączenie do nagłośnienia w dużym pomieszczeniu mieszkalnym wzmacniacza estradowego ( w zasadzie końcówki mocy ) z kolumnami Tonsil Zeus. Sprzęt nie był szczególnie wyrafinowany. Stwierdziłem że warto by podłączyć komputer i posiadany sprzęt audio przez mikser. Takich małych i niedrogich mikserów jest sporo w sprzedaży. Trudno jednak coś takiego szczególnie polecać ze względu na jakieś szczególne cechy brzmieniowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 No ale gdzie tutaj propozycja mixera ? Jedynie o czym wspomniał to o końcówce mocy. W poście o którym myślałem był link, albo zdjęcie małego mixera, funkcjonalnością i budową (w bardzo okrojonym skrócie) przypominający Mackie Knob.Zobacz :http://allegro.pl/mackie-big-knob-kontrole...5246102255.html [ MACKIE BIG KNOB ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 13 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 Dopytałem, powiedział, że wrzucił pierwszy lepszy tani mikserek, coś pokroju Behringer ub502 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 To nie ten. Tamto urządzenie miało tylko potencjometr głośności i możliwość wyboru sygnału źrodła.Taki Behringer też może być. Masz tutaj jeszcze wzmocnienie phantom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 14 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 To już nie wiem, co to może dokładnie być.Tak wogóle mam pytanie. Skąd mogę wiedzieć, że gram za głośno? Nie chce spalić głośników Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 Sam powinieneś słyszeć kiedy będzie za głośno, nie wiem jak mam Ci odpowiedzieć. Sprawdź przy jakiej skali występują zniekształcenia. Z tyłu kolumny masz także potencjometr głośności.A mixer możesz kupić i ten. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 14 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 Ok, to załóżmy, że biorę tego behringera. Teraz kable.Patrząc na to będę potrzebował kabli:2xRCA<->2xDuży Jack1-mini jack<->2x Duży JackTego drugiego, mam, tyle że jakość nie jakaś nadzwyczajna(dałem za 3m kabla 25 zł). Lepiej samemu zaopatrzyć się w kable i wtyki i polutować, czy kupić gotowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 Lepiej kup gotowe. Raz że robienie kabli samemu nie wyjdzie taniej, a dwa że trzeba to zrobić solidnie.Ja podłączałem te monitory kablami jack-jack 6.3 mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 14 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 Lutowałem już kiedyś kable i sądzę, że mi to dobrze idzie, więc tu nie powinno być problemu. Zrobię sobie wycenę ile by mi wyszło w jakiej opcji i wybiorę tańsze Zapomniałem dodać kabli z miksera do monitorów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 To o nich właśnie udałem wcześniej. A to jakim kablem wyprowadzisz sygnał z komputera do mixera, zależy od tego jakie masz wyjścia z karty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Cytat Lepiej kup gotowe. Raz że robienie kabli samemu nie wyjdzie taniej, a dwa że trzeba to zrobić solidnie. Mi akurat wyszło taniej, bo za 0.5m RCA Oehlbacha srebrzonego trzeba dac ponad 100zł, a ja sobie polutowałem tyle co koszt wtyków i cyny. Mam dwa kable, metrowy i 30cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 15 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Mam pytanie dot. podłączenia źródeł. Z konsoli pociągnąć kabel 2xRCA<->2xJack czy 1 Jack stereo starczy? A z laptopa 1 mini-Jack<->2xRCA czy na Jacka? A może wogóle 2 Jacki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Jak masz ten drugi to ok. Monitory podłączyłbym na duże jacki.Kabel możesz zrobić jak chcesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 15 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Tego co mam użyję do konsoli. Ale co z tym do lapka? Jak najlepiej podłączyć?Chyba zrobię go na jacka stereo, bo jak bym podpiął na 2xRCA, to miałbym jedynie możliwość ustawiania głośności przez Main Mix Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Masz tutaj link do manuala mojego mixera :http://www.mackie.com/products/802vlz3/pdf/802VLZ3_OM.pdf [ Mackie - 802-VLZ3 ]Możesz sobie obejrzeć schematy różnych połaczeń. Co prawda jest to inny mixer, ale poszczególne wejścia są takie same. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 15 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Zamówiłem kable. Więc to już wszystko.Podsumujmy:Kupiłem monitory aktywne Mackie MR5 za 720 zł. Do tego mikser Behringer UB502 za 144 zł. Całość została opatrzona kablami za ~130 zł. Cały zestaw wyszedł mi trochę droższy niż planowałem, bo ~1000 zł, ale chyba nie będę narzekał. Pozostało mi rozkoszować się dźwiękiem wydobywającym się z głośników Dziękuję wszystkim za pomoc! Szczególnie zieluwidowi Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Nie ma za co . Cieszę się, że mogłem Ci pomóc i mam nadzieję, że będziesz zadowolony z zestawiku. Monitory masz super, sam takie mam. Behringer choć prosty i niedrogi, to jest wystarczający. Wiele osób ma dość krytyczne nastawienie do tej firmy (szczególnie do produktów budżetowych). Ja miałem przez jakiś czas mixer Behringera XENYX802 FX, wzmacniacz słuchawkowy HA4700, sterownik BCF200 i styczność z kilkoma innymi produktami tej firmy. I moje zdanie jest takie : Dzięki budżetowym produktom takich firm, wielu ludzi ma szansę realizować swoje pasje. Nie każdego stać na sprzęt z wyższej półki.Pozdrawiam i liczę, że odezwiesz się jeszcze. A może wrzucisz jakieś foty jak już będziesz miał komplet ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts