Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam mam do was prośbę do znawców YAMAHY otóz posiadam Nowy ampli Yamahy wiadomo również kolumny Yamahy i chciałbym kupić GRAMOFON również z Yamahy do zestawu otóż nie wiem czy Yamaha produkuje jeszcze gramofony? jeśli nie to prosze napiszcie mi jaki wyszedł ostatni model gramofonu z Yamahy- dziekuję za odpowiedź pozdrawiam
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Poprostu stawiam na YAMAHE... mam amplika yamahe+kolumny yamahe= dźwięk rewelacja nigdy się na yamasze nie zawiodłem i dlatego chcę gramofon z yamahy ale nie wiem niestety który model był najnowszy(ostatni wyprodukowany) icon_sad.gif
Napisano
Znając pewien styl brzmienia, tych bardziej dostępnych cenowo wzmacniaczy, amplitunerów( rxv, rs ), jak również niektórych kolumn (ns), dźwięk mocno specyficzny kiedy jest to razem w duecie. Ale można i tak.
Choć wyższe modele wzmacniaczy yamaha, czy kolumn typu soavo, brzmia pewnie już nieco inaczej.
Napisano
Rozumiem ze stawiasz na Yamaha ale mysle ze nie obcowales z innymi producentami sprzetu audio a uwierz mi ze jest z czego wybierac. Wtedy nie byloby problemu z szukaniem najnowszego ze starych gramofonow Yamahy?
Napisano
arti to co bys polecił prócz yamahy? kwota max 1000 wiadomo kokosow nie będzie ale zawsze coś aha i ważne aby miał wbudowany przedwzmacniacz i naprawdę zależy mi na jakości dźwięku... wiem ze 1tys to nie 50000 bo sa takie a nawet i drozsze
Napisano
Kolego, jeżeli masz 1000 zł na gramofon, to posłuchaj mojej rady. Kup Thorensa TD318. Dokupisz sobie z czasem lepszą wkładkę i będziesz wiedział, że masz gramofon z prawdziwego zdarzenia.
Nic nowego za 1000 zł nie ma startu do tego gramofonu, wierz mi. I nie rozumiem dlaczego chcesz wbudowany przedwzmacniacz. Przyzwoite gramofony nie mają wbudowanego pre. Są proste i niezawodne zarazem, a brzmieniem czarują do dziś, często pomimo swoich lat.
Napisano
Przychylam sie do Thorensa. Wciaga bez pytania wszystkie Yamahy ktore wyszly do tej pory. Mozna jeszcze sprobowac z Pro Ject Debiut ale z tej dwojki wybralbym tego pierwszego. Pozniej jakas lepsza wkladeczka i bedzie ok. Wbudowane preampy phono moim zdaniem nie sa dobrym rozwiazaniem. Slyszalem w moim zyciu pare ale to rzadkosc. Jeden to lampowy preamp w Coplandzie CSA14 a drugi to dodatkowy slot do wzmacniacza Acuphase.
Napisano
Dokładnie, Pro-Ject, też klasa gramofon, ale ja mam 318-tkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Jest tutaj wszystko co powinno być w porządnym, klasycznym gramofonie, plus miękkie zawieszenie.
Zobacz :
http://olx.pl/oferta/gramofon-thorens-td-3...html#21bf10e3c0
[ THORENS TD318 ]

Cena rozsądna, stan bardzo dobry. Zawsze można poprosić o więcej zdjęć i dokładny opis stanu i historii gramofonu (wskazane).
Napisano
Też polecam Thorensa 318 .Gra u mnie i to gra bardzo ładnie .Całkiem podstawowego Pro Jecta nie polecam .U mnie gra także
Pro-Ject 1 xpression III Comfort ,na początku miałem do niego zastrzeżenia .Trudno w nim wyregulować ramię .Ale dzwiekowo jest niezły no i ma wyłączanie napedu na koniec płyty tak jak Thorens co bardzzo cenię.
Napisano
Cytat

posiadam Nowy ampli Yamahy wiadomo również kolumny Yamahy...

A niby dlaczego "wiadomo"???
Zazwyczaj można kupić w tej samej (albo niższej) cenie lepiej grające od Yamahy - kolumny innych producentów.
No chyba że kupiłeś Soavo, to w takim przypadku nie jest źle icon_razz.gif

Poza tym - mógłbyś od razu napisać, jakie modele Yamy kupiłeś.
No i trochę "powalczyć" z "kropkami" i "przecinkami" , bo pisałeś cały post jako jedno zdanie - co trochę utrudnia czytanie i zaciemnia sens...

Pozdrawiam
Napisano
Fakt. W sumie widziałem od czasu do czasu pokrywy do Thorensów w niezłym stanie, ale to zawsze dodatkowe koszty. Trzeba zapytać bo może facet ma. A jak nie to zawsze można negocjować cenę.
Chociaż osobiście wolałbym kupić kompletny sprzęt.
Napisano
Cytat

Witam posiadam Nowy ampli Yamahy wiadomo również kolumny Yamahy

Cytat

... mam amplika yamahe+kolumny yamahe= dźwięk

Cytat

Poza tym - mógłbyś od razu napisać, jakie modele Yamy kupiłeś , niby dlaczego "wiadomo"??? .

Cytat

Kolego, jeżeli masz 1000 zł na gramofon, to posłuchaj mojej rady. Kup Thorensa TD318. Dokupisz sobie z czasem lepszą wkładkę i będziesz wiedział, że masz gramofon z prawdziwego zdarzenia.
Nic nowego za 1000 zł nie ma startu do tego gramofonu, wierz mi. I nie rozumiem dlaczego chcesz wbudowany przedwzmacniacz. Przyzwoite gramofony nie mają wbudowanego pre. Są proste i niezawodne zarazem, a brzmieniem czarują do dziś, często pomimo swoich lat.

Dokładnie to co napisał RoRo, nikt nie namawia Ci do zmiany "ampka i kolumn yamahy" skoro lubisz firmę. Jednak warto napisać model posiadanego sprzętu, i parę słów o nim, zamiast tylko powtarzać to samo. Bo tak to koledzy radzą, a może niepotrzebnie, bo i tak wybierzesz coś innego.
Może koniecznie chcesz gramofon z przedwzmacniaczem, bo tzw. nowy ampek to nie np. RS 500, czy RS 700 tylko ampek kinowy bez potrzebnego wejścia PHONO/MM.

Napisano
HTR-4066 LUPIE PORZĄDNIE I JAKOŚĆ PIERWSZA KLASA więc nie zgodze sie jesli ktoś napisze że jest kijowy, dla mnie jest zajebosty . co do tego thorens'a to tylko wkladka ma znaczenie na jakosc dzwieku?
Napisano
No a jak chcesz podłączyć gramofon bez wejścia phono ? Potrzeby jest Ci zewnętrzny przedwzmacniacz, bo gramofony z wbudowanym pre są kiepskie.
A różnice pomiędzy KD, a Stereo są bardzo duże, jeżeli chodzi o brzmienie. No ale jak już masz taki sprzęt, to trudno. Kupowałeś pod kątem filmów, czy muzyki ?
Napisano
to sie dokupi przedwzmacniacz.. ogolnie pod wzgledem filmow i nie narzekam ale to chyba nie ma sensu wydawac kolejnego tysiaka na wzmachol specjalnie do gramofonu tak czy nie? (jestem poczatkujacy w tych sprawach) a wiadomo jakims melomanem nie jestem icon_wink.gif a np ten gramofon mimo ze jest nowy to jest gorszy jakosciowo od tego co mi Pan proponowal? chodzi mi o ten Denon DP-300F
Napisano
Różnica jest taka, że wzmacniacz AS500 nie ma bajerów za które płacisz w przypadku amplitunera kina domowego, więc w porównywalnej cenie zwykły wzmacniacz stereo zagra lepiej niż amplituner kina domowego.
Takie porównanie było już sporo razy wałkowane - wystarczy skorzystać z wyszukiwarki albo zerknąć na tematy w FAQ na naszym Forum.

Cytat

to czym sie jedno od drugiego rozni, przeciec ten htr-4066 tez mozna gramofon podlaczyc, to znacyz ze kijowo będzie grał??? i jaka roznica nad tym Yamaha AS500

A poza tym - zdaje się, że nie masz wejścia PHONO w tej Yamie...
Więc potrzebujesz poza gramofonem również przedwzmacniacz gramofonowy.
Nie można było tak od razu podać modelu???

Pozdrawiam
Edit: zdaje się, że w międzyczasie Zieluwid już Ci napisać w tym samym stylu