2kilo Napisano 21 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2015 Stare okragle DIN 5, kupie przejsciowke.Ok, to sprawdze i zaloze kabel uziemiajacy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2015 Jak będziesz kupował kolce, to pamiętaj o metalowych podkładkach do nich (przy niektórych kolcach nie ma w komplecie podkładek).No i trzeba jeszcze będzie wypoziomować kolumny... A przynajmniej sprawdzić, czy masz równą i poziomą podłogę w miejscu, gdzie będą stały kolumny.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 21 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2015 A wogole jaka jest funkcja tych kolcow, aby kolumna sie nie przemieszczala ? Mozliwe jest aby miala taka "sile ".Dobra, nie ma pytania, znalazlem w google artykol.Ale w nim pisza, ze bardziej efektywne sa nozki gumowe, co myslicie jakie lepiej ?Link: http://loudspeaker.pl/kolce-pod-kolumny/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2015 No tak myślałem. Starsze wtyki mają poprowadzony kabel uziemiający w środku. Możesz spróbować przejściówki, ale np. w gramofonie mojego teścia kompletnie nie zdała ona egzaminu. Finalnie wtyk został zmieniony na rca i został wyprowadzony przewód uziemienia.Kolce wpływają na poprawę brzmienia, oraz kontrolę niskich tonów. Warto poeksperymentować, gumowe nóżki też będą niezłe. Kolce wyglądają efektowniej, ale trzeba zastosować do nich dodatkowo podkładki w celu zabezpieczenia powierzchni podłogi przed porysowaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 22 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Jeszcze pytanie odnosnie przewodu glosnikowego, czy on jest dwu zylowy czyli np na kolumne jeden przewod, czy na kolumne dwa odcinki przewodow ?http://www.zbyromex.pl/pl/p/Przewod-glosni...-DA-VINCI-/1522 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Kabel ma dwie żyły, czyli jeden odcinek na jedną kolumnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC10 Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Cytat Jeszcze pytanie odnosnie przewodu glosnikowego, czy on jest dwu zylowy czyli np na kolumne jeden przewod, czy na kolumne dwa odcinki przewodow ?http://www.zbyromex.pl/pl/p/Przewod-glosni...-DA-VINCI-/1522 Jeżeli myślisz o przewodach to polecam QED Ruby. To kabelek który może konkurować z innymi w cenie do 130 zł/m. QED jest relatywnie tani bo tylko 35 zł/m ale naprawdę warty tych pieniędzy http://audiopolis.pl/qed-qe1315-reference-...u-2x-3-mm2.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 22 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Dzieki MC10 za propozycje, zastanowie sie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2015 Cytat Sluchaj, a ile metrow na glosnik tego kabla na moj pokoj, ja tak mysle ze 5,5 metrow na glosnik jest chyba ok, te 0,5 metra na obrobke. Twoje kolumny DALI są dość wymagające pod względem ich prawidłowego ustawienia i nie mogą stać zbyt blisko ścian.Czy będziesz miał możliwość ich prawidłowego rozstawienia?O rozmieszczeniu kolumn w pokoju możesz poczytać choćby tu - na stronie AudioSystemuhttp://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/Wracając do kabli - zachowując odpowiednią rezerwę na kombinowanie z rozstawieniem będziesz potrzebował jakieś 12metrów (po 6metrów na kolumnę).Więc różnica między 7.50zł za metr Alpharda SL-10 a 35zł za QEDa to już jest trochę (dokładniej 330zł).Krótko mówiąc- bierz Alphardy...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2015 Ja także uważam, że na start te kable są wystarczające. Wiadomo, nie są top level, ale w swojej niskiej cenie, bardzo dobre.Lepsze kable możesz sobie dokupić później. Kiedy już oswoisz się z brzmieniem i być może będziesz w stanie określić co ewentualnie chciałbyś zmienić/poprawić.A co do ceny takiego eksperymentu na start, to różnica w cenie faktycznie jest spora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 23 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2015 No racja co do tych kabli, rostawienie kolumn, no mam mozliwosc ich rostawienia, ale niestety ograniczona, wynika to z gustu przestrzenego malzonki, bedzie trzeba wynegocjowac kompromis .Dzieki za ten artykol, zapoznam sie z nim i pokombinuje w miare mozliwosci.Przewod gramofona zostanie wymieniony z din na rca i dodane uziemienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2015 Cytat Przewod gramofona zostanie wymieniony z din na rca i dodane uziemienie. Tylko nie wstawiaj jakiegoś najtańszego kabla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 23 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2015 Ja tego nie bede robil sam, tylko w tym sklepiku co piszalem wczesniej, gosciu zna sie na rzeczy, ale za bardzo nie mam kontroli jaki gatunkowo to bedzie kabel, musze mu zaufac, mnie nie bedzie jutro jade do PL, wiec mam nadzieje, ze bedzie ok.W porownaniu to co teraz kompletuje z tym na czym dotychczas sluchalem muzyki to tak jak bym z opla przesiadl sie do merca, wiec roznica bedzie ogromna , najpierw z tym bede musial sie oswojic i nacieszyc i to zajmie mi troche czasu.No i musze sobie plyty kupic i zaczac budowac swoja bibloteke muzyczna na winylach, a lista z plytami do kupienia, no coz cienka to ona nie jest.Ogolnie to juz nie moge sie doczekac, jak to bedzie gralo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2015 Rozumiem, ale to raczej logiczne że w takim miejscu powinni znać się na rzeczy i nie wstawiać badziewia do fajnego sprzętu.A co do Twojego wyczekiwania, to wierz mi że ja także jestem podekscytowany i nieogę się doczekać Twojego opisu wrażeń z odsłuchu .A co do kolekcji płyt, to tam gdzie mieszkasz bedziesz miał dużo lepszy dostęp do ciekawych pozycji w rozsądnych cenach. Szczególnie jeżeli chodzi o płyty winylowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 9 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Witam, po urlopie, niestety jeszcze nie podlaczylem spetu, gramofon jest jeszcze w naprawie, okazalo sie ze ramie nie wraca, popsuta jest czesc odpowiedzialna za cofniecie ramienia, czesc jest zamowiona, ale to trwa bo tutaj sa swieta praktycznie w kazdy tydzien, poczawszy od 28 kwietnia.Nie wiem czy dac go naprawiac, czy moze zrezygnowac z Duala i kupic inny gramofon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Przejrzałem jeszcze raz wątek, szukając zdjęcia tego Duala ale chyba nie wstawiałeś. Ja jestem z tych, co to mają frajdę, gdy przywrócą coś do życia, nawet jeśli zrobi to ktoś inny. Jeżeli koszty nie będą wygórowane to ja bym naprawiał. Inny zawsze możesz kupić.P.S. Fajnie macie z tymi "wolnymi dniami" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 W przyszlym tygodniu tez jest wolny czwartek, a o zakupie gramofonu to myslalem o takim :http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-fo...previousPage=lrza 250 euro tyle chce sprzedajacy.Lub ten ale drozszy : http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-fo...previousPage=lr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Świetne gramofony, ja mam Thorensa TD318. W sumie możesz sprawdzić po ile chodzą u Ciebie, a może znajdziesz jakąś 320-tkę w dobrej cenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Nie ma ani 318 ani 320, jedynie do 318 sa pokrywy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Tak to bywa, dziś nie ma ale jutro...wystarczy poczekać. Ne ebayu 318 chodzą bliżej 200-250 euro, choć raczej w licytacjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Dzis jade zobaczyd do Leiden Thorensa 160, oto link :http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-fo...previousPage=lrtylko chyba nie mam kabla na mase, czy to musi byc ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Najwięcej Thorensów znajdziesz na eBay.de.A co do kabla masy, to może z tyłu jest terminal ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 A co to jest ten terminal ?Ten kabel masy musi byc ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Najprościej mówiąc to taka śrubeczka za pomocą której można zamocować kabel. Podobnie jak uziemienie we wzmacniaczu. Na pewno widzisleś jak to wygląda.A może kabel jest puszczony razem z kablami sygnałowymi ? Na podstawie tych zdjęć, trudno stwierdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2kilo Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Sprzedajacy mowi ze kabel jest podlaczony pod orginalne wyjscie, ale w takim razie nie wiem czy faktycznie ta masa jest np w kablu plus.Wpuszczony czy to znaczy ze powinien byc trzeci kabel lub trzecie wyjscie oprocz dwoch RCA czy w jednej koncowce RCA jest tez uziemienie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts