RoRo Napisano 29 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2015 MobyDickTen Pioneer to ma być dobry wybór ? Przecież laser do niego nie będzie tani! Jak coś piszesz, to postaraj się bardziej (albo sprawdź, jak nie jesteś pewien) bo pakujesz kolegę na minę... :!: Cytat Co byście polecili do 100zł., najlepiej żeby miał pilota; zależy mi też na tym, aby był łatwy i tani dostęp do części zamiennych (laser) i posiadał wyjście na zewnętrznego DAC'a, którego na razie nie mam, ale w przyszłości może... Jak tani laser i dobra dostępność lasera, to głównie należy szukać wśród SONY.Spokojnie trafisz zadbany egzemplarz z wyjściem cyfrowym i pilotem - ale nie poniżej 100zł. Przy takich wymaganiach 150zł to minimum...A przede wszystkim szukaj zadbanych egzemplarzy, a nie jakiś zmęczonych egzemplarzy.Przykładowy SONY CDP-XE510 (z pilotem, z wyjściem optycznym na DAC i z tanim -łatwo dostępnym laserem, za 149zł) jest tutaj do kupieniahttp://allegro.pl/sony-cd-cdp-xe510-i5620291522.html Cytat A co powiecie na Pioneera pd s505? Podobno lepiej brzmi, ale jak w przyszłości podłącze go do dac'a to chyba nie robi różnicy? Wyższa klasa odtwarzacza robi różnicę - niezależnie czy podłączasz go bezpośrednio analogiem, czy w przyszłości poprzez DACa.Ale jak chcesz tani laser - to nie w Pioneerze ...PozdrawiamPS. Jak znajdziesz interesujący Cię model CDka - to pierw wrzuć w wyszukiwarkę i znajdź, jaki ma laser. A potem poszukaj lasera (np. na allegro) i będziesz wiedział ile trzeba zapłacić za nowy laser. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 Napisałem że pod warunkiem że laser będzie dobrze działał . Nie sprawdzałem ile będzie kosztował laser do tego Pioneera, ale zwykle nie należą do jakichś masakrycznie drogich. Z tego co się orientuję to jego koszt to nieco ponad 300 zł i sądzę że warto jeśli chodzi o ten model. Do tego ma wart uwagi niekonwencjonalny napęd z talerzem na którym kładziemy płytę z optyką lasera skierowaną w dół. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 MobyDickCzyli do tego Pionka laser kosztuje 2 razy więcej niż cena używanego CDka (albo o co najmniej połowę więcej - w zależności od tego, za ile można kupić odtwarzacz). Poza tym cena to jedno, a dostępność to drugie Chodziło mi o to, że jak dajesz odpowiedź/propozycję, to warto nad nią trochę bardziej popracować Tym niemniej masz rację, że patent z "odwróconą płytą" w Pioneerach to fajna rzecz - no i laser mniej się brudzi.Przykładowy laser KSS-213 do SONY jest do kupienia za 30zł (czyli 10 razy mniej - biorąc pod uwagę cenę Pioneera podaną przez Ciebie)http://allegro.pl/laser-kss-213b-kss213b-k...4870749286.htmlCo prawda jest to zamiennik, ale masz półroczną gwarancję.Oczywiście ten laser nie pasuje do każdego modelu SONY (sporo starszych i wyższych modeli ma drogie i nieosiągalne lasery, a ceny są wyższe niż 100USD).PozdrawiamPS. Laser może dobrze działać przez parę tygodni po zakupie - a co później? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 W moim Pionku laser od nowości działa już grubo ponad 20 lat . Do tej pory nic w nim nie było naprawiane. Ten jest znacznie nowszym modelem i jest szansa że będzie działał jeszcze w miarę dość długo. Wiele tańszych ( z pewnego okresu ) laserów Sony w okresie gwarancji miało kilkukrotnie większą awaryjność niż podobne u konkurencji , po 2 latach padały notorycznie. Chyba dlatego były i są takie tanie. Sporo też zależy od obecności palaczy tytoniu w domu. Jako tani napęd do nowoczesnego DACa , jeśli w (pobliżu jest telewizor) może służyć niedrogi model BluRay-a ( np. właśnie Sony ). Nie pisze tego złośliwie jeśli chodzi o lasery tej marki. Miałem z tym zjawiskiem do czynienia u bardzo wielu znajomych. Sony miało taki niechlubny okres i po nim problemy z tego co wiem rozwiązano. I chyba z tego powodu stare i tnie CD Sony omijał bym z daleka. Poza awaryjnością laserów muszę przyznać że były naprawdę dobre ( oczywiście w relacji do ich ceny ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 30 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 Gdzie zwykle znajdujecie dane dotyczące lasera w poszczególnych odtwarzaczach? Przejrzałem manualsa http://www.manualslib.com/manual/917222/So...l?page=5#manual soniacza i nie mogę znaleźć jaki tam typ/model siedzi. MobyDick, jeśli dobrze zrozumiałem podałeś mi już, jaki laser do niego pasuje, ale chciałbym w kolejnych modelach sam już szukać, żeby Was nie zadręczać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 W tym Soniaku XE510 siedzi laser KSS-213B.Kuczok - naprawdę szukałeś w googlach czy innej wyszukiwarce???Na pierwszym miejscu wyników maszhttp://www.dutchaudioclassics.nl/the_compl...converter_list/i z tej spokojnie możesz korzystać MobyDicklasery to leciały najszybciej w miniwieżach SONY...Mam parę pełnoletnich CDków SONY i jakoś problemów na szczęście nie zauważyłem, a ogólnie CDków tej firmy to ładna liczba się przewinęła. Natomiast nie da się ukryć, że wiele CDków w zbliżonej cenie do tego Soniaka będzie grało lepiej (np. Pioneery). Ale liczy się pewność i spokój (czytaj niska cena) w przypadku ewentualnej wymiany lasera. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 30 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 Nie wiem co wpisałeś do googla, ale mi to nie wyskoczyło A to, co mi przesłałeś jest super. Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2015 Proszę bardzo Życzę powodzenia w poszukiwaniach.O ile pamiętam, to w tym modelu masz poza tym również CD-TEXT.PozdrawiamPS. W instrukcjach do odtwarzaczy zazwyczaj niestety brak informacji o wykorzystanym laserze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 31 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2015 RoRo, napisałeś, że w Soniaku XE510 siedzi laser KSS-213B a na tej stronce podają KSS-150A / KSS-210A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2015 Na tej stronce podają tak jak napisałem: KSS-213BSONY CDP-XE510DAC: CXD8567AM - CXD2545Qlaser: Sony CDM14 - KSS-213Bhttp://www.dutchaudioclassics.nl/the_compl...converter_list/Nie wiem, w jaki sposób dostajesz KSS-150/KSS-210ABo te lasery były w starszych konstrukcjach (np. zobacz SONY CDP-950)PozdrawiamPS. Poza tym na innych listach też jest "213B" dla tego Soniaka, no i modele tej i zbliżonych serii również mają "213B" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 1 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2015 Racja, mój błąd, CDP-XE510 to nie to samo co CDP-510 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 4 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2015 Powyższy zakupiony. Posiada wszystko czego poszukiwałem (a nawet więcej bo cd text) i za odpowiednią cenę. Jak na razie spisuje się nieźle. Jak się z nim trochę oswoję będę mógł napisać więcej na jego temat. Tym razem wielkie dzięki RoRo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts