Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
MobyDick
Ten Pioneer to ma być dobry wybór ? Przecież laser do niego nie będzie tani! icon_eek.gif
Jak coś piszesz, to postaraj się bardziej (albo sprawdź, jak nie jesteś pewien) bo pakujesz kolegę na minę... :!:

Cytat

Co byście polecili do 100zł., najlepiej żeby miał pilota; zależy mi też na tym, aby był łatwy i tani dostęp do części zamiennych (laser) i posiadał wyjście na zewnętrznego DAC'a, którego na razie nie mam, ale w przyszłości może... icon_smile.gif

Jak tani laser i dobra dostępność lasera, to głównie należy szukać wśród SONY.
Spokojnie trafisz zadbany egzemplarz z wyjściem cyfrowym i pilotem - ale nie poniżej 100zł. Przy takich wymaganiach 150zł to minimum...
A przede wszystkim szukaj zadbanych egzemplarzy, a nie jakiś zmęczonych egzemplarzy.

Przykładowy SONY CDP-XE510 (z pilotem, z wyjściem optycznym na DAC i z tanim -łatwo dostępnym laserem, za 149zł) jest tutaj do kupienia
http://allegro.pl/sony-cd-cdp-xe510-i5620291522.html

Cytat

A co powiecie na Pioneera pd s505? Podobno lepiej brzmi, ale jak w przyszłości podłącze go do dac'a to chyba nie robi różnicy?

Wyższa klasa odtwarzacza robi różnicę - niezależnie czy podłączasz go bezpośrednio analogiem, czy w przyszłości poprzez DACa.

Ale jak chcesz tani laser - to nie w Pioneerze ...

Pozdrawiam
PS. Jak znajdziesz interesujący Cię model CDka - to pierw wrzuć w wyszukiwarkę i znajdź, jaki ma laser. A potem poszukaj lasera (np. na allegro) i będziesz wiedział ile trzeba zapłacić za nowy laser.
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Napisałem że pod warunkiem że laser będzie dobrze działał icon_smile.gif . Nie sprawdzałem ile będzie kosztował laser do tego Pioneera, ale zwykle nie należą do jakichś masakrycznie drogich. Z tego co się orientuję to jego koszt to nieco ponad 300 zł i sądzę że warto jeśli chodzi o ten model. Do tego ma wart uwagi niekonwencjonalny napęd z talerzem na którym kładziemy płytę z optyką lasera skierowaną w dół.
Napisano
MobyDick
Czyli do tego Pionka laser kosztuje 2 razy więcej niż cena używanego CDka (albo o co najmniej połowę więcej - w zależności od tego, za ile można kupić odtwarzacz).
Poza tym cena to jedno, a dostępność to drugie icon_sad.gif
Chodziło mi o to, że jak dajesz odpowiedź/propozycję, to warto nad nią trochę bardziej popracować icon_cool.gif
Tym niemniej masz rację, że patent z "odwróconą płytą" w Pioneerach to fajna rzecz - no i laser mniej się brudzi.

Przykładowy laser KSS-213 do SONY jest do kupienia za 30zł (czyli 10 razy mniej - biorąc pod uwagę cenę Pioneera podaną przez Ciebie)
http://allegro.pl/laser-kss-213b-kss213b-k...4870749286.html
Co prawda jest to zamiennik, ale masz półroczną gwarancję.
Oczywiście ten laser nie pasuje do każdego modelu SONY (sporo starszych i wyższych modeli ma drogie i nieosiągalne lasery, a ceny są wyższe niż 100USD).

Pozdrawiam
PS. Laser może dobrze działać przez parę tygodni po zakupie - a co później?
Napisano
W moim Pionku laser od nowości działa już grubo ponad 20 lat icon_smile.gif. Do tej pory nic w nim nie było naprawiane. Ten jest znacznie nowszym modelem i jest szansa że będzie działał jeszcze w miarę dość długo. Wiele tańszych ( z pewnego okresu ) laserów Sony w okresie gwarancji miało kilkukrotnie większą awaryjność niż podobne u konkurencji , po 2 latach padały notorycznie. Chyba dlatego były i są takie tanie. Sporo też zależy od obecności palaczy tytoniu w domu. Jako tani napęd do nowoczesnego DACa , jeśli w (pobliżu jest telewizor) może służyć niedrogi model BluRay-a ( np. właśnie Sony ). Nie pisze tego złośliwie jeśli chodzi o lasery tej marki. Miałem z tym zjawiskiem do czynienia u bardzo wielu znajomych. Sony miało taki niechlubny okres i po nim problemy z tego co wiem rozwiązano. I chyba z tego powodu stare i tnie CD Sony omijał bym z daleka. Poza awaryjnością laserów muszę przyznać że były naprawdę dobre ( oczywiście w relacji do ich ceny ).
Napisano
W tym Soniaku XE510 siedzi laser KSS-213B.

Kuczok - naprawdę szukałeś w googlach czy innej wyszukiwarce???

Na pierwszym miejscu wyników masz
http://www.dutchaudioclassics.nl/the_compl...converter_list/
i z tej spokojnie możesz korzystać icon_biggrin.gif

MobyDick
lasery to leciały najszybciej w miniwieżach SONY...
Mam parę pełnoletnich CDków SONY i jakoś problemów na szczęście nie zauważyłem, a ogólnie CDków tej firmy to ładna liczba się przewinęła. icon_razz.gif
Natomiast nie da się ukryć, że wiele CDków w zbliżonej cenie do tego Soniaka będzie grało lepiej (np. Pioneery). Ale liczy się pewność i spokój (czytaj niska cena) w przypadku ewentualnej wymiany lasera. icon_cool.gif

Pozdrawiam
Napisano
Proszę bardzo icon_biggrin.gif

Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
O ile pamiętam, to w tym modelu masz poza tym również CD-TEXT.

Pozdrawiam
PS. W instrukcjach do odtwarzaczy zazwyczaj niestety brak informacji o wykorzystanym laserze icon_confused.gif
Napisano
Na tej stronce podają tak jak napisałem: KSS-213B
SONY CDP-XE510
DAC: CXD8567AM - CXD2545Q
laser: Sony CDM14 - KSS-213B

http://www.dutchaudioclassics.nl/the_compl...converter_list/

Nie wiem, w jaki sposób dostajesz KSS-150/KSS-210A
Bo te lasery były w starszych konstrukcjach (np. zobacz SONY CDP-950)

Pozdrawiam
PS. Poza tym na innych listach też jest "213B" dla tego Soniaka, no i modele tej i zbliżonych serii również mają "213B" icon_biggrin.gif
Napisano
Powyższy zakupiony. Posiada wszystko czego poszukiwałem (a nawet więcej bo cd text) i za odpowiednią cenę. Jak na razie spisuje się nieźle. Jak się z nim trochę oswoję będę mógł napisać więcej na jego temat. Tym razem wielkie dzięki RoRo icon_smile.gif