Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie!

Poczytałem trochę postów od osób, które podobnie jak ja są zupełnie zielone jeśli chodzi o wybór i montaż sprzętu kina domowego - i znalazłem wiele ciekawych informacji. Natomiast chciałbym, abyście pomogli mi zorganizować coś dla siebie.
Jestem kinomanem, natomiast nie doczekałem się jeszcze niestety "profesjonalnego" sprzętu, który zapewniłby mi odpowiednią satysfakcję z rozrywki jaką jest oglądanie filmów w domowym zaciszu.
Przymierzam się do zorganizowania sobie sprzętu w granicach do 3000zł.
Bardzo cenię sobie dobrą jakość dźwięku - na sam początek nie mam zbyt wygórowanych wymagań - tym bardziej, że sam nie jestem znawcą tematu.
W załączniku przesyłam plan pokoju, w którym chciałbym urządzić kino:

- pomieszczenie ma niecałe 22m^,
- TV 42'' (w planach kupno większego),
- na dniach pojawi się u mnie małe urządzenie w postaci DUNE TV-102 (http://dunehd.pl/dune_hd_tv102.html), które umożliwi oglądanie TV przez internet,
- jako odtwarzacz Blu-Ray służy mi póki co konsola PS4 (w wolnej chwili oczywiście też lubię pograć ;]),
- jeśli chodzi o muzykę - tutaj niestety biednie najczęściej podpinałem laptopa do głośników Creative 2.1 (TV także często służył jako monitor pomocniczy przez podłączenie HDMI - często przy oglądaniu filmów i seriali zawartych na dysku laptopa) i nie ukrywam, że chciałbym cieszyć się też lepszą jakością przy słuchaniu muzyki
- w domu sieć WiFi (wiem, że niektóre amplitunery korzystają z tej możliwości jak i łączenia urządzeń za pomocą bluetooth)

Wiem na pewno, że będę potrzebował amplituner... ale co dalej - liczę na pomoc!
Napisano (edytowany)
Witaj,

Śmiało mogę Ci polecić rozwiązanie Yamah 479 wraz z kolumnami Melodika BL30. Jest to zestaw multifunkcyjny, oparty na dobre klasy amplitunerze. Bluetooth, Wi-Fi oraz bardzo przejrzysty interfejs. Nie zwykle prosty w obsłudze i dobrze grający amplituner. Co do kolumn to bardzp udana konstrukcja, nieco przekracza założony budżet , jednak może warto? Dynamika i bardzo ładny design.

Jeśli mamy strikte trzymać się ceny mogę zaproponować Ci także rozwiązanie Roth Oli RA3/1/30 lub Indiana Line Nota 555.

W razie pytań lub wycen zapraszam. Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.
Napisano
A chcesz nowy sprzęt - czy może być używany? Bo tej informacji nie podałeś...

Ile ma być kolumn:
- wystarczą Ci 2?
- czy ma być 5 kolumn?
- co z subwooferem? Przy dużych kolumnach podłogowych i częstym słuchaniu muzyki - można sobie darować, albo kupić niedrogi - tylko pod oglądanie filmów.

Pozdrawiam
Napisano (edytowany)
Witam!

Chciałbym zakupić nowy sprzęt (myślę, że w samym Berlinie gdzie obecnie mieszkam nie będzie problemu ze znalezieniem takowego - mam kilka minut do Saturna). Jeśli chodzi o samą kwotę nie musi być to ściśle 3000zł, podałem taką kwotę bo wiem, że już w tym przedziale coś konkretnego mógłbym otrzymać tym samym zbytnio nie nadwyrężając budżetu. icon_smile.gif
Jeśli chodzi o głośniki - tutaj zdam się na porady, zawsze myślałem że sam system 5.1 daje niezłe wrażenia z oglądania i takie miałem wyobrażenie - kino domowe: obowiązkowo min. 5.1, nie wiem jak jest w praktyce przy takim pomieszczeniu jak moje. Prawdopodobnie wystarczą 2 (co bardzo uszczęśliwiłoby moją żonę, która na wieść o pojawieniu się dodatkowego okablowania robi smutną minę... icon_wink.gif ).
Jeśli chodzi o subwoofer - tutaj właśnie liczę na podpowiedzi: jest konieczny lub nie? Cenię sobie wysoką jakość dźwięku i chciałbym osiągnąć na prawdę ciekawe wrażenia dźwiękowe podczas oglądania.
Pozdrawiam!

PS. Pamiętam, że system 5.1 oddawał wrażenie "wszechstronności" dźwięku, ale teraz technologia rozwinęła się na tyle, że sam nie nadążam a w praktyce może się okazać taka ilość głośników zbędna. Liczę jeszcze raz na podpowiedzi! Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam!
Zdecydowałem, że zakupię polecony w tym temacie amplituner YAMAHA RX-V479.
Pozostaje jeszcze tylko kwestia głośników, póki co po przejrzeniu ofert online mimo przekroczenia trochę budżetu zainteresował mnie ten zestaw:
- YAMAHA NS-PB150 (link)
Poza tym myślę jeszcze nad tą opcją:
- HARMAN KARDON HKTS 16BQ (link)

Co ciekawe zestaw głośników Harman Kardon w polskim Media Markcie jest w ofercie za 1599zł, natomiast niemiecki MM ten sam produkt oferuje w cenie 599Euro - co oznacza 1000zł drożej!

Znajomy sugerował, abym szukał zestawu z aktywnym subwooferem - co to oznacza w praktyce i czym różni się od pozostałych?
Pozdrawiam!
Napisano
Subwoofer aktywny - ma własny wzmacniacz.

Subwoofer pasywny (wykorzystywany w najtańszych zestawach "all in one") nie ma wbudowanego wzmacniacza i zasilany jest przez wzmacniacz (amplituner kina domowego) tak jak pozostałe kolumny.

Krótko mówiąc - aktywny jest lepszy (i droższy) od pasywnego.
A jak chcesz więcej na ten temat - to skorzystaj z wyszukiwarki icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie!
Po zdecydowaniu się na kupno amplitunera (YAMAHA RX-V479) poprosiłbym o porady dotyczące zakupu głośników kina domowego (5.1).
Zainteresowały mnie 2 gotowe zestawy o których także wspomniałem wcześniej: Yamaha NS-PB150 oraz HARMAN KARDON HKTS 16BQ.
Zdecydowałem się na system wielokanałowy z racji tego iż większy nacisk kładę na oglądanie filmów i chciałbym cieszyć się jak najlepszą jakością dźwięku przy wykorzystaniu funkcji amplitunera.
Dodatkowym plusem byłoby, gdyby głośniki przednie (lewy i prawy) oraz tylne były stojące bez potrzeby wieszania na ścianie (4 stojące, centralny + aktywny subfoower). Zestaw mógłby zawierać się w granicach do 1500zł. (Plan pomieszczenia podałem w temacie)
Pozdrawiam!
Napisano
Cytat

Dodatkowym plusem byłoby, gdyby głośniki przednie (lewy i prawy) oraz tylne były stojące bez potrzeby wieszania na ścianie

Według mnie najlepszym rozwiązaniem dla tego problemu byłoby kupienie dwu niedużych podłogówek, nawet używanych i potem efektów z subem.
Lub też od razu kupienie takowego zestawu 5.0 ale z frontami stojącymi. Dlatego że:
- do małych głośniczków musisz kupić standy-stojaki, a więc wydatek.
- te maluszki z linków, ( bo to nawet nie pełnoprawne monitory typu nawet najtańszy magnat supreme 202) w muzyce grają bardzo słabo i bez suba nawet w muzie ani rusz.
- wieszanie głośników na ścianie( oby na dobrej wysokości te fronty) nie zawsze jest dobre, chyba że są to typowe jakieś slimy do tego typu zastosowań.
- zasugerowane 2 zestawy były by raczej lepsze do pokoju 3x3 ale nie koniecznie w sumie prawie 20m z otwartą kuchnią .
- Jeśli już to chociaż normalne monitory na bazie 14-16 cm głośnika, a nie takie mikro. Tylko znów takich monitorów się nie wiesza, więc stojaki, więc kasa i miejsce., więc lepsze na front nieduże podłogowe .
Słyszałem kiedyś tego HK i byłem miło zaskoczony, jednak zaznaczam tu nie było doznań muzycznych, czy kinowego efektu wow, zestaw zwyczajnie grał czysto, reprodukował podane mu z ampli efekty, ale dźwięk mikro, subwoofer czasem mruknął.

Bardziej sugerowałbym takie coś http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/2546349 , czy http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/4390398, od biedy taki http://www.redcoon.pl/B427487-Yamaha-NS-PC210_51 , że tylko takie najtańsze, choć o ile w dwu wcześniejszych subwoofer przez jakiś czas w filmie byłby zbędny, a w muzyce niepotrzebny, to w tym 3 z czasem pewnie jednak tak, frontowe kolumny niby większe, ale wątłe .