Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam już przygatowane kilka kawałków do odsłuchu icon_smile.gif Problem z kolumnami jest taki że nazwy mi nic nie mówią, wiem tyle co przeczytam a w mojej okolicy ciężko o coś co polecacie . Pisałem dziś do gościa w sprawie bx6 facet mieszka za "miedzą" i czekam na odpowiedź. Chce je sprzedać za 2k. Zależy mi na czystym, naturalnym brzmieniu.

Mam możliwość kupna bx6 za 2000 ( używki ) czy ktoś miał okazję ich słuchać na 679/779?
  • Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Mam pytanie, dzisiaj byłem w sklepie HIFI w okolicy i facet namawiał mnie na Onkyo NR646 zamiast Yamahy 679/779. Czy faktycznie jest to lepsza/ciekawsza opcja? Mówił o przycisku "Pure Audio" że po włączeniu tego jest podobno bardzo duża różnica w stereo...
Napisano
Onkyo robi dobre amplitunery AV i właśnie z Yamahą konkuruje najbliżej . Zwykle maja dość podobny charakter brzmienia. Wydaje się być odpowiednikiem właśnie Yamahy rx-v679. Jednak w stosunku do Yamahy 777 i 779 brak mu wyjść pre-out poza wyjściami na 2 subwoofery

Większość amplitunerów ( przynajmniej tych trochę lepszych ) posiada takie magiczne przyciski omijające niepotrzebne układy dla poprawy dźwięku. Yamaha również.
Napisano
Słuchałem dziś Yamahy 679 oraz 779 na kilku kolumnach tj. MA Bronze 6, Silver 6, Silver 2 oraz Heco Music Style 500. Heco z nich wszystkich brzmiały najlepiej zwłaszcza w połączeniu z 779, Byłem zdziwiony że Bropnze i Silver zagrały tak słabo... W przyszłym tygodniu posłucham jeszcze a850 i zobaczymy co będzie lepsze v779 vs a850.
Napisano

Witam, nadal kompletuje swoje kino domowe i mam pyt. o Pioneer BDP-170 czy ten odtwarzacz będzie odtwarzał płyty CD z audio?
na str producenta nie ma w opisie takiej płyty.

Moje 529 z kolumnami 628 spięte gra, brzmi to "ładnie" , jednak póki co brakuje mi basu głębszego (na filmach, szczególnie jak nie mam za głośno dzwięku) ale chyba poczekam jeszcze aż głośniki się wygrzeją, jak nadal będzie mało, wskoczy sub z oferty Jamo.
Czeka mnie jeszcze położenie wykładziny dywanowej na podłogę specjalnie na potrzeby kina, bo teraz pogrywa na barlineckich deskach.

W zestawie znalazł się adapter wifi, mam pyt czy to wifi można sparować ze smartfonem? bo w instr nie ma o tym, tak jakby nie było takiej możliwości.

Zastanawiam się też czy nie powinienem dla poprawy niskich tonów zmienić ustawienia (w fazach?) dla frontów, skoro suba nie ma i chodzi na 5.0. Póki co operuje gotowymi schematami w pionierze oraz kilkoma aktywnymi opcjam jak choćby loudness.
testuje...
Napisano
Cytat

Słuchałem dziś Yamahy 679 oraz 779 na kilku kolumnach tj. MA Bronze 6, Silver 6, Silver 2 oraz Heco Music Style 500. Heco z nich wszystkich brzmiały najlepiej zwłaszcza w połączeniu z 779, Byłem zdziwiony że Bropnze i Silver zagrały tak słabo... W przyszłym tygodniu posłucham jeszcze a850 i zobaczymy co będzie lepsze v779 vs a850.

Rożnica pomiędzy 679 Yamahy a Onkyo 646 jest subiektywna. Oba amplitunery są dobre. Kwestia detalistycznej różnicy w brzmieniu.
Biorąc pod uwagę cenę/jakość to MA nie wypadają najlepiej. I tu sie zgodzę że Heco potrafią zaskoczyć.

Widze ze znacząco powiększyłeś budżet z zakładanego 3000 zł do 3000 zł na sam amplituner icon_smile.gif

Daj znać jak coś wybierzesz postaramy się coś z tym zrobić.

"Witam, nadal kompletuje swoje kino domowe i mam pyt. o Pioneer BDP-170 czy ten odtwarzacz będzie odtwarzał płyty CD z audio?
na str producenta nie ma w opisie takiej płyty."

Marioll

tak ten odtwarzacz czyta Audio CD. i To jest na prawdę dobre urządzenie w swojej klasie.

Pozdrawiam

Napisano
Chyba wszystkie odtwarzacze BD tak jak i DVD odtwarzają płyty CD.

Na stronie producenta są na ten temat informacje:
Odczyt DVD-Video, VCD, CD i USB:
• AVCHD, SACD
• BD-ROM, BD-R/-RE
• CD-RW, DTS-CD
• DVD-RW, DL/-RW (Tryb Video, Tryb VR)
• DVD+R/+RW, DL/+RW (Tryb Video)
Formaty plików:
• AVI, DivX, FLV, MP4, WMV i 3GP
• MP3, WMA, AAC, WAV, Monkey's Audio oraz FLAC
• JPEG, GIF, MPO i PNG

Odtwarzacz faktycznie dość ładnie wygląda i jest dobrze wyposażony. Ma np. wyjście analogowe ( co jest rzadkie obecnie w tego typu urządzeniach ) Jednak do amplitunera lepiej go nim nie podłączać.
Z tego co wiem ma skłonności do zawieszania się.
Napisano
dzięki za info, zakupiony i faktycznie podobno przywiesza zabrudzone płyty nawet na 2-3 min ..
tym czasem do kina dorzuciłem dziś dysk zew 1 TB i listwę antyprzepięciową
Z uwagi na pojawienie się dzisiaj zwiastuna Star Wars, trzeba obejrzeć całą sagę od początku .. wobec czego, będąc z natury nieco "niecierpliwym" jutro odbieram też suba z rodziny Jamo (210), myślę, że jednak 5.1 to nie 5.0 i scena się ładnie dopełni.

Plany budżetowe zmodyfikowano icon_mrgreen.gif
Napisano
Faktycznie powiększyłem budżet z czego żona nie jest zadowolona. Dzisiaj byłem na odsłuchu v779 oraz a850 na Heco 500 oraz 900. I cytując klasyka "jestem bardzo zaskoczony" wrażeniami. Zacznę od amplitunerów, wcześniej porównywałem 679 z 779 i w mojej ocenie 779 gra lepiej (ale minimalnie) na Heco 500. Gdy podłączyliśmy 779 do Heco 900 byłem zniesmaczony basem, był mało precyzyjny, niekontrolowany i co mi najbardziej przeszkadzało, było go dużo za dużo. Po tym teście już miałem zrezygnować z 900tek i podłączyliśmy a850 do Heco 500. A850 i 500 grały jak dla mnie rewelacyjnie wszystkiego pod dostatkiem, klarowność oraz separacja poszczególnych dźwięków były imponujące. I przyszedł czas na a850 i Heco 900, to z czym 779 nie był w stanie sobie poradzić (bas) a850 okiełznał bez problemu. Powiem tak a850 "chwycił za mordę" bas i odpowiednio go zdyscyplinował, było oczywiście go więcej niż na 500 ale stał się kontrolowany, i precyzyjny.

Na koniec dodam że jestem początkujący w tematyce audio i mój opis pewnie wydaje się dziwny dla znawców tematu, ale na razie nie potrafię inaczej opisać tego czym zaczynam się fascynować.
Napisano
moje vsx 529 spiąłem przez HDMI z BD 170 no i dopiąłem suba jamo 210 teraz scena brzmi lepiej na filmie ale pojawił się inny problem mianowicie brak dźwięku z TV na kolumnach, do tej pory podawał sygnał miałem go połączonego przez hdmi out w TV do hdmi w amplitunerze out/in oraz był połączony tv z apmplit przez kabel optyczny, teraz kabel opti wyjęty bo w sumie po co ale dzwięku nie mogę znaleźć co więcej po wrzuceniu optyka z powrotem dzwięku z tv na kinie brak. O co kaman? Nie wiem może coś w ocpjach przełączyłem?? ale już szukałem i wariantowałem nadal nic.

ps. wskoczyła też wykładzina a fronty obróciłem niskotonowym na zew już po tym zabiegu był lepszy bas , teraz pracuję nad ustwieniami suba bo późno się odzywa.
Napisano
Nie każdy przewód HDMI umożliwia dwustronną komunikację audio czyli ARC. Spotkałem się z opiniami że zdarzają się na rynku takie przewody które zgodnie z opisem powinny tak działać lecz jednak tego nie robią. Kiedy taki mechanizm nie działa ( bo nie od początków HDMI coś takiego było możliwe ) należy podłączyć dźwięk z TV właśnie przewodem cyfrowym dla dźwięku. W tym przypadku optycznym. Telewizory z reguły posiadają tylko wejścia HDMI . Jedno z nich może obsługiwać ARC i do niego należy podłączać amplituner.
Napisano
słyszałem o tym dlatego kupiłem nowy w eur..gd ale może faktycznie nie obsługuje a czy przewód optyczny mógł się zepsuć? bo po podłączeniu czy to do amlit czy do tv na drugim końcu brak charakterystycznego czerwonego światełka...
Napisano
Jest bardziej prawdopodobne że w menu telewizora zostało wyłączone wyjście cyfrowe. Zwykle jest taka opcja. Sam światłowód może nie działać kiedy nie przylega dokładnie w gnieździe. Jednak czerwony kolor światła powinien być widoczny na wyjściu z TV i na końcu światłowodu od strony odbiornika.