MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Nic nie wiemy na temat tego jaki rodzaj wejść posiada TV. Czasem potrzebne są przejściówki np. z chinch na euro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Skoro TV SONY ma 15 lat - to jak już pisałem wcześniej najprawdopodobniej NIE MA złączy wizyjnych COMPONENT (3x cinch, wtyki i gniazda standardowo w kolorze czerwonym, niebieskim oraz zielonym), a jedynie scart oraz pojedyńcze złącze COMPOSITE (1x cinch).W takim wypadku obraz z amplitunera Yamaha (menu...) otrzymamy łącząc pojedyńczym cinchem gniazdo "Monitor OUT" (żółte) w RX-V577 z gniazdem wejściowym w TV.Ewentualnie jakby w TV nie było złącza "Composite", to wtedy potrzebujesz przejściówki z scart (euro) na 6x cinch (dwukierunkowy obraz i dźwięk stereo).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Jest jednak pewne prawdopodobieństwo że ten TV może mieć wejście video w postaci component czyli 3 chinche. Osobiście pamiętam TV kineskopowe z przełomu wieków które coś takiego posiadały.Problem z basem może wynikać z domyślnego ustawienia w menu kolumn jako małe i ewentualnego włączonego subwoofera. Kolumny muszą być ustawione jako duże ( czyli pełnopasmowe ). Sprawę może wyprostować proces automatycznej kalibracji amplitunera , który najlepiej sam się zorientuje po takiej procedurze w jakiej jest sytuacji. Potrzebny jest do tego zwykle TV. Informacje wyświetlane na wyświetlaczu są zwykle tylko cząstkowe. Amplituner powinien rozpoznać nawet to że podłączyliśmy któryś z kabli w odwrotnej polaryzacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Cytat Jest jednak pewne prawdopodobieństwo że ten TV może mieć wejście video w postaci component czyli 3 chinche. Osobiście pamiętam TV kineskopowe z przełomu wieków które coś takiego posiadały. Ale nie TV SONY z 2000roku - inne firmy mogły coś mieć, jakieś pojedyńcze modele (ew. ostatnie modele SONY - ale raczej nie w Polsce).Tak więc zamiast Component pozostaje gorsza jakość i pojedyńcze Composite...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Tak czy inaczej TV musi być podłączony do tego amplitunera aby zobaczyć cokolwiek z tego BD i coś wygodnie poustawiać w jego menu. Sam BD jest również ślepy bo brak mu wyświetlacza i musi mieć TV do jego obsługi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Mam już kabel HDMI do podłączenia BD do amplintubera.To prawda, że BD jest ślepy i uważam to za wadę.Chcę podłączyć na razie ten stary telewizor, żeby móc dostać się do menu. Wiem, że obraz będzie jakości telewizora i więcej po nim się nie spodziewam. Na obraz przyjdzie czas później.Wydaje mi się, że głośniki słabo grają i chcę je dobrze skonfigurować.TV z tyłu wygląda tak, więc chyba pozostaje podłączenie przez chinche, tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Z tyłu masz tylko wejście audio na chinchach.Masz jakieś jeszcze wejścia ? Z przodu lub z boku ?Jeśli masz tylko te z tyłu musisz mieć przejściówkę euro na chiche.Lepiej byś zrobiła kupując tego 4100 jest za 288 zł w Mediamarkecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Mam z przodu pod klapką takie oto: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Właśnie do tego z przodu można podłączyć trzema chinchami na początek , jeśli nie masz stosownej przejściówki.Na dłuższa metę lepiej wyposażyć się w odpowiedni przewód do podłączenia z tyłu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Na dłuższą metę kupuję nowy TV, teraz tylko chcę mieć dostęp do menu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 W tej sytuacji do gwiazdki ( może ) czeka Cie TV z otwarta klapką z przodu Próbowałaś już uruchomić automatyczną kalibrację mikrofonem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 ToffeeMoże warto dowiedzieć się w sklepie czy nie ma możliwości zwrotu odtwarzacza?Co do podłączeń - to jak wcześniej pisałem podłączasz pojedyńczym cinchem do żółtego gniazda w TV i w amplitunerze.Albo jak ma być ładniej - to przejściówką z cinch na euro do gniazda euro z tyłu TV.A swoją drogą to nie masz monitora komputerowego z wejściem HDMI?MobyDickNo i pisałem, że nie ma gniazd Component !Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Odtwarzacz kupiłam od kobiety, która wygrała go w konkursie, dzięki temu było taniej. Moge jedynie go sprzedać na alle....Mam monitor, ale bez HDMI, tablet i telefon mam z HDMI, ale micro.Kalibrację z mikrofonem? Zjem kolację, to się spróbuję podłączyć do tego TV. (On waży chyba więcej niż ja). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Może po kolacji będziesz ważyła choć trochę więcej niż on Ta kalibracja z mikrofonem to podstawa. Warto to zrobić.Najpierw należało by przeczytać o tym w instrukcji.Mam nadzieję ze masz instrukcję w zrozumiałym języku W zestawie powinien być mikrofon jeśli to rx-v577a funkcja ta nazywa się układ optymalizacji dźwięku YPAOtu cytat:Jednym z nowatorskich rozwiązań zastosowanym w RX-V477 i RX-V577 jest technologia Extra Bass. Poprawia ona brzmienie niskich tonów, zapewniając bogatszy bas przy jednoczesnym zachowaniu równowagi tonalnej. Extra Bass pokazuje swoje możliwości także wtedy, gdy w systemie pracują kompaktowe głośniki przednie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Tablet i telefon mają zapewne tylko WYJŚCIA , więc nic to nie da... Ty potrzebujesz wejścia w TV lub monitorze.Po prostu jak się nie uda uzyskać obrazu z amplitunera oraz amplituner nie będzie konwertował sygnału "w dół" z HDMI na Composite, to trzeba będzie ewentualnie pożyczyć coś "telewizyjno-monitorowego" z HDMI w okolicy (albo pójść tam z amplitunerem i odtwarzaczem).Jak tam "poszukiwania basu"?Robiłaś coś z menu Yamahy i ustawianiem tam wielkości kolumn i braku subwoofera?Czy na wyświetlaczu masz widoczną oprócz ikonek głośników również ikonkę suba?PozdrawiamPS. Pewnie jak będzie promocja to będziesz mogła się rozejrzeć za zmianą odtwarzacza BR...Tym bardziej jeśli kupisz telewizor 3D i będziesz chciała oglądać filmy 3D. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Jest mikrofon i juz poczytałam o kalibracji. Z tym to chyba dam radę. Gorzej wygląda sprawa z podłączeniem do TV, jakoś nie mogę sobie poradzić. Nie wiem jak znaleźć sygnał.Extra Bass znalazłam.Ikonki świecą się 4: FL, FR, SL, SR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Jak pisałem wcześniej może być taka sytuacja, że się nie uda uzyskać obrazu z amplitunera oraz amplituner nie będzie konwertował sygnału "w dół" z HDMI na Composite.Kabel HDMI z BR wpinasz w dowolne WEJŚCIE amplitunera i wybierasz w amplitunerze to źródło.Jak włożysz płytę do odtwarzacza to powinien nastąpić automatyczny start płyty i powinien być dźwięk a amplitunerze.Ale na chwilę zostawmy odtwarzacz BR w spokoju i weźmy się za amplituner.To teraz sprawdź coś innego:Czy masz obraz z menu amplitunera wyświetlany na telewizorze?Musisz sprawdzić w insrukcji, jak jest wywoływane menu ekranowe w RX-V577 (przyciski "Menu" na pilocie labo coś innego).Podłączyłaś pojedyńczym kabelkiem cinch wyjście "monitor OUT" (żółte) w RX-V577 oraz wejście w TV (też żółte)?Wybrałaś w TV źródło jako AV3 (bo tak jest opisane na froncie TV)?Jak jest z basem? Bo te 4 ikonki świecą się prawidłowo.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Do podłączenia BD do amplitunera wystarczy sam przewód HDMI. W nim zawarty jest obraz cyfrowy wraz z dźwiękiem. Można jednak podłączyć dźwięk przy użyciu pojedynczego przewodu chinch. Jednak nie każdy przewód chinch się do tego nadaje. Taka sytuacja wymaga zwykle wybrania odpowiednich opcji w menu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Znalazłam w instrukcji, że operacje na ekranie TV są możliwe tylko przy połączeniu HDMI. Odtwarzacz działa, po prostu zamiast do HDMI1 podłączyłam do piewszego z lewej HDMI Out (ACR).Kalibrację to chyba zostawię na jutro, bo piszą, że ma być głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Złącze HDMI z ARC służy do podłączenia TV ( z takim wejściem ) .I nie da się wyświetlić menu na TV analogowym ?To wydaje się niemożliwe bo są takie wyjścia na TV tego typu.Przy kalibracji powinno być jak najciszej w pokoju A same dźwięki które się wydobędą nie powinny zakłócić ciszy nocnej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Nie da się wyświetlić menu w moim TV.Kalibracja zrobiona, tylko pies się trochę zdziwił tymi dźwiękami. Zatwierdziłam na ekranie amplitunera. Tak mam zostawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2015 Udostępnij Napisano 15 października 2015 Powinno być dobrze po zatwierdzeniuCiekaw jestem jak teraz zagra coś np z płyty CD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 15 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2015 Słucham w tej chwili koncertu z DVD. Inaczej niż na starym wzmacniaczu w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toffee Napisano 16 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2015 Cytat Złącze HDMI z ARC służy do podłączenia TV ( z takim wejściem ) .I nie da się wyświetlić menu na TV analogowym ?To wydaje się niemożliwe bo są takie wyjścia na TV tego typu.Przy kalibracji powinno być jak najciszej w pokoju A same dźwięki które się wydobędą nie powinny zakłócić ciszy nocnej. A do którego wyjścia podłączyć ten żółty chinch w amplitunerze?Niestety, chyba się nie uda.Czy do słuchania muzyki jeszcze muszę coś ustawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 Cytat A do którego wyjścia podłączyć ten żółty chinch w amplitunerze?Niestety, chyba się nie uda. Jak pisałem wcześniej żółte gniazda w obu urządzeniach. Cytat Podłączyłaś pojedyńczym kabelkiem cinch wyjście "monitor OUT" (żółte) w RX-V577 oraz wejście w TV (też żółte)?Wybrałaś w TV źródło jako AV3 (bo tak jest opisane na froncie TV)? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts