Bryn87 Napisano 22 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2015 Witam!To mój pierwszy post na forum. Mam okazję kupić za 1500 zł używany zestaw stereo składający się z amplitunera Harman/kardon AVR 3550 i kolumn JBL ES80. Będzie to mój pierwszy zesatw stereo w życiu. Co myślicie o takim zestawie? Czy będę go mógł podpiąć do nowego telewizora LCD? Ewentualnie za pomocą jakiego kabla? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2015 Harman/kardon AVR 3550 to aprzęt AV . Dlatego nie będzie żadnego problemu aby podhaczyć go do TV LCD. Jest on jednak na tyle stary że nie posiada obecnie najpopularniejszych złącz hdmi. To do jakich wejść podłączysz dźwięk TV zależy od telewizora. Do tego masz wejścia w amplitunerze digital input. Optyczne ( do podłączenia światłowodem ) lub elektryczne ( coaxial ) do podłączenia pojedynczym przewodem RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 22 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2015 Czyli mająć przy telewizorze cyfrowe wyjście optyczne audio, to spokojnie będę mógł go połączyć z amplitunerem kablem typu TOSLINK? Możesz jeszcze wypowiedzieć się na temat jakości sprzętu, który chcę kupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2015 Z tego co wiem, to kolumny są dobrze dobrane do amplitunera. Czy cena jest atrakcyjna ? Tego nie wiem. To czy się spodoba, to kwestia gustu. Ja bym pewnie szukał czegoś innego. Tyle że to nie ja go będę słuchał. Nic nie napisałeś na temat tego jak i gdzie ustawisz kolumny. Jeśli masz w TV wyjście toslink to w tym amplitunerze masz 2 takie wejścia i jedno zostanie jeszcze wolne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 23 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2015 Widzisz, to zależy jakie masz priorytety.Jeśli zestaw ma obsłużyć telewizor, to będziesz zadowolony.Ale jeśli myślisz o słuchaniu muzyki w stereo a telewizor, tylko przy okazji, to widziałbym lepsze rozwiązania.Musisz się wypowiedzieć co jest priorytetem dla Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 23 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2015 Sprzęt ma być używany do oglądania filmów na TV, ale chciałbym żeby równie dobrze można było na nim posłuchać muzyki rockowej. Sprzęt będzie stał w salonie o powierzchni około 40 m^2. Będzie ustawiony przy ścianie o szerokości około 3m, pomiędzy schodami a kominkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 23 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2015 Harman niby zgrywa się dobrze z jbl. Jednak skoro filmy to dobrze mieć amplituner z aktualnymi kodekami i co ważne wejściami hdmi( raczej z tych mocniejszych niż takich poniżej 1500zł) no i musiałbyś mieć 5 kolumn i sub, wtedy to ma większy sens. Jak planujesz i tak zostać przy dwu kolumnach, słuchać muzyki, lepszą jakość i moc da wzmacniacz stereo.Ceny używanych es80 oscylują koło 1100- 1200zł, choć w ten metraż przydały by się ciut większe. Jak na pierwszy zestaw może być, jednak dobrze by było, byś posłuchał tego przed kupnem, bo ten zestaw to nie jest to okazja miesiąca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryn87 Napisano 24 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2015 W takim razie jaki ewentualnie wzmacniacz polecacie do tych kolumn? Opisany wyżej amplituner ma moc 60W na wyjściu. To może nie wystarczyć, żeby uciągnąć kolumny jbl es80? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2015 Pociągnie tak samo jak i amplitunery tego typu o mocy ponad 100 W przy obciążonym jednym kanale.Po prostu zwykle wzmacniacze stereo w podobnej cenie do tego amplitunera są lepsze ( jeśli chodzi o jakość dźwięku ).Nie będziesz miał ( na ogół ) w takim wzmacniaczu wejść cyfrowych i innych rzeczy które są normalne w amplitunerze KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts